Λύκοι στον Διόνυσο: Τελικά υπάρχει ο “Μονόλυκος” που κατασπάραξε δύο σκυλιά;

Λύκοι στον Διόνυσο: Τελικά υπάρχει ο “Μονόλυκος” που κατασπάραξε δύο σκυλιά;
Λύκος INTIME NEWS

Πληθαίνουν οι αναφορές κατοίκων για εμφάνιση λύκων μέσα στον αστικό ιστό, ενώ δύο σκυλιά βρέθηκαν νεκρά μέσα σε περιφραγμένο οικόπεδο. Τι αναφέρουν οι φιλοζωικές.

Κατακρεουργημένα βρέθηκαν δύο σκυλιά στον Διόνυσο Αττικής, πιθανότατα από λύκο που κατέβηκε από την Πεντέλη για να βρει τροφή. Το πρώτο σκυλί βρέθηκε την Πέμπτη, σε μία λίμνη αίματος, και το δεύτερο την Παρασκευή, μέσα σε περιφραγμένο οικόπεδο. Το κλιμάκιο των δασονόμων που κατέφτασε στο σημείο φέρεται να επιβεβαίωσε στους κατοίκους την παρουσία λύκων στην περιοχή, βάσει των ιχνών που εντοπίστηκαν.

Σε ανάρτηση των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στο Facebook, απεικονίζονταν τα πτώματα των σκύλων που φέρουν βαριά τραύματα στην κοιλιακή χώρα και γίνεται παράκληση οι κάτοικοι να είναι προσεχτικοί. Μάλιστα, στο Δασαρχείο Διονύσου, προγραμματίστηκε και έκτακτη σύσκεψη για να οργανωθεί σχέδιο για τον εντοπισμό του λύκου και τη φυγάδευσή του. Οι επιθέσεις αυτές έγιναν λίγες ημέρες μετά το περιστατικό στη Πάρνηθα, όταν ένας λύκος άρπαξε μικρό σκύλο από οικογένεια.

Οι πρώτες πληροφορίες που αναρτήθηκαν σε πολλά ΜΜΕ έκαναν λόγο για “Μονόλυκο”, κάτι που διαψεύδεται όμως από φιλοζωικές οργανώσεις.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής:

“Η ιστορία με τους λύκους στην Αττική είναι πολύ ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις και θα έχουμε μέλλον συζητώντας την. Δηλώνουμε όμως κατηγορηματικά ότι το είδος Μονόλυκος δεν υπάρχει, είναι κατασκευή του διαδικτύου και των καναλιών που την αναπαράγουν.

Όλοι οι λύκοι της Μεσογείου ανήκουν σε ένα είδος, το Canis lupus. Ένας λύκος που κυνηγά μόνος του είναι ένας μοναχικός λύκος Canis lupus. Ακόμη κι όταν παρασταίνει τη γιαγιά της Κοκκινοσκουφίτσας”.

Ο Δήμος Διονύσου εφιστά την προσοχή στους πολίτες λόγω της εμφάνισης λύκου

Σε συστάσεις προς τους δημότες προχώρησε και επισήμως πάντως ο Δήμος Διονύσου. Μεταξύ άλλων τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους περιπάτους τους και να μην αφήνουν υπολείμματα τροφών, που ενδεχομένως προσελκύσουν άγρια ζώα. Η δημοτική Αρχή τονίζει ακόμη πως βρίσκεται σε αναμονή τηής σύσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί για το ζήτημα αυτό με ευθύνη του Δασαρχείου.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Διονύσου, αναφέρει:

“Σχετικά με την εύρεση δύο πτωμάτων αδέσποτων σκύλων που βρέθηκαν μισοφαγωμένα στη Ραπεντώσα Διονύσου, πιθανότατα από άγριο ζώο, συμβάν το οποίο τις τελευταίες μέρες απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά από ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο Δήμος Διονύσου ανακοινώνει τα εξής:

1. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το εν λόγω περιστατικό, τόσο ο δήμαρχος Διονύσου όσο και τα αρμόδια στελέχη (αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, εντεταλμένος σύμβουλος Φιλοζωίας κ.ά.) κινητοποιήθηκαν άμεσα επικοινωνώντας τόσο με το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης όσο και με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

2. Όπως πληροφορηθήκαμε, σήμερα ή αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το ζήτημα με ευθύνη του Δασαρχείου και σύντομα θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

3. Αυτή τη στιγμή και μέχρι να εκδοθεί η επίσημη ανακοίνωση, κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν η επίθεση στα δύο σκυλιά πραγματοποιήθηκε από λύκο ή άλλο άγριο ζώο. Όποια κι αν είναι η πραγματικότητα επιβάλλεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους.

4. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος εφιστά την προσοχή των πολιτών μέχρι να υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες από το Δασαρχείο. Συγκεκριμένα τους καλεί:

Α. να είναι προσεκτικοί κατά τους περιπάτους τους και ειδικά όταν έχουν μαζί τους κατοικίδια,

Β. να αποφεύγουν να ρίχνουν υπολείμματα τροφών στους κάδους απορριμμάτων, κάτι που ενδέχεται να προσελκύει διάφορα άγρια ζώα”.

Καλλιστώ: Δεν ξέρουμε καν αν στα σκυλιά επιτέθηκαν λύκοι

“Στην Ελλάδα ζει ο γκρίζος λύκος (Canis lupus) και δεν υπάρχει πουθενά είδος που να λέγεται “Μονόλυκος”, πρόκειται για νεολογισμό”, ξεκαθαρίζει από τη δική του μεριά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ” Γιώργος Θεοδωρίδης, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από δύο νεκρά σκυλιά, που βρέθηκαν μέσα σε περιφραγμένο χώρο στον Διόνυσο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Θεοδωρίδη, πρέπει να διερευνηθεί αν όντως ήταν λύκος το ζώο που επιτέθηκε στα σκυλιά.

“Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τι μπορεί να είναι, ίσως επρόκειτο και για σκυλιά και γι’ αυτό απαιτείται επόπτευση της περιοχής με κάμερες και επιστημονικές αποδείξεις”, λέει ο κ. Θεοδωρίδης.

Διευκρινίζει δε, ότι ο λύκος ζει είτε μόνος είτε σε αγέλες, γεγονός που δεν καθορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς του, που πολλοί θέλουν να τού προσδώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά. “Το ότι μπορεί κάποιος λύκος να ζει μόνος, δεν σημαίνει ότι είναι πιο δυνατός και επιθετικός, σαν ένα είδος μοναχικού τιμωρού ή εκδικητή που μας αρέσει να βλέπουμε στις ταινίες”, αναφέρει.

“Αυτό που απαιτείται”, συνεχίζει, “είναι να γίνει αυτοψία κτηνιατρική, να ληφθεί υλικό (σάλιο) από τα νεκρά σκυλιά και γενικότερα, να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να παρθούν τα ανάλογα μέτρα”.

Οι λύκοι στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει άλλωστε αναλυτικότερα η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ, σήμερα “ως αποτέλεσμα της γενετικής εξέλιξης χιλιάδων ετών, επιβιώνουν δύο είδη λύκων: ο γκρίζος ( Canis lupus ) και ο κόκκινος λύκος ( Canis rufus ). Τα δύο αυτά είδη περιλαμβάνουν 30 περίπου υποείδη που ζουν σε συγκεκριμένες περιοχές σε όλο τον πλανήτη”. Ο πληθυσμός τους υπολογίζεται στα περίπου 1200 άτομα, ωστόσο δεν μπορεί να καταμετρηθεί με ακρίβεια.

Η Καλλιστώ αναφέρει ακόμη πως καθώς “δεν γίνεται συστηματική παρακολούθηση και καταμέτρηση του πληθυσμού του είδους στην Ελλάδα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η τάση του πληθυσμού σε όλη την έκταση της κατανομής του είδους”.

Τονίζει ωστόσο πως ο “λύκος έχει επανακάμψει κύρια στη Στερεά Ελλάδα, με επανεμφανίσεις ή πιο σταθερή παρουσία (αναπαραγωγή) τα τελευταία 20 χρόνια. Πιθανότατα η επανάκαμψη του λύκου στη Στερεά Ελλάδα, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη βελτίωση της ποιότητας του βιοτόπου για το είδος. Σε αρκετές περιοχές η μείωση της υπερβόσκησης από κτηνοτροφικά ζώα, οδήγησε στη δημιουργία περισσότερων ήσυχων και ασφαλέστερων περιοχών για ανάπαυση και αναπαραγωγή του είδους.

Η αύξηση αυτή της έκτασης της κατανομής, μπορεί να οδηγήσει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός του λύκου έχει αυξηθεί στο σύνολό της κατανομής του στην Ελλάδα. Σε αντίθεση όμως με την Στερεά Ελλάδα, φαίνεται ότι ο πληθυσμός του είδους έχει μειωθεί σε άλλες περιοχές και ιδιαίτερα στην οροσειρά της Πίνδου”.

Η Καλλιστώ προσθέτει πως είναι “ιδιαίτερα σημαντικό να τονισθεί ότι την ευθύνη για την διατήρηση του λύκου δεν μπορούν να την αναλάβουν μόνοι τους οι κτηνοτρόφοι αλλά αποτελεί επίσης ευθύνη τόσο της πολιτείας, των αρμόδιων φορέων αλλά και των πολιτών που ενδιαφέρονται για τη προστασία της φύσης”.

Σημειώνεται πως η θήρα του λύκου δεν επιτρέπεται από το 1991. Υπολογίζεται ωστόσο ότι τουλάχιστον 25% του πληθυσμού χάνεται εξαιτίας του ανθρώπου ενώ σε μερικές περιοχές της κατανομής του είδους έχει καταγραφεί θνησιμότητα της τάξεως του 40% επί του συνόλου του τοπικού υποπληθυσμού του λύκου.

Παράλληλα, η Καλλιστώ τονίζει πως από “τα σημαντικότερα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι η σταδιακή απεξάρτηση του λύκου από την κτηνοτροφία και τις άλλες ανθρωπογενείς πηγές τροφής. Στην αντίθετη περίπτωση η μακροπρόθεσμη επιβίωση του είδους θα εξαρτάται από οποιαδήποτε αγροτική πολιτική η οποία θα καθορίζει τον αριθμό των ζώων ελεύθερης βοσκής. Σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αλλαγή των χρήσεων γής και τη μείωση της κτηνοτροφίας ελέυθερης βοσκής σε κλίμακα χρόνου που δε θα επιτρέπει τη προσαρμογή του είδους, θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα για την επιβίωση του. Για το λόγο αυτό είναι καθοριστικής σημασίας η αποκατάσταση των πληθυσμών των άγριων οπληφόρων (αγριόχοιρος, ζαρκάδι, αγριόγιδο). Κάτι τέτοιο απαιτεί πρώτιστα την εφαρμογή στοιχειωδών αρχών κυνηγετικής διαχείρισης που απουσιάζουν παντελώς από την Ελλάδα, τον έλεγχο της λαθροθηρίας και τη προστασία και βελτίωση των βιοτόπων των άγριων οπληφόρων”.

Στην ιστοσελίδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ (https://www.callisto.gr/wildlife/lykos) υπάρχει ένα σχετικά σύντομο ενημερωτικό κείμενο για τον λύκο, ενώ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/y82z6sk9 είναι διαθέσιμη τεχνική αναφορά- επισκόπηση, επικαιροποιημένη τον Αύγουστο του 2020, που αφορά στην κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ελλάδα καθώς και ανασκόπηση των μεθόδων περιορισμού της σύγκρουσης με ανθρώπινες δραστηριότητες με βάση την διεθνή βιβλιογραφία αλλά και την ελληνική εμπειρία.

Τονίζεται πως σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος, ο λύκος αποτελεί είδος ευρισκόμενο σε κίνδυνο εξαφάνισης και προστατευόμενο είδος για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πάγιο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ζημιωθέντες από λύκους κτηνότροφοι πρέπει να αποζημιώνονται από τις εθνικές αρχές.

Για το νομικό πλαίσιο που διέπει το προστατευόμενο είδος του λύκου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Οδηγίες για την αρμονική συνύπαρξη λύκου και ανθρώπου, έχουν δώσει στη δημοσιότητα και οι εθελοντές δασοπυροσβέστες. Επισημαίνουν πως οι επιθέσεις λύκων προς ανθρώπους είναι παγκοσμίως ελάχιστες, και σχετίζονται είτε με λύσσα ή με λανθασμένες ανθρώπινες ενέργειες. Συμβουλεύουν δε τους επισκέπτες να μην ταΐζουν τα άγρια ζώα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καταγεγραμμένο περιστατικό επίθεσης λύκου σε άνθρωπο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font