Λέκκας για Μάτι: Συνέβη η κατάρρευση των πάντων – Αιφνιδιαστήκαμε σαν χώρα
«Φταίμε όλοι, από τον πρώτο πολίτη της χώρας, μέχρι τον τελευταίο, με την ευθύνη να επιμερίζεται», ανέφερε στην εκπομπή "Σκληρό Ροκ" με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, για τη φονική φωτιά ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.
- 04 Μαΐου 2019 08:23
«Ευτυχώς, είχαμε μόνο αυτά τα θύματα, θα μπορούσαν να είναι χιλιάδες», είπε στον News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ” με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, ο Ευθύμης Λέκκας, αναφερόμενος στο Μάτι. Για το αν θα μπορούσαν να έχουν σωθεί όλοι ή κάποιοι από τους 100 ανθρώπους που χάθηκαν στη φονική φωτιά, ο πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας επεσήμανε την έλλειψη ενός κεντρικού εντεταλμένου οργάνου, που θα μπορούσε να αποφασίσει την εκκένωση των οικισμών.
«Από τις έξι και μισή, ξέραμε ότι υπάρχουν νεκροί, γιατί είχαμε σηκώσει drone», είπε ακόμη ο κ. Λέκκας και απέδωσε το μέγεθος της τραγωδίας στο γεγονός ότι συνέβη στην Αττική, όπου βρίσκεται το κεντρικό πολιτικό σύστημα της χώρας, το οποίο κατέρρευσε, όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Συνέβη η κατάρρευση των πάντων. Κατέρρευσαν και οι 32 υπηρεσίες, όπως και στο σεισμό του 99. Δυστυχώς, αιφνιδιαστήκαμε σαν χώρα, σαν πολιτεία, σαν πολιτική προστασία. Επικράτησαν τμήματα υπηρεσιών και αυτόβουλες ενέργειες των εθελοντών».
«Φταίμε όλοι, από τον πρώτο πολίτη της χώρας, μέχρι τον τελευταίο, με την ευθύνη να επιμερίζεται», είπε ακόμη και ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση με τους τέσσερις ανθρώπους που βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητο. Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, η ομάδα του οποίου ανέλυσε τα αίτια και για τους 100 θανάτους, «ο συγκεκριμένος οδηγός παραβίασε την οδηγία του τροχονόμου, να απομακρυνθεί και ανέλαβε την ευθύνη γι΄αυτούς τους τέσσερις νεκρούς».
«Φταίει η έλλειψη παιδείας στη χώρα. Είμαστε ένας λαός σε παρακμή, που η κρίση μας έκανε ακόμα χειρότερους», κατέληξε ο καθηγητής, αναφερόμενος σε ένα πρόγραμμα προστασίας που έχει συντάξει ο ΟΑΣΠ, έναντι φυσικών καταστροφών, το οποίο πρότεινε στα ξενοδοχεία της Ελλάδας και δέχτηκαν μόλις τρία να το εντάξουν στις μονάδες τους.
Ακούστε όσα είπε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας στον Σεραφείμ Κοτρώτσο.