Λέκκας για Ρόδο: Έκκληση για άμεση επανεκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου
Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζει η Ρόδος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί μίλησε ο Ευθύμης Λέκκας εφιστώντας παράλληλα την προσοχή των αρμοδίων για λήψη άμεσων μέτρων.
- 02 Αυγούστου 2023 12:55
Ζοφερό προμηνύεται το μέλλον για το νησί της Ρόδου και τις πληγείσες από τις καταστροφικές πυρκαγιές περιοχές, σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ από τη Ρόδο όπου εξακολουθεί να βρίσκεται, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της καταγραφής και της αποτίμησης, ο κ. Λέκκας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και επέστησε την προσοχή για τη λήψη άμεσων μέτρων καθώς μπορεί οι φωτιές να πέρασαν, ωστόσο το Φθινόπωρο έρχεται και μαζί του αναμένεται να φέρει και βροχές που αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους, μαζί με τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις και τη διάβρωση του εδάφους.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο ένας μήνας σχεδόν που ημερολογιακά ξεκινά το Φθινόπωρο ίσως να είναι αργά, αφού φέρνοντας το παράδειγμα της Χαλκίδας, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως “αυτό ίσως γίνει και πιο νωρίς. Θυμόμαστε στη Χαλκίδα, πριν τρία χρόνια, ότι η μεγάλη πλημμύρα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 6 Αυγούστου. Μέσα στο καλοκαίρι δηλαδή. Ο χρόνος είναι μηδενικός, δεν είναι αόριστος” δήλωσε αρχικά και πρόσθεσε: “Έχουμε να κάνουμε με τις μεγάλες πυρκαγιές που άφησαν ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα, αλλά εμάς μας ενδιαφέρουν τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος με κυρίαρχα να είναι η αναγέννηση του δάσους, φυσική ή τεχνική, είναι τα υπόγεια και τα επιφανειακά νερά, το έδαφος, το υπέδαφος, ο αέρας“. Παράμετροι που όπως είπε χαρακτηριστικά, “έχουν ουσιαστικά αλλοιωθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά”.
Κυρίαρχο όμως είναι και το θέμα των πλημμυρικών φαινομένων, “ένα θέμα που το είχαμε διερευνήσει παλαιότερα, το 2013, όμως τώρα τίθενται καινούργια δεδομένα με την καμμένη έκταση, την οποία αποστραγγίζουν οι τέσσερις μεγάλοι ποταμοί του νησιού που εκβάλλουν σε κατοικημένες περιοχές και τους οποίους θα πρέπει να προσέξουν οι αρμόδιοι ιδιαίτερα”.
“Εκείνο το οποίο θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι η επανεκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου. Στο Μάκαρη ποταμό είχαμε την απώλεια πέντε Αυστριακών τουριστών το 1993, σε τουριστική περίοδο, τους πήρε το νερό. Κάνω έκκληση να γίνουν αμέσως. Δυστυχώς όμως πολλές φορές μπλεκόμαστε στη γραφειοκρατία, η οποία είναι ανεπανάληπτη και παραπέμπει σε χρονικές περιόδους πάρα πολύ μεγάλες, μέσα στις οποίες μπορούν να εκδηλωθούν ιδιαίτερα φαινόμενα”, πρόσθεσε ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ.
Τέλος, επανέλαβε ότι η περιοχή της Ρόδους είναι ευάλωτη μετά την πυρκαγιά και τις 12 ημέρες καταστροφής, επισημαίνοντας ότι “η έκθεσή της στα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι φοβερή”.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις