Μεγάλη έξοδος παρά την οικονομική κρίση

Μεγάλη έξοδος παρά την οικονομική κρίση

Με ουρές και ταλαιπωρία για τους εκδρομείς του Πάσχα. Έφυγαν περισσότεροι από πέρσι. Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα της τροχαίας

Συνεχίζεται η έξοδος των Αθηναίων προς την επαρχία, η οποία σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι μεγαλύτερη από πέρυσι, παρά την οικονομική κρίση και τα σκληρά μέτρα λιτότητας. 

Συνολικά από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χθες είχαν φύγει περίπου 750.000 αυτοκίνητα και από τα δυο εθνικά δίκτυα, ενώ πέρυσι έφυγαν περίπου 710.000 αυτοκίνητα. Χθες, έφυγαν και από τα δυο εθνικά δίκτυα 192.000 αυτοκίνητα, δηλαδή περίπου 15.000 περισσότερα από πέρυσι. 

Σύμφωνα με την Τροχαία, η κίνηση είναι αυξημένη και στα δυο εθνικά δίκτυα, χωρίς όμως να παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα στο τμήμα της Αττικής, εκτός από τα τούνελ της Κακιάς Σκάλας. 

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν χθες στα διόδια Ζευγολατιού, στα σημεία όπου εκτελούνται έργα στο τμήμα της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών, καθώς και στον κόμβο Αμφιλοχίας. 

Τα μέτρα της τροχαίας και τα δύσκολα σημεία

Με αυξημένα μέτρα και όλη τη δύναμη σε επιφυλακή, θα επιχειρήσει η Τροχαία να διευκολύνει τους οδηγούς κατά την πασχαλινή έξοδο που συνεχίζεται σήμερα.

Συγκεκριμένα θα υπάρχουν στημένα μπλόκα ανά 20 με 30 χιλιόμετρα, τροχονόμοι θα δίνουν οδηγίες στους σταθμούς διοδίων, ενώ αυξημένη θα είναι η αστυνόμευση σε αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς.

Όσοι πρόκειται να μετακινηθούν καλούνται να ενημερώνονται εκ των προτέρων για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς που θα κινηθούν στην Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών μετά την Κόρινθο, καθώς σε πολλά σημεία η κίνηση θα διεξάγεται μόνο σε μία λωρίδα λόγω των έργων.

Έξι θεωρούνται τα δύσκολα σημεία: 141-142 χλμ (μετά το Ξυλόκαστρο), 149-152 χλμ (Ανισόπεδος Κόμβος Ακράτας), 158-164 χλμ (Ανισόπεδος Κόμβος Καλαβρύτων), 176-180 χλμ (γέφυρα Μεγανίτη), 187-192 χλμ, 193-197 χλμ (Σήραγγες Παναγοπούλας), και 202-205 χλμ (πριν το Ρίο).

Οδικά έργα πραγματοποιούνται σε ακόμα σε τέσσερα σημεία της Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης, και κυρίως στην Υλίκη, σε δύο τμήματα της Εγνατίας Οδού, σε δύο τμήματα της Αθηνών-Ιωαννίνων, σε ένα τμήμα της Αντιρρίου-Ιωαννίνων και σε ένα σημείο της οδού Τρίπολης-Καλαμάτας.

Ανοικτά Τέμπη κλειστά διόδια

Η εθνική οδός θα είναι ανοιχτή στα Τέμπη από το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης μέχρι την Κυριακή του Θωμά. Η διέλευση των οχημάτων θα γίνεται με απόλυτη ασφάλεια υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η κατασκευάστρια εταιρεία. Οι εργασίες θα αρχίσουν εκ νέου την Δευτέρα 12 Απριλίου και η κυκλοφορία θα διακοπεί πάλι για 3 έως 4 εβδομάδες.

Σύμφωνα τις σχετικές μελέτες, ο κίνδυνος είναι ήδη κατά πολύ μικρότερος τoυ ορίου που προβέπεται, σύμφωνα με τις ελβετικές προδιαγραφές.

Εξάλλου, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας ανακοίνωσε  ότι για το διάστημα από τη Μ.Πέμπτη έως και την Κυριακή του Θωμά δεν θα λειτουργήσουν οι σταθμοί των διοδίων.

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις φορτηγών, με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου, όπως προβλέπει η σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση. Η απαγόρευση θα ισχύει για το ρεύμα εξόδου από τα αστικά κέντρα από τις 3:00 μέχρι τις 10 το βράδυ και τη Μ. Παρασκευή για το ρεύμα εξόδου από τις 6.00 το πρωί έως τις 4:00 το απόγευμα.

Αυξημένoι έλεγχοι

Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους, ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, το αντικανονικό προσπέρασμα και η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Μειωμένη η κίνηση στα λιμάνια

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, από όπου σήμερα αναχωρούν 23 πλοία. Μέχρι χθες, Μεγάλη Πέμπτη, στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 26 δρομολόγια με 30.094 επιβάτες (πέρσι 35.000), στη Ραφήνα 17 δρομολόγια με 8.920 επιβάτες (πέρσι 10.300) και στο Λαύριο 7 δρομολόγια με 2430 επιβάτες (πέρσι 2900).

Η κίνηση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, ωστόσο σε σχέση με την περσινή χρονιά, παρατηρείται μείωση της τάξης του 10% με 20%.
 


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα