Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Από τη δημιουργία του Facebook μέχρι και την καθολική του επικράτηση στο Social Networking, το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει τα 24 πράγματα που πρέπει να γνωρ...

Από τη δημιουργία του Facebook μέχρι και την καθολική του επικράτηση στο Social Networking, το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει τα 24 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Mr Facebook.
1. Γεννήθηκε στις 14 Μαίου 1984 και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη.




2. Το 2008 περιοδικό Forbes τον ανακήρυξε «νεότερο δισεκατομμυριούχο στον κόσμο.




3. Αν αυτό ισχύει, ο Ζούκερμπεργκ είναι πιθανότατα και ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος όλων των εποχών.




4. Ενώ ήταν ακόμα στο γυμνάσιο κατάφερε να κερδίσει την προσοχή της Microsoft και της America Online όταν παραβίασε την ασφάλεια του δικτύου υπολογιστών του σχολείου του. Του πρότειναν να τον προσλάβουν αλλά αρνήθηκε για να πάει στο Χάρβαρντ.




5. Στο Χάρβαρντ ασχολήθηκε με διάφορα πρότζεκτ όπως το Coursematch που έδινε τη δυνατότητα στους φοιτητές να βλέπουν τις λίστες των φοιτητών που παίρνουν τα ίδια μαθήματα.




6. Στις 15 Φεβρουαρίου 2004 ξεκίνησε το Facebook από το δωμάτιο της φοιτητικής του εστίας.




7. Η επιτυχία του Facebook, ως σελίδας κοινωνικής δικτύωσης των φοιτητών του Χάρβαρντ, ήταν άμεση με τα 2/3 των φοιτητών να δημιουργούν λογαριασμούς μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας.




8. Αργότερα με τη βοήθεια των φίλων του Κρις Χιούζ και Ντάστιν Μόσκοβιτς επέκτειναν το Facebook στο Στάνφορντ, στο Κολούμπια και στο Γέιλ.




9. Τον Ιούνιο του 2004 και έχοντας ανοίξει το Facebook σε όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα των ΗΠΑ και του Καναδά μετέφεραν την έδρα τους στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια.




10. Η ιδιότητα για την οποία είναι περισσότερο περήφανος είναι το Harvard dropout δηλαδή αυτός που εγκατέλειψε τις σπουδές στο καλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας για να φτιάξει τη δική του εταιρεία και να κατακτήσει τον κόσμο. Ο πιο διάσημος Harvard dropout δεν είναι άλλος από τον Μπιλ Γκέιτς.




11. Στα γεννοφάσκια του Facebook κυκλοφορούσε στο πανεπιστήμιο μοιράζοντας κάρτες που έγραφαν «I’m CEO bitch» επιδεικνύοντας την ταπεινοφροσύνη του.




12. Σε συναντήσεις κορυφής με επενδυτές της Silicon Valley φορούσε μπλουζάκια και ζακέτες του Χάρβαρντ πλασάροντας την εικόνα της διάνοιας.




13. Email που έχουν επιβεβαιωθεί από τους New York Times δείχνουν ότι η αρχική ιδέα για το Facebook ήταν ενός συμμαθητή του, του Άρον Γκρίνσπαν που είχε δημιουργήσει την ιστοσελίδα houseSYSTEM.




14. Όσο αμφιλεγόμενη είναι η προέλευση της ιδέας του Facebook άλλο τόσο είναι και η προέλευση του προγραμματιστικού κώδικα. Οι Κάμερον και Τάιλερ Βίνκλεβος, συμφοιτητές επίσης του Ζούκερμπεργκ, ισχυρίζονται ότι τον προσέλαβαν για να τελειώσει ένα παρόμοιο δικό τους πρότζεκτ παραδίδοντας τους τα κλειδιά του κώδικα δύο περίπου μήνες πριν την έναρξη του Facebook.




15. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Βίνκλεβος, ο Ζούκερμπεργκ κωλυσιεργούσε εσκεμμένα αθετώντας τους όρους της συνεργασίας και στην πραγματικότητα έκλεψε τον κώδικα για να δημιουργήσει το Facebook.




16. Μετά από αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες που κράτησαν 4 περίπου χρόνια, ο Ζούκερμπεργκ, πρόεδρος πλέον του Facebook, συμφώνησε να καταβάλλει ένα άγνωστο χρηματικό ποσό και ένα μερίδιο της εταιρείας στους Βίνκλεβος για δώσει τέλος στη διαμάχη.




17. Παρά τις κατηγορίες για κλεμμένες ιδέες και κώδικες κατάφερε να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που απαιτούνταν για το Facebook και κυρίως να πείσει τον Πίτερ Τιλ να επενδύσει μισό εκατομμύριο δολάρια.




18. Ένα χρόνο μετά κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 40 περίπου εκατομμύρια. Αυτό είναι κάτι που όλοι στο Silicon Valley αναγνωρίζουν στο Ζούκερμπεργκ.




19. Όλοι πλην φυσικά των Βίνκλεβος που υποστηρίζουν ότι εκτός από τον κώδικα και την εσκεμμένη κωλυσιεργία τους έκλεψε και το επιχειρηματικό σχέδιο. Για την ιστορία οι Βίνκλεβος έκαναν οικονομικές σπουδές και όχι προγραμματισμό.




20. Η περισσότερη κριτική που έχει ασκηθεί στο Facebook και το Μαρκ Ζούκερμπεργκ προσωπικά αφορά το περίφημο News Feed την ενημέρωση δηλαδή των χρηστών για τις δραστηριότητες των φίλων τους. Ο Ζούκερμπεργκ σε ανοιχτή του επιστολή προς την κοινότητα του Facebook απάντησε ότι λυπάται και ότι θα προσφέρει νέες δυνατότητες προστασίας αλλά υπερασπίστηκε τη ροή πληροφοριών. Κοινώς «θα κάνω ό,τι θέλω».




21. Φτάνοντας στο 2007, εν μέσω της δικαστικής διαμάχης με τους Βίνκλεβος και με την κριτική για το News Feed να έχει μόλις κοπάσει, δημιούργησε το Beacon ένα πρόγραμμα συγκέντρωσης πληροφοριών για τις καταναλωτικές δραστηριότητες των χρηστών. Ένα μήνα αργότερα και σε μια κίνηση πρωτόγνωρη για το χαρακτήρα του απολογήθηκε με δημόσια επιστολή.




22. Προς τιμή του, έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει προτάσεις εξαγοράς από μεγάλες εταιρείες πληροφορικής με το σκεπτικό ότι το Facebook πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο.

23. Η μεγαλύτερη πρόταση που έχει αποδεχτεί αφορά την πώληση την πώληση του 1,6% της εταιρείας στη Microsoft αντί 240 εκατομμυρίων δολαρίων.




24. Σήμερα η αξία του ανέρχεται στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα