Μετάλλαξη Δέλτα: “Κόκκινος” συναγερμός στην Κρήτη – Ανιχνεύεται στο 94,52% των νέων κρουσμάτων

Μετάλλαξη Δέλτα: “Κόκκινος” συναγερμός στην Κρήτη – Ανιχνεύεται στο 94,52% των νέων κρουσμάτων
Μέτρα για τον κορονοϊό στο Ηράκλειο Κρήτης Eurokinissi

Η μετάλλαξη Δέλτα ανιχνεύεται στο 94,52% των νέων κρουσμάτων στην Κρήτη τις τελευταίες 15 ημέρες. Μεγάλη η πίεση για την κάλυψη των ΜΕΘ στο νησί.

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα με την παραλλαγή Δέλτα να επικρατεί μεταξύ των παραλλαγών του κορονοϊού. Στην Κρήτη ιδιαίτερα η εικόνα είναι αρκετά κακή, καθώς την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την ανίχνευση 366 κρουσμάτων μετάλλαξης Δέλτα στο νησί.

Η Διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, μιλώντας στο neakriti.gr, αναφέρθηκε στη δυσμενή εικόνα που καταγράφεται στο Σύστημα Υγείας του νησιού, στους εμβολιασμούς και στην μη τήρηση των μέτρων από πλευράς ορισμένων πολιτών.

Η Κρήτη παραμένει στο “βαθύ κόκκινο”, αφού την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την ανίχνευση 366 κρουσμάτων μετάλλαξης Δέλτα στο νησί, η οποία ανιχνεύεται στο 94.52% των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 15 ημέρες, επί του συνόλου των ελεγχθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία.

“Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια εκθετική αύξηση στις ήπιες νοσηλείες των κλινικών Covid στα νοσοκομεία του νησιού καθώς και μια ελεγχόμενη αύξηση στις ΜΕΘ Covid, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση ενεργοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου για ανάπτυξη νέων κλινικών Covid στο νησί”, τόνισε η κα. Μπορμπουδάκη.

Προσθέτουν κρεβάτια στις κλινικές Covid στο νησί

Ειδικότερα, στο ΠΑΓΝΗ ενεργοποιήθηκαν την Τρίτη 10 Αυγούστου, 20 επιπρόσθετες κλίνες στις 50 που προϋπήρχαν, ανεβάζοντας τον σημερινό αριθμό διαθέσιμων κλινών στις 70 και στο επόμενο στάδιο επέκτασης θα φτάσουν στις 94, ενώ παράλληλα στο Βενιζέλειο – όπου ήταν διαθέσιμες 39 κλίνες για τους ασθενείς Covid – δόθηκαν προς χρήση επιπλέον 17, φτάνοντας πλέον τον σημερινό αριθμό διαθέσιμων κλινών στις 56, με δυνατότητα επέκτασης σε επόμενο στάδιο στις 81.

Αύξηση διαθεσιμότητας σε κλίνες στις Κλινικές Covid πραγματοποιήθηκε και στο Νοσοκομείο Χανίων, με τον σημερινό αριθμό διαθέσιμων κλινών να ανέρχεται στις 68.

“Στο ΠΑΓΝΗ, το Βενιζέλειο και το Νοσοκομείο Χανίων θα πραγματοποιηθεί – εφόσον χρειαστεί – περαιτέρω ανάπτυξη κλινών και στο νησί μας υπάρχει δυνατότητα επέκτασης έως και 500 κλινών για τις Κλινικές Covid συνολικά. Στο πιο εφιαλτικό σενάριο της πανδημίας, μόνο στο ΠΑΓΝΗ μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και 200 απλές κλίνες Covid”, διευκρίνισε η Διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ.

Μεγάλη πίεση στην κάλυψη των ΜΕΘ

Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Χαράλαμπος Γώγος, στην χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία, κατά ανέφερε πως η μεγαλύτερη πίεση στην κάλυψη των ΜΕΘ εντοπίζεται αυτή την ώρα πανελλαδικά στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την κα. Μπορμπουδάκη, 33 κλίνες ΜΕΘ Covid βρίσκονται σε λειτουργία αυτή την στιγμή στην Κρήτη και μέσα σε 2 με 3 ώρες, εφόσον απαιτηθεί για την κάλυψη των αναγκών, μπορούν να δοθούν προς χρήση ακόμη 11, ώστε να φτάσουν τις 44 συνολικά.

“Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ Covid μπορεί να “αγγίξει” τις 59, με την χρήση όλων των διαθέσιμων χώρων και μέσων όπως των χειρουργικών τραπεζίων.

Ως 7η ΥΠΕ δεν επιθυμούμε να προχωρήσουμε σε αναστολή χειρουργείων και προωθούμε την βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση και των non – Covid περιστατικών, κατά συνέπεια βρισκόμαστε σε συνεννόηση – σε πρώτο επίπεδο με τις ΥΠΕ Αττικής, Πειραιά και σε δεύτερο της Θεσσαλονίκης – έτσι ώστε, εφόσον το απαιτήσουν οι καταστάσεις, να πραγματοποιηθούν αεροδιακομιδές περιστατικών σε αντίστοιχα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τόνισε η κα. Μπορμπουδάκη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα