ΛΑΡΚΟ: 24ωρη απεργία και μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα
Στο σύνταγμα διαδήλωσαν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ. Διεκδικούν τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και την εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
- 13 Νοεμβρίου 2021 12:09
Ολοκληρώθηκε η διαδήλωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προχώρησαν το Σάββατο (13/11).
«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουμε τον αγώνα και απαιτούμε τη διασφάλιση: Της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, της καταβολής του δεδουλευμένου μόχθου μας, της ασφαλούς εργασίας» τονίστηκε στο σημερινό συλλαλητήριο, στο Σύνταγμα, των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους ενώ την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν με την παρουσία τους στο συλλαλητήριο Συνδικάτα και φορείς της Αττικής.
Στο συλλαλητήριο μίλησε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας.
«Μετά από 22 μήνες σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα, είμαστε εδώ, όρθιοι, είμαστε ήδη νικητές.
Μέσα από αυτό τον αγώνα έχουμε οδηγήσει σε πολιτική ήττα τόσο τον τελικό «νεκροθάφτη» της ΛΑΡΚΟ, τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και όλες τις κυβερνήσεις που διαχρονικά «έσκαβαν το λάκκο».
Μέσα από τον αγώνα μας αναδείξαμε άλλον έναν ανεκτίμητο πλούτο που έχει η χώρα μας, κομμάτι του ορυκτού πλούτου, το νικέλιο, το κοβάλτιο.
Μέσα από τον αγώνα μας έχουμε αναδείξει κομμάτι των δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας, την τεχνογνωσία της ΛΑΡΚΟ, τις υποδομές.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκποιήσει τη ΛΑΡΚΟ χωρίς να «ανοίξει μύτη», απέτυχε.
Η προσπάθειά της να την απαξιώσει μέχρι τελικής πτώσεως «ρίχνοντας στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων και του λαού επίσης απέτυχε.
Οι εργαζόμενοι την έχουμε καθυστερήσει μέχρι σήμερα. Δεν επιτρέψαμε το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, δεν επιτρέψαμε σχεδιασμένες απολύσεις και διαθεσιμότητες, αναχαιτίσαμε μεγάλο κομμάτι των μισθολογικών περικοπών» τόνισε.
Ο Π. Πολίτης μίλησε για τη σημασία της αλληλεγγύης όλης της εργατικής τάξης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για τη συνέχιση του αγώνα τους και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η τελική μάχη θα μεταφερθεί στα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ. Εκεί μέσα που έχουμε χύσει τον ιδρώτα μας, έχουμε χάσει συναδέλφους μας, έχουμε αρρωστήσει, αλλά και παράλληλα που είναι η ίδια μας η ζωή. Εκεί που δένεται το ατσάλι θα περιμένουμε κυβερνήσεις και επενδυτές. Δεν θα βρουν σπιθαμή γης να στεριώσουν αν δεν διασφαλιστούν τα δίκαια, ρεαλιστικά και τίμια αιτήματά μας».
«Με όλους τους τόνους λέμε στην κυβέρνηση εδώ και τώρα να ξεκαθαρίσει, να αφήσει τα παιχνίδια εμπαιγμού και κοροϊδίας και να δεσμευτεί για τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και του μόχθου που μας χρωστά. Μην τολμήσει και δεν καλύψει τα αυτονόητα» πρόσθεσε.
«Σας χρωστάμε το γεγονός ότι σήμερα είμαστε όρθιοι και έτοιμοι να δώσουμε την τελική μάχη», ανέφερε ο Ανδρέας Κορέντζελος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. «Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό ότι η ΛΑΡΚΟ είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο και οι εργαζόμενοι καλοπερασάκηδες», σημείωσε και ανέδειξε τις δυνατότητες της επιχείρησης που μένουν αναξιοποίητες και τις υποδομές που απαξιώνονται, «προκειμένου να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για την εκποίηση της εταιρείας».
Η κυβέρνηση «θέλει να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ και να βυθίσει έξι νομούς της χώρας στην ανεργία», ανέφερε ο Ξενοφών Αγγελάτος, από τα Μεταλλεία της Εύβοιας, ενώ επισήμανε ότι οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα βαριές για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας.
Στον αγώνα «ενάντια στην εκποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και στη διεκδίκηση για τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της εταιρείας, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας», αναφέρθηκε ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ) και εργαζόμενος επί 40 χρόνια στη ΛΑΡΚΟ.
«Δεν τους καίγεται καρφάκι ούτε για τις χαμένες θέσεις εργασίας, ούτε για τον οικονομικό μαρασμό των περιοχών», είπε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας της ΛΑΡΚΟ, ενώ ανέδειξε τις δυνατότητες που δίνει η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας. «Οι ζωές 1.200 οικογενειών είναι στον αέρα. Αλλά δεν έχουμε πει ακόμα την τελευταία μας λέξη», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω. «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ», κατέληξε.
Αντιπροσωπεία των σωματείων της ΛΑΡΚΟ μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και ορίστηκε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη εντός της επόμενης εβδομάδας.
«Μετά από ένα πετυχημένο συλλαλητήριο και ευχαριστώντας ξανά όλα τα σωματεία της Αττικής και τους εργαζόμενους που έδειξαν την αλληλεγγύη τους, ήλθαμε και στο Μέγαρο Μαξίμου και μας είπαν ότι την Δευτέρα ή την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη για να τοποθετηθεί η κυβέρνηση. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση» δήλωσε ο Π. Πολίτης.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης.
Κουτσούμπας: Να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στους εργαζόμενους
«Η κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα πρέπει επιτέλους να απαντήσουν ξεκάθαρα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, για να αποδοθούν όλα αυτά που χρωστάει η εταιρεία, η εργοδοσία στους εργαζόμενους και να παρθούν εδώ και τώρα, έστω και τελευταία στιγμή, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, γιατί κινδυνεύει η ζωή των εργαζομένων από τη συνεχή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα» δήλωσε από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ στο Σύνταγμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις