Μαζί για το Νερό: Γιατί τα παιδιά στο Μοναστηράκι Βόνιτσας είναι οι “ήρωες” αυτού του Παγκόσμιου Project

Μαζί για το Νερό: Γιατί τα παιδιά στο Μοναστηράκι Βόνιτσας είναι οι “ήρωες” αυτού του Παγκόσμιου Project

Ένα ταξίδι στο Μοναστηράκι Βόνιτσας και στο εργοστάσιο του Κορπή, μας επιβεβαίωσε το γιατί τα νερά της Αιτωλοακαρνανίας θεωρούνται "θησαυρός της χώρας" και το ότι τα μικρά παιδιά το γνωρίζουν ήδη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου), στάθηκε ως ιδανική αφορμή για να πραγματοποιηθεί το 8ο Φεστιβάλ Φροντίδας Νερού (10 Μαρτίου 2017), στο εργοστάσιό του στα Ακαρνανικά Βουνά στο Μοναστηράκι Βόνιτσας.

Το News247 είχε την τιμή να ζήσει από κοντά όλη την εμπειρία, κατά τη διάρκεια της οποίας περίπου 100 παιδιά από σχολεία της ευρύτερης περιοχής ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και εκπαιδεύτηκαν μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, για τη σημασία του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό και τον πλανήτη. Κάτι πολύ σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα ξεκινούν από ένα παιδί που μεγαλώνει. Και το “κλειδί” για το μέλλον είναι στο αν θα το κάνει σωστά.

#Τogether4water – Η αρχή έγινε στην Ελλάδα

 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έγινε και η παρουσίαση του Project “Μαζί για το Νερό”, μια παγκόσμια πρωτοβουλία με στόχο την εκπαίδευση των παιδιών γύρω από την αξία του νερού, μέσα από δράσεις που δημιουργούν όφελος για την τοπική κοινωνία. Έτσι, η Ελλάδα, με το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Κορπή, είναι μία από τις 5 χώρες που φέτος τρέχουν πιλοτικά αυτό το πρόγραμμα (μαζί με τη Γαλλία, την Αργεντινή, την Ιταλία και την Αίγυπτο) ενώ, στο πλαίσιο της δράσης, οι μαθητές του Γυμνασίου στο Μοναστηράκι Βόνιτσας, με τη συνεργασία των ειδικών της Nestlé Waters έγιναν οι “Ήρωες του Νερού” για την περιοχή τους.

Είδαν στην πράξη την (υπερ)δύναμη του νερού: Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου μαζί με ειδικό συνεργείο καθάρισαν το ποτάμι που διασχίζει το χωριό και στη συνέχεια τοποθέτησαν μια υδρογεννήτρια, η οποία με τη δύναμη του νερού τροφοδότησε με ηλεκτρική ενέργεια και φώτισε τις λάμπες κατά μήκος του ποταμού. Απέκτησαν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω της δύναμης του νερού και με τη βοήθεια της υδρογεννήτριας, όπου ενεργοποιήθηκε παροχή Wi-Fi στην πλατεία του χωριού.  Έμαθαν την αξία της ανακύκλωσης, μιας και ειδικοί κάδοι τοποθετήθηκαν στην αυλή του σχολείου. Τα έσοδα που θα προκύψουν από την ανακύκλωση θα χρησιμοποιηθούν από τα ίδια τα παιδιά σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Όπως τόνισε -μεταξύ άλλων-  ο κ. Δημήτρης Χανιόγλου, Διευθυντής του Τμήματος Νερών της Nestlé Ελλάς “το project “Μαζί για το Νερό” είναι το εφαλτήριο για μια σειρά από δράσεις που σχεδιάζουμε και έχουν ως αποδέκτη τις τοπικές κοινωνίες με τη συμβολή της Nestlé και του Φυσικού Μεταλλικού Νερού Κορπή“.

*Ο Παραολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών, Δημήτρης Μπακοχρήστου, είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής.

10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για το νερό

 

Μέσα από την ξενάγησή μας στο εργοστάσιο του Κορπή (μέλος της Nestle Waters, της Νο1 εταιρείας εμφιάλωσης νερού παγκοσμίως), μάθαμε πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πιο πολύτιμο αγαθό.

– Ένα μπουκάλι νερού 1.5 λίτρου, είναι αυτό που της παρακάτω φωτογραφίας, πριν περάσει στα ειδικά “καλούπια” της γραμμής παραγωγής.

– Όλα τα μέρη του σώματος περιέχουν νερό. Ο εγκέφαλος αποτελείται από 85% νερό, οι πνεύμονες από 80%, η καρδιά από 77%, το συκώτι από 73%, οι μύες από 73%, το δέρμα από 71%, τα νεφρά από 80%, τα κόκκαλα από 22%. Ακόμα και τα δόντια μας αποτελούνται από 10% νερό.

– Η ποσότητα του νερού στο σώμα μας μεταβάλλεται, ανάλογα με την ηλικία μας. Τα έμβρυα έχουν 94% νερό στο σώμα τους, τα παιδιά 75% και οι ενήλικες 60 (γυναίκες) και 65%. Οι ηλικιωμένοι έχουν μόλις 50%.

– Ο οργανισμός χάνει υγρά ακόμα και όταν κοιμόμαστε.

– Αν πίνουμε κάθε ώρα ένα 1 ποτηράκι νερό (200ml) σε ένα 8ωρο (για παράδειγμα στην εργασία μας), θα έχουμε καταναλώσει 1,6 λίτρα νερού.

– Μια αύξηση στη κατανάλωση του νερού κατά μόλις 1% της συνολικής πρόσληψης υγρών του οργανισμού μπορεί να μειώσει τις συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνουμε κατά περίπου 10kcal.

– Μπορεί να αποφεύγουμε το πολύ νερό για να μην πηγαινοερχόμαστε διαρκώς στη τουαλέτα, όμως η κύστη είναι μυϊκό όργανο κι όπως όλοι οι μύες έτσι κι αυτός αποδυναμώνεται με την αδράνεια κι ενισχύεται με τη χρήση. Έτσι όσο περισσότερο νερό πίνουμε, τόσο θ’ αυξηθεί η δύναμη της κύστης και δεν θα χρειάζεται να τρέχουμε στη τουαλέτα κάθε πέντε λεπτά.

– Το PH που πρέπει να έχει το αίμα μας είναι από 7.3 έως 7.45. Όταν πίνουμε νερό βοηθάμε το σώμα μας να κάνει το αίμα μας πιο βασικό. Κι όσο πιο κοντά στο 7.45 διατηρούμε το PH μας τόσο πιο αργά γερνάμε.

– Οι συνέπειες της αφυδάτωσης κλιμακώνονται, ανάλογα με την απώλεια υγρών από το σώμα μας.  Όταν χάνουμε έστω 1%, η φυσική συνέπεια είναι η δίψα. Όταν το ποσοστό φτάσει το 2%, στη δίψα προστίθεται η κόπωση και ο πονοκέφαλος.  Στο 3% η δίψα είναι πιο έντονη και έχουμε μυϊκές κράμπες.  Στο 4% έρχεται η ξηροστομία και η έντονη κόπωση. Από 4-6% απώλειας υγρών από το σώμα μας, νιώθουμε αδυναμία συγκέντρωσης και μπορεί να οδηγηθούμε στη λιποθυμία. Στο 20%, τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ σοβαρά και να φτάσουμε ακόμη και στο θάνατο.

– Ας μην ξεχνάμε ότι νερό σημαίνει μακροζωία. Ένα από τα μεγάλα μυστικά μακροζωίας των υπεραιωνόβιων πληθυσμών του πλανήτη είναι το πεντακάθαρο, φυσικό νερό των περιοχών τους.

#together4water

Επιμέλεια: Ιωάννα Παχούλη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα