Κρούσματα πανώλης σε πρόβατα: Να τεθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο περιφερειάρχης

Διαβάζεται σε 3'
Πρόβατα
iStock

Με επιστολή του προς το ΥΠΑΑΤ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζητά να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των κρουσμάτων πανώλης σε πρόβατα.

Επιστολή, με την οποία ζητά την κήρυξη της Θεσσαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της σοβαρής κατάστασης που έχει προκληθεί από την πανώλη των μηρυκαστικών, απέστειλε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Τσιάρα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

«Δ. Κουρέτας προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανώλης των μηρυκαστικών

Επιστολή, με την οποία ζητά την άμεση κήρυξη της Θεσσαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της σοβαρής κατάστασης που έχει προκληθεί από την πανώλη των μηρυκαστικών, απέστειλε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Τσιάρα, με κοινοποίηση στον Υφυπουργό Χρ. Κέλλα και τον Γενικό Γραμματέα Γ. Στρατάκο, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή εμφάνισης της πανώλης στην ΠΕ Τρικάλων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε επιφυλακή και βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και τους φορείς των κτηνοτρόφων».

Σημειώνεται ότι αύριο, Παρασκευή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας ως επικεφαλής κλιμακίου θα έχει διαδοχικές συσκέψεις στη Λάρισα με τον περιφερειάρχη κ. Κουρέτα και εκπροσώπους παραγωγών, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και η άμεση εφαρμογή των μέτρων εκρίζωσης του νοσήματος.

Σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Κατόπιν ενημέρωσης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή, τέθηκε υποψία εμφάνισης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων στη Δημοτική Ενότητα Δομένικου, του Δήμου Ελασσόνας, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στη συνέχεια έγινε αποστολή δειγμάτων, διενεργήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) και κατόπιν ολοκλήρωσης αυτών στις 18/07/2024, τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Λαρίσης έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος και συγκεκριμένα:

1) Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και η Εθνική Ομάδα Ειδικών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Λαρίσης, έχουν ενεργοποιηθεί από τις 11/07/2024, μόλις εμφανίσθηκε το πρώτο κρούσμα στην Καλαμπάκα, όπως προβλέπει το άρθρο 7 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του Παραρτήματος I του π.δ. 138/1995 (Α’88) (Απόφαση 1747/386028/14.12.2023ΦΕΚ Β΄ 7121 18.12.2023) και έχουν άμεσα δοθεί οι σχετικές κατευθύνσεις στο Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων.

2) Τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το παραπάνω σχέδιο καθώς και η κείμενη κοινοτική νομοθεσία (Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 687/2020) είναι τα παρακάτω:

α) Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων).
β) Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας
γ) Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
δ) Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
ε) Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Αύριο 19/07/2024, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, επικεφαλής κλιμακίου στο οποίο θα μετάσχουν ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες, θα επισκεφθούν τη Λάρισα όπου θα έχουν διαδοχικές συσκέψεις με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και εκπροσώπους παραγωγών, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και η άμεση εφαρμογή των μέτρων εκρίζωσης του νοσήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα