Κρίσιμη επίσκεψη Όλι Ρεν με θύελλα σκληρών μέτρων

Κρίσιμη επίσκεψη Όλι Ρεν με θύελλα σκληρών μέτρων

Έρχεται αύξηση ΦΠΑ, νέοι φόροι σε καύσιμα, πάγωμα μισθών για όσο χρειαστεί. Επιστρέφει η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Σκληρό παζάρι για 14ο μισθό

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν. Ο κ. Ρεν ήρθε για να συζητήσει τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν.

Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, υποδέχθηκε τον Όλι Ρεν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση διήρκησε 40 περίπου λεπτά και δεν έγιναν δηλώσεις

Το πρωί, ο κ. Ρεν έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών και είχε συνομιλίες με τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου χρειαστεί, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα και να μπει τάξη στην οικονομία.

Η Ελλάδα θα πρέπει “να εξετάσει τη λήψη πρόσθετων  μέτρα για τον τερματισμό της κρίσης”, δήλωσε από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος  Όλι Ρεν μετά από συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών.

“Θέλω να ενθαρρύνω τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων κατά τις προσεχείς ημέρες για να επιτευχθεί ο στόχος” είπε χαρακτηριστικά

“Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και την ανάπτυξη της αγοράς είναι πραγματικοί. Μέτρα εξυγίανσης απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά το  τρέχον έτος” πρόσθεσε ο κ. Ρεν

Ο επίτροπος κατά τη διάρκεια της ημέρας, είδε τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Το απόγευμα στις 18:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα και θα αναφερθεί στα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα των συναντήσεών του στην Ελλάδα.

Μέτρα φωτιά και επιστροφή των ημιυπαίθριων

Στο επίκεντρο των επαφών Ρεν στην Αθήνα, θα βρεθούν τα πρόσθετα μέτρα, που σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ελεγκτών που ήρθαν στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, είναι αναγκαία για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος σταθερότητας, καθώς υπάρχει τρύπα ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη ή την Πέμπτη, σίγουρα πάντως πριν την επίσκεψη Παπανδρέου στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση αποτελεί η κατάργηση του 14ου μισθού, χωρίς να μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι αυτό δεν θα γίνει τελικά. Έτσι το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει ότι θα πρέπει να ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να πειστούν οι Βρυξέλλες ότι το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα πετύχει τους στόχους του και να σταματήσουν οι πιέσεις για νέες παρεμβάσεις στους μισθούς.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις αποφασίστηκε ότι τα έσοδα χρειάζονται άμεση ενίσχυση. Αυτό θα γίνει με:

-Αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες τόσο του συντελεστή του 9% όσο και του συντελεστή του 19%. Η θέσπιση ενιαίου ΦΠΑ απορρίφθηκε, ενώ εκκρεμεί και το θέμα των νησιών που έχουν χαμηλότερους συντελεστές.

-Νέες αυξήσεις  στους φόρους για καύσιμα, τσιγάρα και ποτά

-Περικοπές στα επιδόματα κατά 20% και όχι κατά 10% έχουν κλειδώσει.

-Φόροι στα είδη πολυτελείας

-Ψαλίδι στις δαπάνες όλων των υπουργείων

-Πάγωμα μισθών για όσο χρειαστεί και θέσπιση ενιαίου μισθολόγιου στο δημόσιο

Πέρα από τα παραπάνω, πολύ πιθανή είναι πλέον και η επαναφορά του μέτρου της “τακτοποίησης” των ημιυπαίθριων, μέτρο της Νέας Δημοκρατίας που αποσύρθηκε όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Η ανάγκη ρευστότητας, αλλά και το γεγονός ότι το μέτρο είναι αποδεκτό και από την ΕΕ, έκαναν την κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη.

Η απόφαση για τους ημιυπαίθριους αναμένεται τον Μάρτιο και θα συνδεθεί με αντισταθμιστικά οφέλη για το περιβάλλον.

Σφοδρές αντιδράσεις

“Για τίποτα δεν φταίει αυτή η κυβέρνηση. Κι όμως, πέντε μήνες μετά, τα μόνα μέτρα που έχει πάρει είναι στην κατεύθυνση της αύξησης των έμμεσων φόρων στα ποτά, τα τσιγάρα, τα καύσιμα και τη φορολογία ακίνητης περιουσίας”, ανέφερε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας  μετά τη συνάντηση του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι η ύφεση και από αυτή πρέπει να βγούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

“Θα συνεχίσουμε με νέους, καλούς, μαζικούς αγώνες”, τόνισε.

Αναφερόμενος στον 14ο μισθό έκανε λόγο για ιστορική, θεμελιώδη κατάκτηση, προσθέτοντας πως είναι σαφές ότι “ανάλογη θα είναι και η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ σε περίπτωση που τον πειράξουν”.

Για τα περί εισήγησης στον πρωθυπουργό για πάγωμα συντάξεων, ανέφερε ότι “είναι μέσα στα σενάρια τα οποία προφανώς δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά γιατί ήδη οι συντάξεις είναι χαμηλές και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό

“Η θέση του πρωθυπουργού, ότι οι θυσίες που θα κάνει ο λαός είναι για την πατρίδα, είναι πελώριο ψέμα”, αναφέρει το ΚΚΕ σχετικά με τη σημερινή ομιλία του κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο .

“Τα άγρια μέτρα που θέλει να επιβάλει, μαζί με την ΕΕ, υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Πατριωτικό καθήκον για το λαό είναι να ξεσηκωθεί για να τα αποκρούσει και να επιβάλει το δίκιο του”, αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

“Ουδείς πηγαίνει στον οδοντίατρο χαμογελώντας, ιδίως όταν αυτός αναγκάζεται να τον ‘ξεδοντιάσει’. Εκεί βρίσκεται η Ελληνική οικονομία. Θα περάσουμε επώδυνα αλλά ελπίζουμε ότι θα αντέξουν οι ‘γέφυρες’ για το αύριο” δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κώστας Αϊβαλιώτης.

Μέρκελ: “Καμία οικονομική βοήθεια”

Η γερμανίδα καγκελάριος κατα την διάρκεια της συνέντευξής της στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD ερωτηθείσα για το αν υπάρχει ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας από την Γερμανία, ήταν κατηγορηματική, λέγοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα:

“Εχουμε μία ευρωπαϊκή συνθήκη σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν δυνατότητες να βοηθηθούν οικονομικά, κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα” ανέφερε.

Και έθεσε τα πλαίσια της υποστήριξης που μπορεί να παράσχει η Γερμανία: “Μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δηλώνοντας σαφώς ότι πρέπει να πληροί τα καθήκοντά της με την εφαρμογή ενός προγράμματος σταθερότητας” δήλωσε.

Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία την Παρασκευή θα δεχθεί στο Βερολίνο τον Ελληνα πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει μεγάλο θάρρος έτσι ώστε να μειώσει το έλλειμμα των δημόσιων οικονομικών της και να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία.

Στην ίδια συνέντευξη η Α.Μέρκελ απέκλεισε επίσης κατηγορηματικά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε γερμανικά έντυπα, περι εγγραφής στον προυπολογισμό του γερμανικού κράτους δαπανών που προορίζονται για βοήθεια στην Ελλάδα, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει για το αν υπάρχει προσανατολισμός διοχέτευσης κεφαλαίων ή αγοράς ομολόγων από ιδιωτικές τράπεζες της χώρας, με κεφάλαια που θα διαθέσει η κρατικά ελεγχόμενη KfW.

Επανέλαβε δε, πως τώρα θα πρέπει η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ να πειστούν πως το πρόγραμμα περικοπών της ελληνικής κυβέρνησης θα επιτύχει τη μείωση των ελλειμμάτων.

Εξάλλου, στην Αθήνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα .


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα