Μετά τον κορονοϊό: Πώς θα επανέλθουν τα δρομολόγια Μετρό, λεωφορείων και τρένων

Μετά τον κορονοϊό: Πώς θα επανέλθουν τα δρομολόγια Μετρό, λεωφορείων και τρένων
Περιορισμένη η κίνηση στο μετρό της Αθήνας λόγω εκτάκτων μέτρων για τον κορονοϊό Eurokinissi

Ποια τα στάδια επαναφοράς στην κανονικότητα των αστικών συγκοινωνιών. Τι θα γίνει με ΚΤΕΛ, τρένα και αεροδρόμια. Το σχέδιο αφού απαλλαγούμε από τον κορονοϊό.

Με ένα πλάνο επαναφοράς στην κανονικότητα των μεταφορών που ξεκινά με την πρώτη άρση των μέτρων και που μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 4 μήνες από την εκκίνηση τους, γίνεται ο σχεδιασμός στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, για να μπορέσουν οι μεταφορές να επανέλθουν στα επίπεδα Ιανουαρίου, θα χρειαστούν διαφορετικές φάσεις επαναφοράς, ανάλογα με το μέσο. Αυτό θα γίνει συνδυασμένα με την γενικότερη επαναλειτουργία της οικονομίας που όπως είναι λογικό θα γίνεται σταδιακά.

Η επιτυχημένη πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας κορονοϊού, έχει φέρει συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά παράλληλα δίνεται το σήμα ότι η μάχη πρέπει να κερδηθεί μέχρι τέλους. Στο Μετρό της Αθήνας και γενικότερα στις αστικές συγκοινωνίες η επαναφορά στην κανονικότητα θα γίνει σε τρία στάδια.

Τα στάδια επαναφοράς στις αστικές συγκοινωνίες

Έλεγχοι μετακινήσεων στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

 

Όταν η κυβέρνηση δώσει το πρώτο σήμα άρσης των μέτρων (το πιθανότερο τον Μάιο και εφόσον η καμπύλη κρουσμάτων το επιτρέψει), στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ξεκινήσει το πρώτο στάδιο επαναφοράς. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει η πύκνωση δρομολογίων τις ώρες αιχμής, δηλαδή πρωινές και απογευματινές που ο κόσμος χρησιμοποιεί κατά βάση το Μετρό και τα λεωφορεία για την μετακίνηση από και προς την εργασία του. Η πύκνωση θα είναι σταδιακή και εκτιμάται ότι θα πάρει περίπου από ένα μέχρι δύο μήνες.

Όσο προχωρά η άρση μέτρων της κυβέρνησης, το υπουργείο ΥΠΟΜΕ θα ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο που είναι η πύκνωση δρομολογίων τις “ενδιάμεσες ώρες”. Δηλαδή τις ώρες που συνήθως η μετακίνηση έχει σκοπό την κατανάλωση ή την ψυχαγωγία (εμπορικά και άλλα καταστήματα). Επίσης και σε αυτή την περίπτωση, η πύκνωση θα γίνεται σταδιακά και η εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστούν περίπου δύο με τρεις μήνες.

Το τρίτο και τελικό στάδιο είναι η πύκνωση δρομολογίων και η επαναφορά του ωραρίου τις βραδινές ώρες αλλά και τις μεταμεσονύκτιες ώρες τα Σαββατοκύριακα. Ο χρόνος που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί είναι τρεις με τέσσερις μήνες.

Τα ίδια ισχύουν και για το Τραμ, τα τρόλεϊ και τον Προαστιακό της Αθήνας.

Για τα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 2 μήνες για την πλήρη επαναφορά των δρομολογίων στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Όπως σημειώνει η ίδια πηγή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, έχει δώσει εντολές στις αντίστοιχες εταιρείες και η πλήρη υπηρεσία των μεταφορών θα μπορούσε να γίνει ακόμα και σε διάστημα 20 ημερών αν αυτό ζητούνταν. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο είναι σε θέση να συντομεύσει τους παραπάνω χρόνους εφόσον αυτό ζητηθεί και κριθεί απαραίτητο.

Τι θα γίνει με κτελ, τρένα, αεροδρόμια

Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" Eurokinissi

 

Η επαναφορά των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτιμάται ότι θα μπορούσε γίνει σε διάστημα μόλις 15 ημερών από την άρση των μέτρων, ωστόσο υπάρχει μία επιφύλαξη για την εμπορικότητα των δρομολογίων και ως εκ τούτου μπορεί η παραπάνω περίοδος να επιμηκυνθεί. Είναι όμως σίγουρα μία πιο εύκολη περίπτωση από τις αστικές συγκοινωνίες.

Στα ΚΤΕΛ η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη. Τα κατά τόπους ΚΤΕΛ εφαρμόζουν την δική τους δρομολογιακή πολιτική και ανάλογα με τη ζήτηση θα αυξάνονται τα δρομολόγια. Επίσης ρόλο εδώ θα παίξουν οι κατά τόπους περιορισμοί μετακίνησης που μπορεί να επιβάλλονται σε σχέση πάντα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα αεροδρόμια και τις αερομεταφορές. Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκτιμά ότι θα χρειαστεί, στην καλύτερη περίπτωση, 1,5 έτος για να φτάσουμε στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου.

“Είναι νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για το πτητικό έργο” υπογραμμίζει και όπως αποκαλύπτει, πριν την κρίση είχαμε σε ένα μήνα περίπου 1.100 πτήσεις μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας και τον Απρίλιο εκτιμάται ότι σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας θα έχουμε μόλις 100 πτήσεις. Το πιθανότερο σενάριο όμως είναι να δούμε την επαναφορά πρώτα των εσωτερικών πτήσεων της χώρας και με πολύ αυστηρό έλεγχο.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο παραπάνω σχεδιασμός, δεν σημαίνει χαλάρωση των σημερινών μέτρων, άλλα ένα πλάνο που ετοιμάζεται και που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί όταν δώσει το σύνθημα ο πρωθυπουργός και θα σημάνει μία μακρά πορεία επαναλειτουργίας της ελληνικής οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα