Μεγάλος Περίπατος Αθήνας: Η διπλή ανάγνωση του σχεδίου – Γιατί πολλοί αντιδρούν
Θετικά σχόλια αλλά και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση για το νέο πρόσωπο της Αθήνας με την υλοποίηση του Μεγάλου Περιπάτου. Η τρίμηνη απαγόρευση έφερε ενστάσεις.
- 23 Μαΐου 2020 09:43
Θετικά σχόλια αλλά και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο υλοποίησης του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας, το οποίο μετά και την τρίμηνη απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων σε κεντρικού δρόμους της πόλης έφερε αντίλογο και ενστάσεις.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις, η ολοκλήρωση της οποίας θα φέρει την ενοποίηση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας με συνολικό μήκος διαδρομής 6,8 χιλιομέτρων, έχοντας αποδώσει περίπου 50 στρέμματα ελεύθερου δημόσιου χώρου στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ένας νέος ποδηλατόδρομος στην οδό Πανεπιστημίου, οι ιστορικές περιοχές της Πλάκας και του Εμπορικού Τριγώνου, αλλά και οι οδοί Ηρώδου Αττικού, Μητροπόλεως, Ερμού και Αθηνάς, που θα μετατραπούν σε περιοχές ελεύθερες από Ι.Χ.
Οι βασικοί άξονες του σχεδίου:
-Ενίσχυση πεζοδρομήσεων με διαπλάτυνση πεζοδρομίων
-Λεωφορειολωρίδες με στόχο την ταχύτερη διέλευση λεωφορείων και τρόλεϊ
-Δημιουργία ειδικής λωρίδας για ποδηλάτες
Τα θετικά του Μεγάλου Περιπάτου
Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης είχε θετικό πρόσημο ως προς τον τρόπο με τον οποίο την υποδέχτηκε μερίδα του κόσμου, με αρκετά εγκωμιαστικά σχόλια για την αλλαγή σε σημαντικούς δρόμους της πόλης.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Αθήνα γίνεται φιλικότερη στους πεζούς, ο παρεχόμενος χώρος στα οχήματα μειώνεται με την επέκταση των πεζοδρομίων και την πεζοδρόμηση οδικών αρτηριών, ενώ η έννοια του ποδηλάτου αποκτά πλέον έμπρακτο χαρακτήρα στην καθημερινότητα όσων το χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους.
Με την ειδική λωρίδα για ποδηλάτες, το ποδήλατο γίνεται πλέον ένα -πιο- ασφαλές μέσο στη μετακίνηση των πολιτών, αφού μέχρι σήμερα ήταν εκτεθειμένο σε πολυσύχναστους δρόμους, ενώ ενδέχεται να δημιουργήσει και μία νέα οπτική και σελίδα στις μετακινήσεις, δημιουργώντας ένα ασφαλές και ελκυστικό περιβάλλον και καλώντας ακόμη περισσότερους πολίτες να το χρησιμοποιήσουν στις μετακινήσεις τους.
Παράλληλα, η προώθηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με νέες λεωφορειολωρίδες στοχεύει στην ταχύτερη διέλευση των λεωφορείων και των τρόλεϊ στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κάνοντας πιο γρήγορη την μεταφορά και συνάμα διευκολύνοντας και κάνοντας πιο προσιτή τη χρήση των Μέσων.
Η απαγόρευση έφερε “φωνές”
Από εκεί και πέρα βέβαια, η εφαρμογή του σχεδίου για την ενοποίηση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας έφερε και αντιδράσεις. Βασικό σημείο τριβής ήταν η Κοινή Υπουργική Απόφαση που έβαλε “λουκέτο” σε κεντρικούς δρόμους της πόλης για τους τρεις επόμενους μήνες με “πρόσχημα”, όπως αναφέρουν οι αντιδρώντες, τους υγειονομικούς λόγους για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.
Προέκυψε λοιπόν σωρεία αντιδράσεων, ενστάσεων και ερωτημάτων για τις συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης, κατά βάση στα social media, με κοινό ερώτημα να αποτελεί το πώς θα μπορούσε η διέλευση οχημάτων να αποτελεί απειλή για διασπορά του ιού.
Το επίκεντρο του αντιλόγου είχε να κάνει με το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μεγάλη συμφόρηση στους γύρω δρόμους, αφού το κλείσιμο κεντρικών οδών θα προκαλέσει μποτιλιάρισμα που θα δυσκολέψει τις μετακινήσεις. Την ίδια ώρα, αρκετές “φωνές” προέρχονται και από πολλούς καταστηματάρχες, που αντιδρούν έντονα στην απόφαση, καθώς θεωρούν ότι θα μειωθεί η κίνηση των καταναλωτών στα καταστήματά τους, δεδομένης της ταλαιπωρίας που θα υποστούν για τη μετακίνησή τους.
Έντονη κριτική στο περιεχόμενο της ΚΥΑ άσκησε και η παράταση “Ανοιχτή Πόλη”, παρά το γεγονός ότι είχε ψηφίσει θετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο για την υλοποίηση του σχεδίου.
Μεταξύ άλλων ανέφερε:
“Σε συνδυασμό με την πρόσφατη τροπολογία για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, είναι ορατός ο κίνδυνος να οδεύουμε όχι προς την αποδέσμευση ελεύθερου χώρου για τους δημότες, αλλά προς τη δέσμευση χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα.
Η επίκληση “επιτακτικών λόγων αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας” λόγω κορονοϊού στην ΚΥΑ δημιουργεί σύγχυση και εγκαθιστά όρους δόγματος του σοκ, σε ένα θέμα όπου προέχει η εξασφάλιση της σωστής ενημέρωσης και της συγκατάθεσης των κατοίκων.
Η δημοτική αρχή είχε αποδεχθεί την πρόταση της Ανοιχτής Πόλης για τη συγκρότηση μιας επιστημονικής επιτροπής παρακολούθησης του σχεδίου και μιας διαπαραταξιακής επιτροπής διαβούλευσης με τους κατοίκους, εμπόρους και επαγγελματίες της περιοχής. Ωστόσο η ΚΥΑ εκδόθηκε με άμεση ισχύ, χωρίς οι επιτροπές αυτές να έχουν καν συσταθεί, με αστυνομική-κατασταλτική λογική και χωρίς καμία περίοδο σταδιακής εφαρμογής και ενημέρωσης των οδηγών και χρηστών της περιοχής”.