Μάτι: “Όσα διαδραματίζονται δεν αποτελούν καλούς οιωνούς για μια δίκαιη δίκη” λένε οι συγγενείς των θυμάτων

Διαβάζεται σε 3'
Πυρκαγιά στο Μάτι
Πυρκαγιά στο Μάτι EUROKINISSI

«Ερωτηματικά για κρυφές επιδιώξεις κάποιων, αλλά και για τα αντανακλαστικά της έδρας» λένε οι συγγενείς θυμάτων και εγκαυματιών από τη φωτιά στο Μάτι, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Ανακοίνωση εξέδωσαν, το απόγευμα της Τρίτης, οι συγγενείς θυμάτων και εγκαυματιών από την πυρκαγιά στο Μάτι, κατά την οποία επισημαίνουν ότι υπήρξαν γεγονότα στη δίκη που «προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση, αλλά και οργή».

Σημειώνεται πως νωρίτερα, διεκόπη για τις 16 Ιουλίου η δίκη για τη φονική πυρκαγιά.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων διόρισε αυτεπαγγέλτως συνηγόρους υπεράσπισης για τον κατηγορούμενο διοικητή του ΕΣΚΕ Ιω. Φωστιέρη. Στη συνέχεια αποφάσισε την ολιγοήμερη διακοπή προκειμένου οι δικηγόροι να ενημερωθούν επί της δικογραφίας.

Τονίζεται ότι ο κ. Φωστιέρης πρωτοδίκως έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης, δίχως να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο, όπως προέβλεπε ο νόμος. Με τη πρόσφατη νομοθεσία, ωστόσο, λόγω των επίμαχων αδικημάτων που εξετάζονται, το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να ορίσει αυτεπάγγελτα συνήγορο.

Όπως αναφέρουν οι συγγενείς θυμάτων και εγκαυματιών:

«Για τις 16 Ιουλίου 2024 διέκοψε το Α΄ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, το οποίο εκδικάζει το έγκλημα στους 5 οικισμούς της Αν. Αττικής στις 23/7/18. Σύμφωνα με την πρόεδρο της έδρας, μετά τις 16/7, θα συνεδριάζει, καθημερινά. Ενώ, οι καταθέσεις των μαρτύρων αναμένεται να ξεκινήσουν την επομένη, στις 17 Ιουλίου. Σήμερα, ορίστηκαν και οι δύο συνήγοροι για το συγκεκριμένο κατηγορούμενο, Φωστιέρη, ο οποίος, χθες, προσήλθε άνευ συνηγόρου υπεράσπισης…

Ωστόσο, ως Σύλλογος θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής, που προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση, αλλά και οργή στους συγγενείς των θανόντων και στους εγκαυματίες:

Η επιφύλαξη του Δικαστηρίου, να μην οριστεί δικάσιμος ανήμερα της Μαύρης Επετείου, στις 23/7, μετά από αίτημα της δικηγόρου υποστήριξης κατηγορίας κ. Σοφίας Χαμηλοθώρη και την καθολική αποδοχή από τις δυο πτέρυγες της αίθουσας.

Η Πρόεδρος του Εφετείου έχει κληρωθεί και στην παράλληλη δίκη, η οποία αφορά τους εγκαυματίες, που δεν εντάχθηκαν στην κύρια δίκη, γεγονός που προκαλεί δυσμενείς συνειρμούς σχετικούς με την Πρόεδρο του πρωτόδικου δικαστηρίου. Η παράλληλη δίκη δεν έχει ακόμη δικαστεί ούτε στον πρώτο βαθμό και μάλιστα την ανέβαλε η ίδια η Πρόεδρος! Ευλόγως δημιουργούνται ερωτηματικά πως αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε παραγραφή.

Οι 7 ανώτατοι δικαστικοί του Ά Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση, αντελήφθησαν λίγο πριν τις 15:00, ότι ένας από τους κατηγορούμενους στερείτο δικηγόρου υπεράσπισης, όπως οφείλει, γεγονός, που αποτελεί λόγο ακυρότητας της όλης διαδικασίας, σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα. Ευλόγως, προκύπτουν ερωτηματικά για κρυφές επιδιώξεις κάποιων, αλλά και για τα αντανακλαστικά της έδρας.

Τέλος, η αναπληρωματική Πρόεδρος του Δικαστηρίου δήλωσε κώλυμα και αντικαταστάθηκε στις 3 το μεσημέρι, λόγω εμπλοκής της με δικηγόρους στήριξης της κατηγορίας, αλλά και της υπεράσπισης. Αυτό, αλήθεια, δεν το αντιλήφθηκε μετά την κλήρωσή της για τη συγκεκριμένη δίκη;

Όλα τα ανωτέρω δεν αποτελούν καλούς οιωνούς για μια δίκαιη δίκη, η οποία είναι το ελάχιστο, που απαιτούμε, μετά τις αβελτηρίες και τις σκοπιμότητες τις οποίες έχουμε διακρίνει σε μέχρι τώρα δικαστικούς λειτουργούς. Αυτούς, που όφειλαν να δεχθούν την πρόταση του ανακριτή Θ. Μαρνέρη να χαρακτηριστεί, όχι πλημμέλημα, αλλά κακούργημα, το έγκλημα της 23ης Ιουλίου 2018.

Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα