Meteo: Πάνω από 1,5 βαθμό αυξήθηκε η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 3'
Καλοκαιρινός καιρός στην Αθήνα
Καλοκαιρινός καιρός στην Αθήνα EUROKINISSI

Αποκαλυπτική για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι η νέα μελέτη του meteo και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά την οποία η χώρα μας καταγράφει ανησυχητική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας.

Η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5 °C τα τελευταία 30 χρόνια και η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σε περιοχές απομακρυσμένες από τη θάλασσα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη των τάσεων βασικών κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα την περίοδο 1991-2020, την οποία έκαναν επιστήμονες της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό «Atmosphere», αφορούσε στις τάσεις μεταβολής της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης και της θερμοκρασίας της θάλασσας, με δεδομένα που προέρχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Σχετικά με τη θερμοκρασία, η παρακάτω εικόνα παρουσιάζει την τάση μεταβολής της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας την τριακονταετία 1991-2020 για όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας. Όπως διακρίνεται στο σύνολο του ελλαδικού χώρου η τάση αυτή είναι αυξητική. Κατά μέσο όρο και για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, η τάση αύξησης είναι περίπου 0.05 °C ανά έτος, το οποίο σημαίνει ότι η μέση θερμοκρασία στη χώρα έχει αυξηθεί περίπου 1.5 °C κατά τα τελευταία 30 έτη.

Η αύξηση αυτή παρουσιάζει όμως γεωγραφικές διαφοροποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες είναι απομακρυσμένες από τη θάλασσα, η τάση αύξησης φτάνει περίπου τους 0.07 °C ανά έτος, το οποίο σημαίνει ότι η μέση θερμοκρασία στις περιοχές αυτές έχει αυξηθεί πάνω από 2 °C μέσα στα τελευταία 30 έτη. Αντιθέτως, σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη, η τάση αύξησης είναι αρκετά μικρότερη.

Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται η ίδια πληροφορία αλλά με τη μορφή ιστογραμμάτων για κάθε πόλη.

Για σύγκριση, σημειώνεται ότι στον πλανήτη η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί ~0.6-0.8 °C κατά την ίδια περίοδο, ενώ στην Ευρώπη κατά 1.2 βαθμούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα