‘Λίμνη’ 40.000 στρέμματα γης στις Σέρρες. Στο ‘κόκκινο’ η στάθμη του νερού σε Κερκίνη και Έβρο
Σε επιφυλακή οι Αρχές στις Σέρρες και τον Έβρο. Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες
- 09 Μαρτίου 2015 09:27
Σε απέραντη λίμνη από λασπόνερα έχουν μετατραπεί περισσότερα από 40.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, με τους αγρότες να μετρούν τις “πληγές” τους και να μιλούν για ολική καταστροφή της φετινής σοδειάς.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη, όλη η δυτική πλευρά του νομού έχει πλημμυρίσει από τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα, που κατάφεραν να “πνίξουν” στο πέρασμά τους όλα τα χωράφια, από το Παραλίμνιο του Δήμου Εμμανούηλ Παππά μέχρι την Παλαιοκώμη του Δήμου Αμφίπολης.
“Η ζημιά είναι τεράστια” δήλωσε ο κ. Μωυσιάδης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι η εντός της ημέρας πρόκειται να ανοίξουν οι “πόρτες” της Κερκίνης, καθώς η στάθμη του νερού βρίσκεται στο “κόκκινο”.
“Αναμένουμε να πέσει η στάθμη του νερού του Στρυμόνα και θα ανοίξουμε τις ‘πόρτες’ τις Κερκίνης” ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών.
Σε συνεχή άνοδο η στάθμη του Έβρου – Σε πλήρη επιφυλακή οι αρχές
Σε επιφυλακή βρίσκονται, από χθες το βράδυ, οι αρχές στον Έβρο, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης της στάθμης του νερού στο ποταμό. Η τελευταία μέτρηση που έγινε τα ξημερώματα στο Πύθιο “ανέβασε” τη στάθμη από το 4,94 μ. που ήταν χθες το μεσημέρι στα 5,12 μ., με το όριο επιφυλακής να είναι τα 4,70 μ.
Η ανησυχία των αρμόδιων αρχών εντείνεται και από το γεγονός ότι η βουλγαρική πλευρά έκανε γνωστό, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, ότι τις επόμενες ώρες θα απελευθερώσει στην κοίτη του ποταμού Έβρου μεγάλες ποσότητες νερού, ανοίγοντας το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ.
Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τόνισε: “Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η ισχυρή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να ανέβει η στάθμη του ποταμού. Εμείς παρατηρούμε την όλη εξέλιξη και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε ώστε ν’ αποτρέψουμε κάθε μικρό ή μεγάλο πλημμυρικό φαινόμενο”.
Ο κ. Πέτροβιτς επανέλαβε ότι η ανησυχία των αρχών ενισχύεται από το γεγονός ότι αυτή τη χρονική περίοδο δεν υπάρχουν και τα κατάλληλα αναχώματα. “Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα των προηγούμενων εβδομάδων”, εξήγησε, “είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά αναχώματα, η αποκατάσταση των οποίων, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αδύνατη μέσα στον χειμώνα και κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες. Τέτοιες εργασίες γίνονται μόνο το καλοκαίρι, οπότε παραμένουμε σε επιφυλακή”.