Μαγνησία: Σε μία από τις τρεις γεωτρήσεις η έρευνα για το μολυσμένο νερό

Διαβάζεται σε 3'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκινά άμεσα μετρήσεις σε γεωτρήσεις και πηγές τριών Δήμων. Αποστολή του NEWS24/7 στην περιοχή.

Σε μία από τις τρεις δημοτικές γεωτρήσεις που τροφοδοτούν τη δεξαμενή υδροδότησης των χωριών Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο, εστιάζουν τους ελέγχους τους οι υγειονομικές αρχές. Είναι η γεώτρηση στη θέση Χλόη, στην οποία ανιχνεύτηκε το παθογόνο της σαλμονέλας. Βρίσκεται χαμηλότερα υψομετρικά από τις άλλες δύο και ανοίχτηκε πριν από περίπου μία πενταετία.

Από την αυτοψία που έγινε στην περιοχή, δεν φαίνεται να υπάρχει σημερινή ανθρώπινη δραστηριότητα- νόμιμη ή παράνομη- σε κοντινή απόσταση. Η δεύτερη γεώτρηση, η οποία γειτνιάζει με κτηνοτροφικές μονάδες, βρέθηκε καθαρή, ενώ στην τρίτη κάποιοι δείκτες «ήταν ανεβασμένοι», όπως αναφέρεται. Η νομοθεσία, πάντως, δεν είναι ξεκάθαρη για την ελάχιστη απόσταση που πρέπει να έχει μία κτηνοτροφική μονάδα από υδρευτικές γεωτρήσεις. Άλλωστε, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει τουλάχιστον μία κτηνοτροφική μονάδα κλειστή για χρόνια.

«Δεν έχει πιστοποιηθεί η αιτία της μόλυνσης. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν ημέρες ξηρασίας διαδοχικά με βροχοπτώσεις. Επίσης, υπήρξαν διακοπές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Τα παραπάνω πιθανόν σημαίνουν δύο πράγματα. Η ξηρασία προκαλεί ρωγμές στο έδαφος, με αποτέλεσμα να στραγγίζεται βαθύτερα το νερό. Κι επίσης, οι διακοπές στο ρεύμα ενδεχομένως επηρέασαν τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος χλωρίωσης της δεξαμενής, κάτι που αποκλείεται από τον υπάλληλο της δημοτικής επιχείρησης που είναι επιφορτισμένος με αυτό. Η μολυσμένη γεώτρηση έχει απομονωθεί και σήμερα (6/6) γίνεται υπερχλωρίωση όλου του δικτύου ύδρευσης προς τα δύο χωριά, καθώς και καθαρισμός της δεξαμενής από ιδιωτικό συνεργείο.

«Το περιστατικό δεν φαίνεται να σχετίζεται με την κακοκαιρία Ντάνιελ. Η σαλμονέλα δεν μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από 30 ημέρες. Θέλουμε να προλάβουμε κάτι παρόμοιο στο μέλλον, για αυτό εκπονούμε ένα σχέδιο μελέτης του νερού στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, ξεκινούν άμεσα έλεγχοι και μετρήσεις σε όλες τις γεωτρήσεις και τις πηγές της Θεσσαλίας – συνολικά 788 γεωτρήσεις και 772 πηγές. «Προτεραιότητα θα δοθεί στους παρακάρλιους Δήμους Αγιάς, Ρήγα Φεραίου και Κιλελέρ», σημείωσε ο κ. Κουρέτας. Τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων θα είναι διαθέσιμα σε περίπου μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ανέρχονται έως σήμερα συνολικά στα 121 και η εκτίμηση των ειδικών είναι πως το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα