Λ. Παπαγιαννάκης για γυναικοκτονίες: Ο πρωθυπουργός επιλέγει τη νουθεσία

Λ. Παπαγιαννάκης για γυναικοκτονίες: Ο πρωθυπουργός επιλέγει τη νουθεσία
Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης

Το άρθρο του πρωθυπουργού για τις γυναικοκτονίες σχολιάζει στο NEWS 24/7 o Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η εφημερίδα «Τα Νέα» φιλοξένησε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου άρθρο του Πρωθυπουργού για τις γυναικοκτονίες με τίτλο: “Aς δώσουμε νόημα στον όρο γυναικοκτονία”. Δε γνωρίζω αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέλεξε τον τίτλο.

Ωστόσο, διεθνείς οργανισμοί έχουν ήδη δώσει τον ορισμό. Άρα τίθεται το ερώτημα γιατί πρέπει ο Πρωθυπουργός να ζητάει να δοθεί νόημα ενώ ήδη υπάρχει; Το ότι ο Πρωθυπουργός υπογράφει ένα τέτοιο άρθρο, υπερθεματίζοντας, σαφώς δείχνει τη σημασία και τη σοβαρότητα του ζητήματος, τουλάχιστον πολιτικά.

Αμέσως μετά όμως, γιατί σπεύδει να αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ σε γυναικοκτονίες; Ποιο το νόημα όταν υπάρχουν τόσα θύματα; Επιπλέον, οι αριθμοί που δίνει δεν είναι οι σωστοί αφού σύμφωνα με το femicide.gr το 2022 έχουμε έως τώρα 20 γυναικοκτονίες (17 το 2019, 19 το 2020, 30 το 2021).

Στο ίδιο άρθρο ζητάει «νηφαλιότητα» στην ανάλυση των στοιχείων, ώστε οι αρχές του Κράτους Δικαίου να μην είναι υποτάσσεται στις εντυπώσεις της επικαιρότητας (!). Πάντως ο ίδιος δεν αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ στην ισότητα των φύλων, αλλά και στο δείκτη χάσματος μεταξύ των φύλων (Η Ελλάδα είναι Νο 100 στον κόσμο). Αυτοί οι δείκτες δημιουργούν εντύπωση σίγουρα.

O πρωθυπουργός σπεύδει να αποσαφηνίσει ότι χρησιμοποιεί τον όρο γυναικοκτονία για να προσδιορίσει ακριβέστερα το έγκλημα αυτό και όχι να το ορίσει νομικά. Θεωρεί τον όρο, όπως αναφέρει, χρήσιμο κοινωνικά και πολιτικά. Όπως τονίζει η νομική αναγνώριση του όρου θα υποτιμούσε άλλες απεχθείς πράξεις.

Τέλος μοιάζει τουλάχιστον άστοχη η επιλογή του Πρωθυπουργού να κάνει αναφορά στο κυβερνητικό έργο χωρίς τουλάχιστον να κάνει μια αναφορά στην ανάγκη για τεράστιες αλλαγές στη νοοτροπία των αρχών, όπως η αστυνομία, σε ό,τι έχει σχέση με τη διαχείριση καταγγελιών από γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αφού έχουμε αρκετές περιπτώσεις στις οποίες η αστυνομία αγνόησε, στην καλύτερη, τις καταγγελίες και η κατάληξη ήταν η γυναικοκτονία.

Δυστυχώς ο πρωθυπουργός επιλέγει σε αυτό το άρθρο για τη γυναικοκτονία, τη νουθεσία και τον πατερναλισμό. Αποδέχεται μεν με την συγγραφή του άρθρου τη σοβαρότητα του ζητήματος, αλλά την ίδια στιγμή το αποδυναμώνει, τόσο με ανακριβή στοιχεία, όσο και με την παράλειψη στοιχείων που αναδεικνύουν την σημαντικότατη υστέρηση της Ελλάδας στο ζήτημα της ισότητας.

Έχουμε γυναίκες θύματα επειδή είναι γυναίκες και κάνει συμψηφισμούς με άλλες κατηγορίες θυμάτων αδικώντας τελικά όλα τα θύματα, ώστε να μην αγγίξει το πραγματικό και ουσιαστικό κοινωνικό ζήτημα. Τελικά μοιάζει ότι, έμμεσα τουλάχιστον, ο τελικός στόχος του άρθρου ήταν να παρουσιάσει το έργο της κυβέρνησης και να απευθυνθεί στην κοινωνία όχι μόνο ως πρωθυπουργός αλλά ως άντρας που είναι πατέρας, σύζυγος και αδελφός. Ως “προστάτης οικογένειας”.

Ωστόσο, δεν απαντάει στην πραγματικότητα των γυναικών που ζουν με τον φόβο και την βία κάθε μέρα.

Θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί ότι ο όρος γυναικοκτονία έχει ήδη νόημα και το έχουν δώσει με την ζωή τους τα δεκάδες θύματα.

*Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα