“Μασάζ” από Μητσοτάκη σε λιανεμπόριο – εστίαση για τα νέα μέτρα
Σύσκεψη με φορείς του λιανεμπορίου και της εστίασης θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με αντικείμενο τον έλεγχο εφαρμογής των νέων μέτρων κατά του κορονοϊού.
- 08 Νοεμβρίου 2021 06:34
Τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν προκαλέσει την αντίδραση των επιχειρηματιών του λιανεμπορίου και της εστίασης, που φοβούνται πτώση του τζίρου λόγω των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους και πιέζουν την κυβέρνηση, έχοντας ως επιχείρημα και την εξαίρεση της Εκκλησίας από την υποχρέωση ελέγχου.
Καθώς μάλιστα πρόκειται για ένα κοινό που παραδοσιακά θεωρείται ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί ανησυχία, αλλά καμία διάθεση για υποχώρηση από την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους φορείς του λιανεμπορίου και της εστίασης. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι ο έλεγχος εφαρμογής των νέων μέτρων, στα οποία η κυβέρνηση επιμένει, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέου lockdown, αν και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής ειδικών Τάκης Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι πρέπει πάντα να υπάρχει και αυτό το σενάριο στο τραπέζι.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης πάντως επανέλαβε και χθες ότι δεν θα γίνει ξανά lockdown επειδή η κυβέρνηση δεν έχει το “ηθικό δικαίωμα” να αφαιρέσει ελευθερίες των εμβολιασμένων. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τοπικά lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους.
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε μάλιστα ότι το Σάββατο, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή στον τζίρο των επιχειρήσεων, επικαλούμενος τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης από το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών και τις εισπράξεις ΦΠΑ. Αμφισβήτησε συνεπώς τα όσα λένε οι έμποροι και επιχειρηματίες της εστίασης για πτώση της κίνησης.
Σημειωτέον πάντως ότι φαίνεται πως οι ανεμβολίαστοι πολίτες προτίμησαν το Σαββατοκύριακο να μείνουν σπίτι τους, παρά να υποβληθούν σε rapid test ή PCR, για να εισέλθουν σε καταστήματα και να καθίσουν στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, καθώς οι περισσότεροι πελάτες που ελέγχθησαν από τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, είχαν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
Ενδεικτικό είναι ότι σε 90.882 ελέγχους που έγιναν, συνολικά, σε όλη την Ελλάδα το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, που ήταν η πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκαν 11 συλλήψεις, βεβαιώθηκαν 594 παραβάσεις, ενώ ανεστάλη η λειτουργία 23 καταστημάτων.
Ενδεχομένως βέβαια ορισμένοι πολίτες που αρνούνται να εμβολιαστούν, ποντάρουν στο ότι οι έλεγχοι στη συνέχεια θα ατονήσουν, κάτι που από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι δε θα συμβεί.
Στην πραγματικότητα όμως το μεγάλο “όπλο” της κυβέρνησης εν προκειμένω είναι η πρόβλεψη για επιβολή προστίμου και στους καταστηματάρχες σε περίπτωση πλημμελούς ελέγχου. Και παρότι οι έμποροι ζητούν να μην επιβάλλεται και στους ίδιους πρόστιμο, η κυβέρνηση δεν το συζητά. Το γιατί, αποκάλυψε ο κ. Γεωργιάδης: “Εάν πούμε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη τα καταστήματα, κανένας δε θα κάνει έλεγχο. Αν κανένας δεν κάνει έλεγχο, ο βασικός στόχος που είναι ο έλεγχος της πανδημίας, δε θα επιτευχθεί”.
Οι φορείς του λιανεμπορίου αναμένεται επίσης να απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ και για την είσοδο σε σουπερμάρκετ. Ήδη η ΓΣΕΒΕΕ έχει κάνει λόγο για ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα μπορούν να προμηθευτούν είδη εκτός από τρόφιμα (καλλυντικά, είδη σπιτιού κλπ) από σουπερμάρκετ και φαρμακεία.
Η κυβέρνηση όμως τονίζει ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν οι πολίτες που δεν εμβολιάζονται και η μικρή μειοψηφία που αρνείται ακόμη και το τεστ, από την πρόσβαση σε τρόφιμα.
Υπενθυμίζεται ότι ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού είχε τεθεί και κατά το προηγούμενο lockdown και τότε είχε απαγορευθεί στα σουπερμάρκετ να πωλούν ορισμένα προϊόντα.
Η κυβέρνηση επίσης δεν συζητά το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους εργαζόμενους στην εστίαση και το λιανεμπόριο. Κάτι που προτείνουν ορισμένοι εκπρόσωποι των κλάδων, ενδεχομένως ως αντάλλαγμα προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί για τους πελάτες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε άλλωστε χθες (Real FM) ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας πέραν των υγειονομικών δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή μία από τις επιλογές της κυβέρνησης. “Σε καμία χώρα δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στον ιδιωτικό τομέα”, τόνισε και επικαλέστηκε ότι στην εστίαση υπάρχει ένα πάρα πολύ αυστηρό πλαίσιο για τους εργαζόμενους που δεν είναι εμβολιασμένοι, με συνεχή έλεγχο με rapid και μοριακά test.
Στην κυβέρνηση άλλωστε εκτιμούν ότι η αύξηση των ρυθμών του εμβολιασμού τις τελευταίες ημέρες οφείλεται στην έμμεση πίεση στους ανεμβολίαστους με τα νέα μέτρα. Ειδικότερα από 6.000-7.000 χιλιάδες ραντεβού την ημέρα, πλέον κλείνονται 30.000-35.000 ραντεβού την ημέρα και η κυβέρνηση ελπίζει ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις