Μεταμόρφωση Καρδίτσας: Ξανά κάτω από το νερό 30 χρόνια μετά
Το αστείο για τις προεκλογικές ομιλίες των πολιτικών ("θα σας φέρουμε και θάλασσα") έγινε πραγματικότητα για δεύτερη φορά στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, μέσα σε σχεδόν 3 δεκαετίες. Διάστημα στο οποίο δεν έγινε τίποτα σε έργα υποδομών.
- 08 Σεπτεμβρίου 2023 08:41
H Μεταμόρφωση Καρδίτσας είναι ένα από τα χωριά της Θεσσαλίας που εξαφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες κάτω από το νερό, με την κακοκαιρία Daniel να είναι ο ένας λόγος.
Ένας άλλος είναι πως η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες δεν ασχολείται την πρόληψη και τις υποδομές που μπορούν να σώσουν ζωές.
Εκ του αποτελέσματος, δεν έχει προσαρμοστεί καν στις εξελίξεις, μολονότι επαναλαμβάνει διαρκώς πως η κλιματική κρίση είναι η κύρια υπεύθυνη για όσα δεινά ζούμε, με τα φαινόμενα που δημιουργεί να μην αντιμετωπίζονται.
Άλλες χώρες διαφωνούν, όπως προτάσσουν -όντως- την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Εμείς έχουμε μείνει στο ‘90, σε γενικότερη φιλοσοφία: προετοιμασίας και αντιμετώπισης.
Δεκαετία που δεν αναφέρθηκε τυχαία.
Βλέπετε, το 1994 η Μεταμόρφωση Καρδίτσας είχε ξαναβυθιστεί στη λάσπη.
Τότε η κλιματική αλλαγή είχε μεν, αρχίσει αλλά δεν είχε φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα -την εκκίνηση της κλιματικής κατάρρευσης.
Διαβάστε το ρεπορτάζ του Αργύρη Ντινόπουλου (για τον ΑΝΤ1) και θα διαπιστώσετε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε.
«Τα αναχώματα, τα φράγματα που προστατεύουν τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου από τις πλημμύρες του παραποτάμου του Πηνειού, δεν άντεξαν. Έτσι, η Μεταμόρφωση πνίγηκε.
Πρόχειρα κατασκευασμένα τα αναχώματα, χωρίς προγραμματισμό κατέρρευσαν με τη δυνατή βροχή.
Κάποτε ήταν ένα συνηθισμένο αστείο για τους κατοίκους του Θεσσαλικού κάμπου, μια φράση που χάριν αστειότητας αποδιδόταν σε πολιτικούς, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους: το «θα σας φέρουμε και θάλασσα».
Τελικά, το ελληνικό κράτος που δεν κατάφερε να κάνει τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα για ολόκληρες δεκαετίες, έφερε και τις βάρκες στη μέση του θεσσαλικού κάμπου, στους δρόμους της μεταμόρφωσης».
Τότε το ρεπορτάζ έλεγε πως όταν κατέβει η στάθμη του νερού, οι ζημιές μέσα στα σπίτια θα είναι ανυπολόγιστες.
«Για αυτό οι κάτοικοι του χωριού θέλουν να το εγκαταλείψουν».
Ακολούθως μια κάτοικος της Μεταμόρφωσης με πρόβλημα στην καρδιά που έμενε σε σκηνή και αναρωτιόταν «μπορώ να μένω σε σκηνή;» ενώ μια άλλη γυναίκα έλεγε πως ένα 100αρικο της είχε μείνει και το έδωσε να πάρει ένα καρβέλι ψωμί.
Άλλος πολίτης τόνιζε ότι «το χωριό πρέπει να φύγει, γιατί δεν είναι η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό. Πρέπει όλοι μας να πάρουμε μια απόφαση, να το εγκαταλείψουμε και να πάμε κάπου αλλού».
Το βαμβάκι ήταν η μοναδική πηγή εισοδήματος τότε για τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης, με την κάμερα να δείχνει εκατοντάδες τόνους να έχουν βυθιστεί στη λάσπη.
«Η Μεταμόρφωση τελείωσε. Βρώμισε όλη και υπεύθυνοι είναι οι αρμόδιοι. Έπρεπε να σπάσουν το ποτάμι προς τον Άγιο Σωτήρα -προς τα κάτω, για να σωθεί το χωριό μας» εξηγούσε κάποιος.
Ο δημοσιογράφος σχολίαζε ότι «χθες, την κρίσιμη ώρα που το νερό ήταν ορμητικό, κάποιος έπρεπε να αποφασίσει ποιο ανάχωμα θα ανοίξει με ανθρώπινο χέρι, ώστε να σωθούν κάποια χωριά και καλλιέργειες. Να φύγει δηλαδή, το νερό προς μία μόνο κατεύθυνση.
Πάνω στον πανικό, θυσιάστηκε η Μεταμόρφωση για να γλιτώσουν γειτονικά χωριά και γειτονικές καλλιέργειες.
Τόσο πρόχειρα είναι τα αναχώματα που όταν ξεχειλίζουν οι παραπόταμοι του Πηνειού και κυρίως ο Καλέτζης, κάποιες καλλιέργειες πρέπει οπωσδήποτε να καταστραφούν. Οι κάποια χωριά οπωσδήποτε να πνιγούν.
Και το ερώτημα είναι ποιος ευθύνεται για αυτήν τη μεγάλη καταστροφή. Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι η Μεταμόρφωση είναι πια ένα έρημο χωριό.
«Σήμερα η κάθε οικογένεια παίρνει 200.000 δραχμές. Έτσι φαίνεται πως εξαγοράζει η ελληνική πολιτεία την αγανάκτηση, αλλά κυρίως την πίκρα των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου».
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις