Με διακοπές ξεκίνησε η δίκη της Siemens

Με διακοπές ξεκίνησε η δίκη της Siemens

Οι απόντες κατά την έναρξη της δίκης για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens και τα θέματα που τέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου. Ο ΟΤΕ, το Δημόσιο και η Ζωή

Με δικονομικές… δυσκολίες ξεκίνησε τελικά η δίκη για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens, καθώς τουλάχιστον τέσσερα ζητήματα έχουν τεθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Παρών στο δικαστήριο έδωσε η πλειοψηφία των κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων, ο πάλαιο ποτέ “στρατηγός” του ΠΑΣΟΚ, Θεοδ. Τσουκάτος, το πρώην στέλεχος της Siemens, Ηλίας Γεωργίου, οι επιχειρηματίες Ιω. Λέτσας και Βασ. Τυρογαλάς, αλλά και οι πρώτοι μάρτυρες κατηγορητηρίου, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου και ο καταδικασθείς πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, Αντωνης Κάντας.

Αντίθετα, απόντες είναι ο πρώην κραταιός άνδρας της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος εκπροσωπείται από συνήγορο υπεράσπισης, ο Χρήστος Καραβέλας, που παραμένει καταζητούμενος εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και το τραπεζικό στέλεχος Φάνης Λυγινός (που εκπροσωπείται) ενώ υπήρξαν κατηγορούμενοι οι οποίοι ζήτησαν από το δικαστήριο τον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρου.

Τέσσερις ήταν και οι παραστάσεις πολιτικής αγωγής μεταξύ των οποίων ένας πολιτης και ένα υπό σύσταση σωματείο με προσωρινή διοίκηση την πρώην πρόεδρο της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλο. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει αν πράγματι θα παρασταθούν οι εξής:

– ο ΟΤΕ ως ανώνυμη εταιρεία για ηθική βλάβη με χρηματική ικανοποίηση 10 ευρώ με επιφύλαξη, από την τέλεση των αδικημάτων της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας

– το ελληνικό Δημόσιο, ζητώντας την αποκατάσταση ηθικής βλάβης με ικανοποίηση το ποσό  των 5 εκατ. ευρώ

– πολίτης και δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, για ηθική βλάβη με χρηματική αποζημίωση 10 ευρώ με επιφύλαξη.

– το υπό σύσταση σωματείο “Δικαιοσύνη για όλους” για ηθική βλάβη που προκλήθηκε ατομικώς στα μέλη του και στην ένωση προσώπων για 10 ευρώ με επιφύλαξη. “Ιδρύθηκε μετά την πρόσφατη αναβολή της δίκης για έλλειψη θέλησης του Δημοσίου να γίνει η δίκη και για την έλλειψη από τη Δικαιοσύνη της δέουσας προεργασίας για να ξεκινήσει η δίκη” υποστήριξε η πληρεξούσιος δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου, και μίλησε για “συμπαιγνία να παραγραφεί το σκάνδαλο των σκανδάλων” παραθέτοντας ως χαρακτηριστικό στοιχείο ότι δεν κληρώθηκε αναπληρωτής πρόεδρος σε μια τόσο σημαντική και χρονοβόρα υπόθεση.

Συνήγορος υπεράσπισης (Τσοβολας): δεν μπορεί να είναι γενικός εισαγγελέας η Ζωή Κωνσταντοπουλου!

Το δικαστήριο τελικά διέκοψε προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με δήλωση αποχής μέλους της έδρας, λόγω κωλύματος στο πρόσωπό της. Αν γίνει δεκτή θα διοριστεί νέο μέλος που θα λάβει τη θέση της.

Η δίκη τελικά διεκόπη για τις 6 Μαρτίου σε μεγαλύτερη αίθουσα, καθώς όπως εξήγησε ο πρόεδρος της έδρας, “δεν είναι δυνατόν να συγκροτηθεί το δικαστήριο λόγω της δήλωσης αποχής και δεν είναι γνωστό αν μπορεί να αρθεί η αδυναμία αυτή εντός της ημέρας” και εξέφρασε “τη λύπη του για την ταλαιπωρία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα