Μέτωπα φωτιάς: Καλύτερη η εικόνα σε Λέσβο και Ηλεία, μάχη για την Δαδιά

Μέτωπα φωτιάς: Καλύτερη η εικόνα σε Λέσβο και Ηλεία, μάχη για την Δαδιά
Φωτιά στη Δαδιά ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύσκολο το έργο των πυροσβεστών με τα πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα να ενισχύονται από τους ισχυρούς κατά τόπους ανέμους. Καλύτερη η εικόνα στην Λέσβο και στην Ηλεία.

Εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας με τους ισχυρούς κατά τόπους ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο των Πυροσβεστών.

Στον Έβρο, στην περιοχή της Δαδιάς η βροχή που έπεσε ήταν ασθενής και κράτησε λίγα λεπτά ενώ νέο μέτωπο εντοπίζεται στον Προβατώνα, κοντά στο στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας.

Όσον αφορά την Ηλεία, ο υπουργός Προστασία του Πολίτη, έκανε λόγο για ενδείξεις εμπρησμού ενώ καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή, Μακρίσια.

Στην Χαλκιδική και συγκεκριμένα στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί σε αγροτική έκταση έχει τεθεί υπό έλεγχο. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες φωτιάς που υπάρχουν, αφού είναι αυξημένος ο κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Στη Λέσβο, η εικόνα είναι καλύτερη, με τη φωτιά να καίει αυτή τη στιγμή μόνο στη Ρογκάδα.

Πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί και σε χαμηλή βλάστηση στον Σκαραμαγκά Αττικής ενώ συναγερμός έχει σημάνει και στην Κρήτη εξαιτίας φωτιάς που ξέσπασε στην Αγία Γαλήνη, του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Δαδιά: Μάχη στο νοτιοδυτικό μέτωπο – Νέα εστία στον Προβατώνα

Μέτωπο φωτιάς ξέσπασε ξαφνικά στον Προβατώνα, κοντά στο στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας, από την τεράστια πυρκαγιά που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης.

Η φωτιά ήρθε από το μέτωπο της Λύρας που κατευθύνεται πλέον προς τη Λευκίνη και εκεί εντοπίζεται πλέον το μεγάλο πρόβλημα.

Οι φλόγες πλησιάζουν και στο στρατόπεδο όπου επικρατεί μέγιστη επιφυλακή, ενώ η βροχή που έπεσε πριν λίγη ώρα στον Έβρο στην περιοχή της Δαδιάς που θα βοηθούσε στην κατάσβεση, ήταν πολύ ασθενής και κράτησε ελάχιστα λεπτά.

Ενδείξεις εμπρησμού στην περιοχή της Ηλείας – Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς

Για ενδείξεις εμπρησμού στην περιοχή της Ηλείας, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», σήμερα στα Κρέστενα, όπου νωρίτερα ενημερώθηκε για τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.

Μάλιστα, όπως τόνισε, «έχει ήδη πραγματοποιηθεί η σύλληψη ενός πολίτη για εμπρησμό» και στην συνέχεια αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί τον τελευταίο καιρό στην Ηλεία, λέγοντας:

«Τις τελευταίες 20 ημέρες στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχουν ξεκινήσει 15 φωτιές. Δεν υπάρχει κανένας που να πιστέψει ότι αυτό γίνεται τυχαία. Είναι προφανές ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ότι υπάρχουν σχέδια και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους ενόχους. Υπάρχει ήδη μια σύλληψη ενός πολίτη, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό και ο οποίος θα απολογηθεί στη Δικαιοσύνη».

«Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή, Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την πυροσβεστική.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτήν την στιγμή», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «σε δύο σημεία και συγκεκριμένα στις περιοχές Σκιλλουντία και Γρύλος επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα έργου της περιφέρειας, ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων».

Επίσης, όπως είπε, «οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν είναι ισχυροί και όπως έχω ενημερωθεί, πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση περίπου στα τέσσερα μποφόρ».

Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περισσότερα από 60 οχήματα, καθώς και οκτώ αεροπλάνα και ελικόπτερα, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειώνονται.

Οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Χαλκιδική

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή εναέριων μέσων στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, όπου από το πρωί μαίνεται πυρκαγιά σε πευκοδάσος.

«Η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Τα εναέρια μέσα αυτή την ώρα έχουν απομακρυνθεί για να πραγματοποιήσουν ανεφοδιασμό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

Η φωτιά, όπως ανέφερε η κ. Χαλκιά, εκδηλώθηκε από πτώση κεραυνού σε πευκοδάσος σήμερα το πρωί και οι συνθήκες είναι δύσκολες, καθώς οι άνεμοι έχουν αρχίσει να εντείνονται. Στην περιοχή υπάρχουν κατοικίες, αλλά δεν απειλούνται από την πυρκαγιά, σημείωσε η δήμαρχος Κασσάνδρας.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας, συμμετέχουν 51 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα.

Καλύτερη είναι η εικόνα, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στη Φούρκα Κασσάνδρας, όπου επίσης εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Στην περιοχή επιχειρούν 16 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

Στην κατάσβεση των πυρκαγιών από αέρος επιχειρούν συνολικά δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Λέσβος: Η φωτιά καίει μόνο στη Ρογκάδα

Μόνο στη Ρογκάδα καίει αυτή τη στιγμή η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 10 το πρωί του περασμένου Σαββάτου προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε φυσικό κεφάλαιο, σπίτια και επιχειρήσεις της περιοχής των Βατερών.

Στα μεγάλα μέτωπα πάνω από τη Βρίσα στα δυτικά της πύρινης λαίλαπας και στο χωριό Σταυρός στα βορειοδυτικά του σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Λέσβου Ανδρέα Αξή που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου από την πρώτη στιγμή «έχει υπάρξει πλήρης έλεγχος».

Αυτή τη στιγμή στο μέτωπο της Ρογκάδας απ’ όπου ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου η πυρκαγιά επιχειρούν από αέρος δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα. Ενώ όπως λέει ο κ. Αξής «ευχή όλων είναι οι αναμενόμενοι το απόγευμα άνεμοι να μην προκαλέσουν αναζωπυρώσεις»..

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στον Σκαραμαγκά Αττικής

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν λίγη ώρα σε χαμηλή βλάστηση στον Σκαραμαγκά Αττικής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά καίει ξερά χόρτα και δεν εμπνέει μέχρι στιγμής ανησυχία. Στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Φωτιά στην Αγία Γαλήνη της Κρήτης

Συναγερμός έχει σημάνει αυτή την ώρα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στην Αγία Γαλήνη, του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Η φωτιά όπως έγινε γνωστό, έχει εκδηλωθεί σε χορτολιβαδική έκταση. Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Αρτοποιός: Βελτιωμένη η εικόνα στην Λέσβο, σε ύφεση η πυρκαγιά στην Ηλεία

Πενήντα οκτώ δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, που στο σύνολο τους αντιμετωπίστηκαν άμεσα, και οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου, οι προσπάθειες της πυροσβεστικής επικεντρώνονται στο δάσος της Δαδιάς και συγκεκριμένα στο νότιο και στο νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο άλλο ενεργό μέτωπο, τόνισε ο κ. Αρτοποιός, προσθέτοντας πως εκτός από τις επίγειες και εναέριες επιχειρήσεις, ταυτόχρονα γίνεται διάνοιξη επιπλέον αντιπυρικών ζωνών με την χρήση χωματουργικών μηχανημάτων βαρέως τύπου για να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρο τμήματα εντός του δάσους.

Στην πυρκαγιά στην Δαδιά επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες , 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθόλα την διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Στην μάχη συνδράμουν οι δασικές υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, που πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης. Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μια ομάδα Δευκαλίωνα αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονο οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Σαφή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα στην πυρκαγιά στη Λέσβο, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, καθώς αυτή την ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο ένα ενεργό μέτωπο προς την περιοχή Βρύσα στη βόρεια-βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, ενώ το μέτωπο προς την περιοχή του Σταυρού βρίσκεται σε ύφεση.

Στο πύρινο μέτωπο της Λέσβου, όπου πνέουν άνεμοι εντάσεως 4 έως 5 μποφόρ, επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και δυνάμεις της αστυνομίας. Από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων στην Ηλεία. Όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, υπάρχουν μόνο κάποιες διάσπαρτες εστίες εντός περιμέτρου της πυρκαγιάς. Στην φωτιά αυτή επιχειρούν 159 πυροσβέστες, ανάμεσα τους και 15 γερμανοί πυροσβέστες, με 59 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας επεχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Στην Ηλεία, τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν δυνάμεις της αστυνομίας, εθελοντές και υδροφόρες και μηχανήματα έργου από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης, κατόπιν εντολής του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε η δορυφορική υπηρεσία καταγραφής μέσω του συστήματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις πυρκαγιές στα Δαδιά, στη Λέσβο και στην Ηλεία. Σκοπός της υπηρεσίας αυτής, είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων στις παραπάνω περιοχές. Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα