Λευτέρης Παπαγιαννάκης: Όσο δαιμονοποιείται η λέξη woke, θα χάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα
Διαβάζεται σε 3'Ο επικοινωνιακός βομβαρδισμός με τα περί “woke ατζέντας” κάνει πολλούς να απαντούν ότι έχουν ακούσει την έκφραση και ότι ξέρουν τι σημαίνει. Εδώ είναι το πρόβλημα. Η αναφορά στο θέμα είναι μονόπλευρη και στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει συνολική συζήτηση.
- 28 Νοεμβρίου 2024 12:11
Η έρευνα της aboutpeople, όπως όλες οι έρευνες έχει πολύ θετικά στοιχεία και ταυτόχρονα δημιουργεί προβληματισμούς.
Εξηγούμαι.
Είναι προφανές ότι ο επικοινωνιακός βομβαρδισμός με τα περί “woke ατζέντας” έχει κάνει πολλούς να απαντούν ότι έχουν ακούσει την έκφραση και ταυτόχρονα να υποστηρίζουν ότι ξέρουν τι σημαίνει.
Εδώ είναι το πρόβλημα. Η αναφορά στο θέμα είναι μονόπλευρη και στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει συνολική συζήτηση.
Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στο “debate” με τον Μπρυκνέρ δεν αφορούσαν σε αυτό που λέμε woke.
Ήταν κατά τη γνώμη μου μια πρόχειρη συρραφή απόψεων οι οποίες είχαν σαν στόχο να δαιμονοποιήσουν το ζήτημα. Ειδικά το σημείο με το νεαρό φοιτητή στις ΗΠΑ ο οποίος θα ήθελε να βγει ραντεβού με μια κοπέλα δεν έχει σχέση με το woke αλλά με το ζήτημα της συναίνεσης και ο πρωθυπουργός υπέπεσε σε τεράστιο και απαράδεκτο ατόπημα. Στις ΗΠΑ οι σεξουαλικές επιθέσεις στα πανεπιστήμια έχουν χαρακτηριστεί “επιδημία”.
Έχει ενδιαφέρον ότι λίγες μέρες μετά διέγραψε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ήταν ο “επικεφαλής” του αντιwoke κινήματος.
Από την έρευνα επίσης προκύπτει ότι υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας ανθρώπων που έχουν εξαιρετικά συντηρητικές ακροδεξιάς απόψεις. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει αφού το βλέπουμε συχνά σε αντίστοιχες έρευνες.
Υπάρχουν φυσικά και θετικά στοιχεία σε σχέση με το θέμα της ισότητας για τα λοατκι άτομα.
Από την άλλη υπάρχει ακόμα μια συντηρητική προσέγγιση σε σχέση με το ζήτημα των αντωνυμιών στα έγγραφα. Υπάρχει εδώ μια αναντιστοιχία, πράγμα που επιβεβαιώνει την διαφορά μεταξύ της αίσθησης ότι γνωρίζουμε τι σημαίνει woke κα το περιεχόμενο.
Αντίστοιχα θετικό είναι και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία θέλει αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι ζητούμενο φυσικά να δούμε σε βάθος το θέμα και να συζητήσουμε για τις αναγκαίες αλλαγές στο τρόπο ζωής και το κόστος.
Όσο συνεχίζεται η δαιμονοποίηση της λέξης για μικροπολιτικούς λόγους τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα θα χάνουν αφού επί της ουσίας αυτό είναι το περιεχόμενο του woke και όχι η πολιτισμική εθνική κτλ αλλοτρίωση της χώρας.
*Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες