Κρίση εμπιστοσύνης

Κρίση εμπιστοσύνης
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός σε στιγμιότυπο απο την κοινή συνέντευξη για την φορολογία στα ακίνητα,σήμερα Τετάρτη 24 Νοεβρίου 2009 (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) Eurokinissi

Κριτική στο μνημόνιο και αναφορές στα αίτια που οδήγησαν στη κρίση αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη ήταν το περιεχόμενο των ομιλιών του προέδρου του ΔΣΑ Δ.Παξινού και του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ.Αθανασίου κατά την εκδήλωση στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής για την επέτειο καθιερώσεως του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ως πολιούχου των Αθηνών και προστάτη των δικαστών

Σκληρή κριτική στο μνημόνιο συνεργασίας  άσκησαν την Κυριακή δικαστές και δικηγόροι στην εκδήλωση  εορτασμού της επετείου καθιερώσεως του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ως πολιούχου των Αθηνών και προστάτη των δικαστών που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών Δ. Παξινός, ανέφερε ότι το μνημόνιο προβλέπει ότι εάν υπάρξει διαφορά δανειολήπτη και δανειστή αυτή θα επιλυθεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αλλά με το αγγλικό δίκαιο, ενώ παράλληλα προβλέπεται αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση που η χώρα μας δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Αντίθετα, ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών όταν το 1898 υπήρξε ανάλογη δανειακή σύμβαση προέβλεπε ότι οι διαφορές θα επιλύονται από την Διαιτησία και κατέληξε ότι το φορτίο για τους Έλληνες είναι βαρύ για τα επόμενα 50 χρόνια.

“Οι συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τον ελληνικό λαό”, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου προσθέτοντας  ότι εκτος από τη κρίση υπάρχει και κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα και την ικανότητα του να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα.

Αναφερόμενος στα αίτια που οδήγησαν στην οικονομική κρίση, είπε ότι τα οικονομικά προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν διαχρονικά από τους πολιτικούς, γιατί προτίμησαν να δίνουν βάρος στα πιεστικά βραχυχρόνια προβλήματα, εξαιτίας του περίφημου πολιτικού κόστους, ενώ προσέθεσε ότι “όλες οι κυβερνήσεις προτιμούσαν να εξετάζουν τα προβλήματα που προκάλεσε η πολιτική των προκατόχων αντιπάλων και απέφευγαν να τονίζουν τα προβλήματα που προκάλεσε η δική τους πρόσφατη ή προγενέστερη πολιτική”.

Μεταξύ άλλων, ο Χρ. Αθανασίου είπε ότι “διαχρονικά η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως φτωχό συγγενή και διαθέτει ψίχουλα για την Δικαιοσύνη, ενώ απλόχερα αντιμετωπίζει τις άλλες δύο λειτουργίες του κράτους”.

Τέλος, έντονη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΕΔΕ για την υπαγωγή των δικαστών και εισαγγελέων στην ασφάλιση του ΙΚΑ, όπως και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν το δικαστικό σώμα, ενώ αναφέρθηκε και στα οργανικά κενά που υπάρχουν στα δικαστήρια της χώρας.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δικαστές, δικηγόροι, κ.λπ. απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι των δικαστικών Ενώσεων, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών Δ. Παξινός, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Άγγ. Μοσχονάς, ενώ ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Θεολογίας) Ι. Παναγιωτόπουλος μίλησε με θέμα “Εγγυητής Δικαίου: Παράδοση και όρια στην συνείδηση του Ελληνοχριστιανικού κόσμου”, ενώ εκτελέστηκε εορταστικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών υπό την διεύθυνση του Δ. Καρούζου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα