Μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις της γενικής απεργίας

Μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις της γενικής απεργίας

Εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και συνταξιούχοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στην Αθήνα

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις τόσο του ΠΑΜΕ όσο και της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και των πρωτοβάθμιων σωματείων την Πέμπτη, ημέρα της γενικής απεργίας.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και συνταξιούχοι συμμετείχαν στις χθεσινές κινητοποιήσεις στην Αθήνα στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τα συνδικάτα πραγματοποίησαν κάλεσμα προκειμένου «να σταλεί ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση, δανειστές και ΣΕΒ ότι διεκδικούμε:

– Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά του κατώτατου μισθού τουλάχιστον στα 751 ευρώ

– Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων με καθολικότητα και υποχρεωτικότητα

– Καμία παρέμβαση στο δικαίωμα της απεργίας

– Όχι στη μείωση του αφορολόγητου

– Απαγόρευση πλειστηριασμών για κάθε λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη

– Ποτέ ανοιχτά καταστήματα Κυριακές και Αργίες»

 

Με τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ παρόντα, ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 η πορεία του ΠΑΜΕ.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την αθλιότητα και τη βρώμικη δουλειά σε βάρος του ελληνικού λαού. Όσο πιο γρήγορα ξεπεραστούν αυταπάτες και ψεύτικες προσδοκίες, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τον δρόμο ώστε να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά αντιλαϊκά μέτρα, να ανακτηθούν οι απώλειες από τους εργαζόμενους από τα χρόνια της κρίσης, να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της εργατικής τάξης» δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας λίγο πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο από την Ομόνοια.

 

Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την απεργία», η πορεία αφού πέρασε από τη Βουλή και έκανε στάση για λίγο στη Ηρώδου Αττικού, κατευθύνθηκε στην Αμερικανική Πρεσβεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Την ίδια ώρα, από την πλατεία Κλαυθμώνος ξεκίνησε η πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές, γιατροί, εργαζόμενοι σε νυν και πρώην ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, επιστημονικοί φορείς και συνταξιούχοι, ενώ ακολουθούσαν φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς και του αναρχικού χώρου.

Την παράσταση έκλεψε μια αδιόριστη δασκάλα, η οποία είχε ντυθεί Άγιος Βασίλης και μοίραζε διορισμούς.

Η πορεία κινήθηκε από την πλατεία Κλαυθμώνος προς τη Βουλή χωρίς να σημειωθούν εντάσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδήλωσης και ενώ οι συγκεντρωμένοι είχαν αρχίσει να διαλύονται, μικρή ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε όχημα χρηματαποστολής που βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Εδουάρδου Λω και Πανεπιστημίου, σπάζοντας το τζάμι του, χωρίς να τραυματιστεί ο οδηγός ο οποίος πρόλαβε να φύγει. 

Στη συνέχεια και με τους τελευταίους διαδηλωτές να έχουν πλέον φύγει, μια άλλη ομάδα αγνώστων, επιτέθηκε στα ακυρωτικά μηχανήματα του μετρό Πανεπιστήμιο, καταστρέφοντάς τα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κλείσουν τον σταθμό για αρκετή ώρα.

(Φωτογραφίες: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα