Μετάλλαξη Δέλτα: Ευρωπαϊκός “πυρετός” και στο βάθος τρίτη δόση για να προλάβουμε νέο lockdown
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η εξάπλωση και η "συμπεριφορά" της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη. "Συναγερμός στην Ε.Ε. που δεν αποκλείει και τρίτη δόση εμβολιασμού, ώστε να αποφευχθεί νέο κύμα το Φθινόπωρο.
- 25 Ιουνίου 2021 18:48
Συναγερμός έχει σημάνει το τελευταίο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη χώρα μας, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών.
Αυτή εκφράστηκε ανοιχτά κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών από αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες, καθώς και από τα 27 κράτη-μέλη τα οποία αναγνώρισαν μεν ότι τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην ΕΕ, ωστόσο συζήτησαν εκτενώς για την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τον δείκτη μεταδοτικότητάς της.
“Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι στην ΕΕ με τα ίδια πρότυπα και ότι η Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άμεσα μια άλλη έξαρση”, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες που μετείχε στη Σύνοδο.
Την ίδια ώρα, όλο και πληθαίνουν οι επίσημες “φωνές” που δείχνουν τρίτη δόση το φθινόπωρο ώστε να αποφευχθεί νέο πανδημικό κύμα στη Γηραιά ήπειρο, αλλά και νέο lockdown σε πολλές χώρες.
Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα δήλωση της Άνγκελα Μέκερλ, η οποία είπε προς τους ηγέτες πως η εξάπλωση των μεταλλάξεων σημαίνει πως η τρίτη “αναμνηστική” δόση θα πρέπει να έρθει νωρίς στην έναρξη του φθινοπώρου.
Κικίλιας: “Κίνδυνος από τη μετάλλαξη Δέλτα”
Τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάλλαξη Δέλτα έκρουσε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στο Euronews, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφευχθούν τοπικά lockdown κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ ανέφερε πως το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.
“Η ινδική μετάλλαξη, η μετάλλαξη Δέλτα δηλαδή, είναι αυτή η οποία φαίνεται ότι κυριαρχεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πλέον και παρουσιάζει περιστατικά εδώ στην Ελλάδα.
Προφανώς και μας ανησυχεί και μας απασχολεί, για αυτό και βλέπετε την εγρήγορση του συστήματος απόκρισης σε αυτό τον κίνδυνο: του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των επιστημόνων μας.
Ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Νομίζω ότι πιο ξεκάθαρα δεν μπορεί να μιλήσει ένας Υπουργός Υγείας για την κατάσταση”, δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.
Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια εμβόλια μας προστατεύουν
Υπενθυμίζεται πως στοιχεία αποτελεσματικότητας έναντι της μετάλλαξης Δέλτα έχουν για την ώρα παρουσιάσει η Pfizer/Biontech και η AstraZeneca.
Με βάση τελευταίες έρευνες φαίνεται ότι τα mRNA εμβόλια και δη της Pfizer/Biontech, προστατεύουν, ενώ και της AstraZeneca παρέχει προστασία αλλά σχετικά μικρότερη.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ του ιού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί οπωσδήποτε μία ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας.
“Όπως διαπιστώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη δεύτερη δόση της τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%” ανέφερε η καθηγήτρια. Τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά αν αναλογιστεί κανείς ότι το εμβόλιο της γρίπης για παράδειγμα προστατεύει το πολύ το 50% του πληθυσμού.
Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι θα πρέπει να τονιστεί ότι η ένταση ενός νέου κύματος λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.
“Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας” συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής. Επίσης σημείωσε ότι η σημασία της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική. “Σε 20 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συστήνεται ως πρόγραμμα εμβολιασμού οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, γίνεται σύσταση χορήγησης της δεύτερης δόσης με το ίδιο εμβόλιο, αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος στην δεύτερη δόση του εμβολίου είναι πρακτικά ελαχιστότατος” τόνισε η καθηγήτρια.
Αρκουμανέας: H μετάλλαξη Δέλτα ίσως φέρει νέα τοπικά lockdown
Την ίδια ώρα, “καμπανάκι” κινδύνου έκρουσε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, χωρίς μάλιστα να αποκλείσει και το ενδεχόμενο νέου lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Όπως εξήγησε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας στον ΣΚΑΙ, ο τρόπος για να μην χρειαστεί είναι το εμβόλιο ωστε να μην επιστρέψουμε σε lockdown και τέταρτα κύματα. “Είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους” τόνισε χαρακτηριστικά.
“Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει” πρόσθεσε.
Όπως είπε ο ίδιος “αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος του κορονοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας” και κάλεσε όλο τον κόσμο να εμβολιαστεί υπογραμμίζοντας οτι “οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα”.
“Όπως είχαμε ξαναπεί πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό ισχύει και τώρα” σχολίασε ο κ. Αρκουμανέας και συμπλήρωσε οτι “στην επικοινωνία που είχαμε χθες με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων” του νησιού.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε οτι “αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, και υπάρχει μια σχετική ανησυχία επειδή η συγκεκριμένη μετάλλαξη Δέλτα είναι 50 με 60% πιο μεταδοτική, από την Άλφα που είναι η γνωστή που ξέραμε, η βρετανική, που έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις