“Μαζί, με στόχο την Υγεία”: Η γόνιμη συνεργασία που φτάνει μέχρι την άγονη γραμμή

“Μαζί, με στόχο την Υγεία”: Η γόνιμη συνεργασία που φτάνει μέχρι την άγονη γραμμή

Η Alpha Bank σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ", συνεισφέρει στη βελτίωση των παροχών υγείας στα ελληνικά νησιά μέσω του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας "Μαζί, με στόχο την υγεία".

Ήρεμη ζωή, φιλόξενοι κάτοικοι, υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Λέξεις που περιγράφουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα μικρά ελληνικά νησιά της άγονης γραμμής. Μπορεί να μην συμπεριλαμβάνονται στις λίστες με τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς, ωστόσο εκείνοι που τα επιλέγουν, είναι οι πιο ψαγμένοι τουρίστες, αυτοί που ξέρουν τι ψάχνουν, αλλά και πού να το βρουν.

Η καθημερινότητα στην άγονη γραμμή

“Το νησάκι αυτό είναι μια ιδέα”, λέει ο κύριος Μανώλης Μελιανός, ένας από τους 35 μόνιμους κατοίκους των Αρκιών, που όπως και οι συντοπίτες του απολαμβάνει μια “ανθρώπινη και ελεύθερη” καθημερινότητα που δεν θα άλλαζαν με τίποτα. “H ζωή στο νησί μας είναι παράδεισος”, συμπληρώνει.

StefanosPappas.com

Από την πλευρά της, η κυρία Ευδοκία Καρατζά, η οποία μένει επίσης μόνιμα στους Αρκιούς, επισημαίνει πως “το νησί είναι πάρα πολύ όμορφο, ειδικά το καλοκαίρι που έρχεται κόσμος και ζωντανεύει”. Ακούμε συχνά τους κατοίκους πολλών νησιών να το τονίζουν αυτό. Ότι δηλαδή το καλοκαίρι η περιοχή τους, αλλά και η ζωή τους εκεί, διαφέρουν αρκετά σε σχέση με αυτά που βιώνουν τους χειμερινούς μήνες.

Δεν είναι μόνο οι τουρίστες που λείπουν από το νησί όταν τελειώνει η καλοκαιρινή περίοδος. Είναι πολλά ακόμη προβλήματα και ελλείψεις που δυστυχώς αντιμετωπίζουν πολλά ελληνικά νησιά της άγονης γραμμής.

Οι Αρκιοί δεν θα μπορούσαν αν αποτελέσουν εξαίρεση. Μπορεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτό το μικρό νησί των Δωδεκανήσων να σφύζει από ζωή και όλα να κυλούν ευχάριστα για τους ντόπιους, ωστόσο αν κάτι τους απασχολεί αρκετά, είναι η προσβασιμότητα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όπως λέει και η κυρία Ευδοκία, «υπάρχουν ανασφάλειες σχετικά με το ιατρικό θέμα».

Τον χειμώνα είναι όλα διαφορετικά

Αντίστοιχες, όμως, είναι οι ανησυχίες και των μόνιμων κατοίκων σε άλλα νησάκια της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στην Ελαφόνησο. Μπορεί το συγκεκριμένο νησί να μη βρίσκεται σε ακριτικό σημείο στον ελλαδικό χάρτη, αλλά βρίσκεται ακριτικά στον πελοποννησιακό χάρτη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

“Η λέξη “χαρμολύπη” μπορεί να περιγράψει πάρα πολύ καλά τη ζωή στην Ελαφόνησο. Είναι διαφορετικά να ζεις εδώ τον χειμώνα και διαφορετικά το καλοκαίρι. Η ζωή του καλοκαιριού είναι ανέμελη και γεμάτη με κόσμο, όμως τον χειμώνα η εικόνα είναι διαφορετική”. Βασιλική Μυρτσίδου, διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ελαφονήσου.

Το μόνιμο άγχος των περίπου 800 μόνιμων κατοίκων της Ελαφονήσου είναι η απόσταση από μεγάλες μονάδες υγείας, αλλά και οι ελλείψεις σε απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, όπως τονίζει και η Δήμαρχος του νησιού, Ευσταθία Λιάρου.

StefanosPappas.com

Όλες αυτές τις ανησυχίες αυτές, αλλά και ορισμένες από τις υγειονομικές ανάγκες των νησιών μας, καλύπτει ήδη από το 2014 το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας “Μαζί, με στόχο την υγεία“.

Πρόκειται για μία γόνιμη συνεργασία της Alpha Bank και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας “Άγονη Γραμμή Γόνιμη“, προς όφελος των νησιών της άγονης γραμμής. Η δράση έχει στόχο την έμπρακτη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικότερα τη θωράκιση των μονάδων υγείας των ελληνικών νησιών. Μιλάμε ασφαλώς για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία καλύπτει πολλές τις καταγεγραμμένες ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό των νησιών μας, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει και την ανάγκη μετακίνησης των κατοίκων σε άλλα νησιά για ιατρικούς λόγους.

Δωρεές απαραίτητου ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού

StefanosPappas.com

Το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας “Μαζί, με στόχο την υγεία“, σύμφωνα με την Ρούλη Χριστοπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank, προβλέπει δωρεές ιατρικών μηχανημάτων και υγειονομικού εξοπλισμού. “Από την έναρξη του Προγράμματος έως σήμερα, έχουν παραδοθεί 240.000 ιατρικά μηχανήματα, συσκευές και είδη ιατροφαρμακευτικού υλικού σε απομακρυσμένα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιωτικού χάρτη”, δήλωσε η κ. Χριστοπούλου από τους Αρκιούς. “Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 800.000 κάτοικοι μέχρι σήμερα έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας απαραίτητες, αλλά όχι δεδομένες για αυτά τα νησιά”.

“Οι δράσεις του “Μαζί, με στόχο την υγεία” πραγματοποιούνται σε περιοχές των οποίων ο πληθυσμός μειώνεται ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους η πρόσβαση είναι, είτε περιορισμένη είτε και εξαιρετικά δύσκολη. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και περίθαλψης που παρέχεται στους κατοίκους, τους προτρέπει να παραμείνουν στις περιοχές αυτές”, ανέφερε η κ. Χριστοπούλου.

Κίνητρα για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών


Όπως είπαμε και προηγουμένως, η ζωή σε κάποιο ακριτικό νησί διαφέρει ανάλογα με την εποχή. Τον χειμώνα δεν είναι όλα το ίδιο εύκολα για τους μόνιμους κατοίκους, ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θέλει να το αλλάξει η Alpha Bank με την πρωτοβουλία της.

“Το “Μαζί, με στόχο την υγεία” κάλυψε σημαντικές ανάγκες για το νεοσύστατο Ιατρείο των Αρκιών”, δηλώνει ο Λευτέρης Πέντες, Δήμαρχος Πάτμου, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι Αρκιοί. “Με τέτοιες πρωτοβουλίες δίνονται κίνητρα ώστε οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών να παραμένουν στον τόπο τους”, σημειώνει τονίζοντας τη σημασία της αίσθησης ασφάλειας για θέματα υγείας ως καθοριστικό παράγοντα προκειμένου να παραμείνει κάποιος όλο τον χρόνο στα νησιά μας.

StefanosPappas.com

Ειδικότερα, όσον αφορά τα νησιά της άγονης γραμμής, σύμφωνα με τη Μάγδα Μουτζούρη, υπεύθυνη προγραμμάτων της ΑΜΚΕ “Άγονη Γραμμή Γόνιμη”, το Πρόγραμμα στοχεύει στην ικανοποίηση των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των κατοίκων σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε να μειωθεί η ανάγκη μετακίνησης των κατοίκων σε μεγαλύτερα νησιά για λόγους ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης.

“Tο “Μαζί, με στόχο την υγεία” πρωτοπορεί, όχι απλώς προσφέροντας, αλλά βοηθώντας εντελώς στοχευμένα τα νησιά, κυρίως, της άγονης γραμμής”, τόνισε η κ. Μουτζούρη. “Ωστόσο, μετά από 8 χρόνια και 60 νησιά, έχουμε συναντήσει ελλείψεις ακόμα και σε περιοχές που δεν θα το περιμέναμε, κατά βάση τουριστικές”.

Προστιθέμενη αξία στο έργο των γιατρών

StefanosPappas.com

Για τη Δήμαρχο Ελαφονήσου “κάθε είδους προσφορά σε συνδυασμό με το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό, μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας που είναι απαραίτητο να υπάρχει στους μικρούς προορισμούς”, επισήμανε η κ. Λιάρου. “Ο εξοπλισμός που μας δώρισε η Alpha Bank, θα δώσει προστιθέμενη αξία στο έργο των γιατρών μας”.


Ο προγραμματισμός του προγράμματος για το 2021 περιλαμβάνει 13 νησιά, με την Ελαφόνησο και τους Αρκιούς να έχουν ήδη παραλάβει ιατρικά μηχανήματα, υγειονομικό εξοπλισμό και ιατροφαρμακευτικά υλικά στα περιφερειακά ιατρεία τους.

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank “Μαζί, με στόχο την υγεία” στην ιστοσελίδα του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα