Λαμπρός εορτασμός

Λαμπρός εορτασμός
ΑΘΗΝΑ - 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ / ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ. ( EUROKINISSI / ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ) EUROKINISSI

Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και τη μαθητική παρέλαση στη Αθήνα κορυφώθηκε ο εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Ανοίγουν σταδιακά οι δρόμοι στο κέντρο. Τα μηνύματα της ηγεσίας

Κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και τη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα. Αποκαθίσταταιι σταδιακά η κυκλοφορία στο κέντρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τόνισε ότι “έχουμε το ιστορικό καθήκον να διασφαλίσουμε στη νέα γενιά το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια”, προσθέτοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και το πέρασμα απέναντι το οφείλουμε στους σημερινούς 18άρηδες που ξεκινούν το ταξίδι με το βάρος του χρέους στην πλάτη τους.

Όπως είπε αυτοί είναι που καλούνται να πληρώσουν έναν λογαριασμό για τον οποίο δεν έχουν καμία ευθύνη.

“Όσο πιο γρήγορα τους απαλλάξουμε από αυτό το άχθος, τόσο πιο γρήγορα θα ησυχάσει η συλλογική συνείδηση”, προσέθεσε.

Τέλος ανέφερε ότι “το Έπος του ‘40 είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία μας. Η ελληνική αντίσταση, στα βουνά της Πίνδου και στις οροσειρές της Αλβανίας, προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό για τους άνδρες και τις γυναίκες, που ξεπέρασαν φόβους, ανθρώπινες αδυναμίες, όρια. Ο ηρωισμός των Ελλήνων έγινε παράδειγμα για τους λαούς της Ευρώπης που βρίσκονταν ήδη κάτω από την καταπίεση της ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας. Αυτοί οι αγώνες μας κάνουν περήφανους και μας δεσμεύουν”.

Τις αναπόφευκτες συγκρίσεις του «χθες», του «ηχηρού όχι» της χώρας μας στην υποταγή στις δυνάμεις του Άξονα που οδήγησαν στον πόλεμο, με το «σήμερα» που η πατρίδα μας δίνει και πάλι μια «δύσκολη μάχη», επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

“Ήδη αρχίσει να την κερδίζουμε, με κόπο, θυσίες και μεγάλες δυσκολίες και όπως σε κάθε κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας, έτσι και σήμερα, θα τα καταφέρουμε” τόνισε χαρακτηριστικά.

“Τιμούμε σήμερα το έπος του ’40. Εκείνους που δεν δίστασαν να δώσουν, ακόμη και τη ζωή τους, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την εθνική περηφάνια. Εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους και διδασκόμαστε από την Ιστορία μας. Και αυτό ισχύει, όσο ποτέ άλλοτε, στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η σημερινή επέτειος χαλυβδώνει την πίστη μας στις δυνατότητες του Ελληνισμού, δυναμώνει την προσήλωσή μας σε αρχές και αξίες και ενισχύει, ακόμη περισσότερο, την απόφασή μας να βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της Πατρίδας μας.

“Η Ιστορία μας αποδεικνύει ότι οι Έλληνες, ενωμένοι και αποφασιστικοί, μπορούμε να κατακτούμε δύσκολους στόχους. Με σχέδιο και πίστη στις δυνάμεις μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε και σήμερα. Μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα μας από τη σημερινή καταχνιά και να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική Ανάταξης και Ελπίδας”, τόνισε.

“Εβδομήντα χρόνια μετά το «ΟΧΙ», το σύγχρονο περιεχόμενο του πατριωτισμού ταυτίζεται σήμερα με την οργάνωση και την πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για να ανοίξει ο δρόμος στην εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ, ο Αδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι η χρονιά που έρχεται είναι κρίσιμη και δύσκολη, αλλά ο ελληνικός λαός ενωμένος θα τα καταφέρει.

“Η κάθε εποχή χρειάζεται τα δικά της ΟΧΙ, σημειώνει ο ΣΥΝ. Σήμερα λέμε ΟΧΙ στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, στην ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ΟΧΙ στο μνημόνιο της κοινωνικής και οικονομικής χρεοκοπίας”.

“Η κρίση είναι μια ευκαιρία και μέσα από την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα, θα πετύχουμε και θα κερδίσουμε το στοίχημα”, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά τη λήξη της στρατιωτικής παρέλασης, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που έγινε στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Θεσσαλονίκη.

“Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την Ελλάδα που δικαιούται να είναι υπερήφανη, την Ελλάδα που έχει αποδείξει ιστορικά πως γνωρίζει τι σημαίνει εθνική κυριαρχία και εθνική αξιοπρέπεια”, δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αυτές οι επέτειοι διδάσκουν κάτι σ΄εμάς, τους σημερινούς Ελληνες.

“Μας επιβάλλουν να είμαστε ενωμένοι, υπεύθυνοι και διορατικοί. Γιατί εμείς είμαστε κύριοι του μέλλοντος μας και του μέλλοντος των παιδιών μας. Και η συνείδηση της ιστορίας και η γνώση του παρελθόντος μας επιβάλλει να διαμορφώσουμε με τον καλύτερο τρόπο το αύριο της χώρας μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Για την ανάγκη της ενότητας και εθνικής ομοψυχίας του ελληνικού λαού, έκαναν λόγο, η υπουργός Παιδείας αλλά και βουλευτές, που παρέστησαν στην παρέλαση.

Η Αννα Διαμαντοπούλου, αφού συνεχάρη τα παιδιά, τόνισε ότι η Ελλάδα, πρέπει να έχει ένα μέλλον αντάξιο της ιστορίας της. Προϋπόθεση όμως γι΄αυτο, πρόσθεσε, είναι να προτάξουμε το συλλογικό του ατομικού συμφέροντος, το εθνικό του κομματικού.

“Σε όλα τα επίπεδα να επιτευχθεί δημοκρατική συνεννόηση. Κυρίως αυτό πρέπει να συμβεί στην Παιδεία. Εμείς προχωρούμε στο νέο Λύκειο, στο νέο σχολείο στο νέο Πανεπιστήμιο, για να δώσουμε τα εφόδια στα παιδιά μας”, υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.

Σε ερώτηση πως σχολιάζει το δίλημμα περί εκλογών, δεν θέλησε να απαντήσει λέγοντας ότι πρέπει να παραμείνουμε στο μήνυμα της επετείου του ΄40.

Στην παρέλαση συμμετείχαν μαθητές από 12 δημοτικά, 11 γυμνάσια, 10 λύκεια, 5 ιδιωτικά λύκεια, φοιτητές από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ομάδα παιδιών από τους special olympics και δύο σώματα προσκόπων και οδηγών.

Πριν την παρέλαση, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείου του ‘Αγνωστου Στρατιώτη. Το πρωί, έγινε δοξολογία στον ‘Αγιο Διονύσιο, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα