Μισθοδικείο: Επιβάλλεται ψήφιση νόμου για να εξομοιωθούν οι αποδοχές των στρατιωτικών και των τακτικών δικαστών

Διαβάζεται σε 2'
Μισθοδικείο: Επιβάλλεται ψήφιση νόμου για να εξομοιωθούν οι αποδοχές των στρατιωτικών και των τακτικών δικαστών
INTIME

Καμία μισθολογική εξομοίωση με τους τακτικούς δικαστές δεν μπορεί να επέλθει για τους στρατιωτικούς δικαστές, χωρίς την ψήφιση του σχετικού νόμου, αποφάσισε το Μισθοδικείο απορρίπτοντας σχετική αγωγή.

Με αμετάκλητη απόφαση (υπ’ αριθμ. 2/2024) κρίθηκε πως οι αποδοχές των στρατιωτικών δικαστών θα εξομοιωθούν όταν ψηφιστεί ο προβλεπόμενος από το Σύνταγμα εκτελεστικός νόμος. Μάλιστα, το Μισθοδικείο επισημαίνει ότι επιβάλλεται «η ρύθμιση με νόμο εντός ευλόγου χρόνου από την έναρξη ισχύος της αναθεωρημένης συνταγματικής διάταξης του ειδικού μισθολογικού καθεστώτος των δικαστικών λειτουργών των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να προβλέπονται ανάλογες προς το λειτούργημά τους αποδοχές».

Ωστόσο, το γεγονός ότι έχει παρέλθει διετία από τότε που τέθηκε σε ισχυ η αναθεωρημένη διάταξη, δεν επιβάλει ότι η καταβολή του νέου μισθού. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «δεν καθορίζεται ειδικώς ο χρόνος εντός του οποίου ο νομοθέτης υποχρεούται να εκδώσει τον εκτελεστό της νέας συνταγματικής διάταξης νόμο, ρυθμίζοντας τη βαθμολογική αντιστοιχία των δικαστικών λειτουργών του δικαστικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, με τους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς και το μισθολογικό καθεστώς τους», ενώ «η πάροδος διετίας από την έναρξη ισχύος της αναθεωρημένης διάταξης, δεν επιβάλλει την καταβολή στους εν λόγω δικαστικούς λειτουργούς των αποδοχών που προβλέπονται για τους δικαστικούς λειτουργούς των τακτικών δικαστηρίων, ούτε με  άμεση εφαρμογή της αναθεωρημένης διάταξης,  ούτε δυνάμει του άρθρου 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα».

Στο Μισθοδικείο είχαν προσφύγει 35 δικαστές των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητώντας να υποχρεωθεί το Δημόσιο να τους καταβάλει τις διαφορές μεταξύ των αποδοχών που τους καταβλήθηκαν και των αποδοχών των τακτικών δικαστών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα