Με τη δημιουργία του οικολογικού πάρκου ολοκληρώνεται η ανάπλαση Φαλήρου – Το χρονοδιάγραμμα

Με τη δημιουργία του οικολογικού πάρκου ολοκληρώνεται η ανάπλαση Φαλήρου – Το χρονοδιάγραμμα
Σχέδιο ανάπλασης του Φαλήρου Περιφέρεια Αττικής

Με το οικολογικό πάρκο ολοκληρώνεται η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου από την Περιφέρεια Αττικής. Ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα μέσα στο 2022.

Στα σκαριά είναι ο διαγωνισμός για το οικολογικό πάρκο στο Φαληρικό Όρμο. Το έργο που έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ προετοιμάζεται από την Περιφέρεια Αττικής και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα το 2022 και θα έχει χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Είναι ένα μεγάλο και φιλόδοξο έργο που σκοπό έχει την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου στο Φάληρο.

Η διάρκεια των έργων είναι 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Εφόσον έχουμε υπογραφή μέσα στο επόμενο έτος, τότε προς το τέλος του 2025 το νέο αυτό απόκτημα για την πρωτεύουσα θα μπορεί να αποδοθεί στους πολίτες.

Με τη λειτουργία του πάρκου ολοκληρώνονται οριστικά τα έργα ανάπλασης στον Φαληρικό Όρμο τα οποία να θυμίσουμε ότι ξεκίνησαν το 2017.

Ποιες παρεμβάσεις προβλέπονται

Για τη δημιουργία του οικολογικού πάρκου θα χρειαστεί να φυτευθούν 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους. Θα είναι μια καταπράσινη περιοχή στην οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να περπατήσει, να αθληθεί ή απλώς να ξεκουραστεί.

Η σύνδεση με το θαλάσσιο μέτωπο αναπτύσσεται σε πέντε εγκάρσιους άξονες που αρθρώνουν γραμμικούς περιπάτους, με κοινή απόληξη στο στοιχείο του νερού, σε εξέδρες που εισχωρούν στη θάλασσα ως υπόμνηση των εξεδρών που υπήρχαν στο φαληρικό μέτωπο στις αρχές του 20ού αιώνα.

Συγχρόνως το υδάτινο στοιχείο διεισδύει στο πάρκο, με τα τρία υγρά κανάλια και με τη διαμόρφωση γραμμικών θαλάσσιων στοιχείων, δημιουργώντας ζωντανούς πόλους αναψυχής και επαναφέροντας την κολύμβηση στον Φαληρικό Όρμο.

Στο μητροπολιτικό πάρκο θα εμπεριέχονται, επιπλέον του εκτεταμένου πρασίνου και των χώρων εκτόνωσης στη φύση και στη θάλασσα, λειτουργίες εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα με άξονα τη φύση και την επιστήμη, δραστηριότητες πολιτισμού, αναψυχής, τουρισμού, αθλητισμού και ναυταθλητισμού, άσκησης και αναψυχής, καθώς και εμπορικές χρήσεις.

Τα έργα Α`φάσης

Αυτό που ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα είναι τα έργα Α`φάσης. Πρόκειται για έργα αντιπλημμυρικά και νέα οδική διευθέτηση στην περιοχή.

Στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος των έργων να παραδοθεί στο τέλος Νοεμβρίου και ένα μικρός μέρος των έργων στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η αλλαγή στο οδικό δίκτυο της περιοχής είναι εμφανής και τις τελευταίες εβδομάδες η πρόοδος είναι σημαντική. Με τον νέο δρόμο η πρόσβαση στη Συγγρού και την Λ.Ποσειδώνος προς Γλυφάδα γίνεται ευκολότερη ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για την πρόσβαση στο χώρο της ανάπλασης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα