Κρήτη: 83 χρόνια μετά, ταυτοποιήθηκαν 18 θύματα των ναζί στο χωριό Άδελε

Διαβάζεται σε 2'
Κρήτη: 83 χρόνια μετά, ταυτοποιήθηκαν 18 θύματα των ναζί στο χωριό Άδελε
Μνημείο για τα θύματα των Ναζί στο χωριό Δίστομο iStock

83 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 18 θύματα των ναζί στην Κρήτη ταυτοποιήθηκαν χάρη στην μελέτη που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα.

Ταυτοποιήθηκαν 18 πολίτες από το Άδελε Ρεθύμνου που είχαν εκτελεσθεί από τους ναζί πριν από 83 χρόνια χάρη σε έρευνα που διεξήχθη από ομάδα Παλαιογονιδιωματικής και Εξελικτικής Γενετικής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) και παρουσιάστηκε από το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας.

Με αυτόν τον τίτλο η μελέτη που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα Παλαιογονιδιωματικής και Εξελικτικής Γενετικής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) και παρουσιάστηκε από το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, κλείνει ένα αιματηρό κεφάλαιο της πρόσφατης ιστορίας.

Στην Μάχη της Κρήτης τον Απρίλιο του 1941, κατά την διάρκεια του Β’ Π.Π., οι γερμανικές δυνάμεις αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους κατοίκους. Σε απάντηση στις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν, οι Γερμανοί προχώρησαν σε εκτελέσεις του πληθυσμού. Ο στρατηγός Kurt Student διέταξε αντίποινα κατά του κρητικού πληθυσμού, τα οποία κατέληξαν σε μαζικές εκτελέσεις αμάχων. Στις 2 Ιουνίου στο χωριό Άδελε, του Ρεθύμνου, 18 άνδρες εκτελέστηκαν και θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο στην θέση Σαρακίνα.

Ο μικρότερος ήταν 16 και ο μεγαλύτερος 76 ετών. Οι 18 εκτελεσθέντες έσκαψαν οι ίδιοι τον τάφο τους προτού τους εκτελέσουν οι Γερμανοί, μια μέθοδο που ακολουθούσαν συστηματικά οι κατακτητές. Η μαζική ταφή χαρακτηρίζεται από την απώλεια της ατομικότητας στον θάνατο.

Είθισται να λέγεται “η μάχη της Κρήτης” για να περιγραφεί η από αέρος και θαλάσσης επιχείρηση «Mercury» κατάληψης του νησιού. Ωστόσο, κάθε χωριό και κοινότητα έδωσε την δική του μάχη, όπου πολέμησαν άμαχοι και γυναικόπαιδα. Και το πλήρωσαν με την ζωή τους. Επαναλαμβανόμενη θηριωδία. Στο σημείο της εκτελέσεώς τους έχουν φυτευτεί 18 κυπαρίσσια.  Ένας μικρός φόρος τιμής για τους Αδελιανούς και όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν την χώρα τους μέχρι θανάτου.

Σήμερα με την βοήθεια της επιστήμης τεκμηριώνεται η ταυτότητα των νεκρών. Την ημέρα επετείου αυτής της σφαγής δίνονται απαντήσεις και ταυτοποιούνται τα θύματα του πολέμου. Η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης είναι απαραίτητη για να εκπληρώσουν οι συγγενείς των θυμάτων μια ηθική και καθολική αξία: την ονομασία των νεκρών τους.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα