Meteo: Σχεδόν 100 χιλιάδες στρέμματα επηρέασε ως τώρα η φωτιά – ΧΑΡΤΕΣ

Διαβάζεται σε 3'
Meteo: Σχεδόν 100 χιλιάδες στρέμματα επηρέασε ως τώρα η φωτιά – ΧΑΡΤΕΣ
Meteo.gr

Την περιοχή που επηρεάστικη από τη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βορειοανατολική Αττική δείχνουν χάρτες του Meteo.gr.

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας βρίσκονται σήμερα Δευτέρα (12/08) οι περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, μετά από την φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή (11/08), στον Βαρνάβα. Από χθες μέχρι σήμερα, η φωτιά έχει “περπατήσει” πολλά χιλιόμετρα.

Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 και επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά, καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.

Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα.

Δείτε τον χάρτη:

Meteo.gr

Δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00, Εικόνα 1) και το μεσημέρι (13:00, Εικόνα 2) της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024.

Η εξάπλωση των θερμών σημείων αποκαλύπτει την μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται κύρια από τους βόρειους/βορειοανατολικούς ανέμους και την την μεγάλη ξηρότητας τη βλάστησης που επιταχύνει τη διάδοση της φωτιάς, ενισχύει το θερμικό της φορτίο (ειδικά σε περιοχές όπου η διαθέσιμη προς καύση βλάστηση είναι υψηλή) και συνεισφέρει στην εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους από τον άνεμο, εναπόθεση σε άκαυτη βλάστηση και έναρξη νέων εστιών).

Εικόνα 1:

Meteo.gr

Τα θερμά σημεία της πυρκαγιάς που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00 της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024).

Εικόνα 2:

Meteo.gr

Τα θερμά σημεία της πυρκαγιάς που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς μέχρι και το μεσημέρι (13:00 Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα