Με μηχανότρατα έφτασαν οι μετανάστες στη Γαύδο – Έκκληση του δημάρχου στο Υπουργείο

Διαβάζεται σε 2'
Με μηχανότρατα έφτασαν οι μετανάστες στη Γαύδο – Έκκληση του δημάρχου στο Υπουργείο

Με μηχανότρατα έφτασαν νότια της Κρήτης οι 284 μετανάστες που εντοπίστηκαν το βράδυ της Κυριακής από τις λιμενικές αρχές. “Το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του”.

Με μηχανότρατα έφτασαν νότια της Κρήτης οι 284 μετανάστες που εντοπίστηκαν το βράδυ της Κυριακής από τις λιμενικές αρχές.

Το λιμενικό σώμα, χθες το βράδυ, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο φαίνεται καρέ – καρέ η διάσωση των μεταναστών, η ρυμούλκηση της μηχανότρατας στο λιμάνι της Γαύδου και η αποβίβασή τους.

Ήδη τα στελέχη του λιμενικού σώματος έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν καταθέσεις από τους μετανάστες.

Σύμφωνα με το cretapost, οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι άνδρες ενώ έχουν καταμετρηθεί πέντε γυναίκες και πολλοί ανήλικοι.

Βάσει των καταθέσεών τους κατάγονται από διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό των διακινητών με κάποιους από τους μετανάστες να έχουν κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα.

Το χρονικό της διάσωσης

Το πλοίο με τους 284 μετανάστες φαίνεται ότι ξεκίνησε από λιμάνι της Λιβύης ωστόσο ανοιχτά της Γαύδου εξέπεμψε σήμα SOS.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretapost, οι ίδιοι οι μετανάστες ειδοποίησε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτατης ανάγκης (112) ζητώντας την διάσωσή τους.

Άμεσα στήθηκε μία μεγάλη επιχείρηση με πλωτά σκάφη του λιμενικού σώματος αλλά και παραπλέοντα πλοία που εντόπισαν τους μετανάστες και τους ρυμούλκησαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Γαύδου.

Έκκληση του δημάρχου Χανίων προς το υπουργείο

Έκκληση απηύθυνε χθες ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, προς το υπουργείο Μετανάστευσης για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Κρήτη με τους μετανάστες.

«Το υπουργείο θα πρέπει να καταλάβει ότι το πρόβλημα μέρα με τη μέρα γίνεται πιο έντονο. Είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό ζήτημα, και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Θα πρέπει να απελευθερώσει πόρους προς την αυτοδιοίκηση που αναλαμβάνει βάρος που δεν της αναλογεί. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στο υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει ξεκάθαρες οδηγίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν από την στιγμή του εντοπισμού των ανθρώπων μέχρι την μεταφορά τους σε κάποια δομή. Πρέπει να βοηθηθούν οι δήμοι και η περιφέρεια ώστε να μπορούμε να συνδράμουμε», τόνισε σχετικά ο κ. Σημανδηράκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα