Μονάδα κατά της απάτης και στην Κρήτη. Στο μικροσκόπιο εργολάβοι, επιβλέποντες, δήμοι

Μονάδα κατά της απάτης και στην Κρήτη. Στο μικροσκόπιο εργολάβοι, επιβλέποντες, δήμοι

Υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση οι πάντες και τα πάντα σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό και όχι μόνο χρήμα στην Κρήτη

Από κόσκινο θα περνούν με το νέο ΕΣΠΑ εργολάβοι, επιβλέποντες, μηχανικοί, υπάλληλοι, δήμοι και φορείς που εκτελούν έργα αφού πλέον τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα της ευρωπαϊκής OLAF αποκεντρώνονται.

Σκοπός του OLAF είναι να βάλει τερμα στις συνεννοήσεις εργολάβων, στις ελληνικές πατέντες- κωλόκουρα, στην κακοδιαχείριση και σε όσους δημοσιους λειτουργούς δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Όπως γράφει σήμερα η Πατρίς στις κατά τόπους Διαχειριστικές Αρχές και φυσικά στην Κρήτη ιδρύονται ειδικές μονάδες καταπολέμησης της απάτης που μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων και καταγραφών θα παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό χρήμα και όχι μόνο.

 Πρόκειται για μια από τις πολλές καινοτομίες που θα εφαρμοστούν με το νέο ΕΣΠΑ και αφορά τον προληπτικό έλεγχο που θα γίνεται πλέον (και) περιφερειακά χωρίς να ακυρώνονται οι εθνικές και ευρωπαϊκές αρχες.

Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες έγινε κλειστή σύσκεψη στην Αθήνα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομενων και από την Κρήτη ήταν Παρόντες τόσο η προϊσταμένης της Αρχής Διαχείρισης όσο και ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ με τη συμμετοχή των κεντρικών αρχων (Τέντες, Αρχή Καταπολέμηση μαύρου Χρήματος κλπ)

Στη Διαχειριστική Αρχή της Κρήτης θα εγκατασταθούν ηλεκτρονικά συστήματα από αυτά που έχει ο OLAF και η Αρχή καταπολέμησης του μαύρου Χρήματος όπου με βάση τα κριτήρια των φορέων αυτών Κάθε φορά που υπάρχει ύποπτη κίνηση ή συναλλαγή θα χτυπάει συναγερμός στο σύστημα. Είτε αυτή αφορά ένα ανάδοχο έργου , είτε αφορά ένα επιβλέποντα που Κάνει…στραβά ματια και πχ σε λογαριασμό του κινούνται χρήματα…

“Το σύστημα αυτό μπορεί να δει τα πάντα. Από το ποιοι εργολάβοι παίρνουν συγκεκριμένα έργα σε διάφορες περιοχές, πως μοιράζονται οι εκπτώσεις μέχρι και τι χρήματα διακινούνται” είπε  η προϊσταμένη της Αρχής Διαχείρισης κ.Μαρία Κασωτάκη που επιβεβαίωσε την πληροφορία .

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα είναι τόσο πολυπαραγοντικά τα κριτήρια και οι πληροφορίες που εισάγονται στο σύστημα που μόνο με τις πρώτες κινήσεις αρχίζει και δίνει…στίγμα ύποπτης συναλλαγής.

«Για μας είναι μια επιπλέον δουλειά που αλλάζει Κάπως το αντικείμενο μας. Αλλά έχει ενδιαφέρον να παρακολουθούμε όλο το σύστημα» λέει η κ.Κασωτάκη που επισημαίνει ότι υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά.

«Εμείς θα συλλέγουμε τα στοιχεία και θα παρέχουμε την πληροφόρηση στις αντίστοιχες αρχες στις οποίες θα δίνουμε πχ στο ΣΔΟΕ ένα πλήρη φάκελο» λέει η προϊσταμένη της Αρχής Διαχείρισης.

Κρίσιμη περίοδος

Όλο το σύστημα στηρίζεται στην εμπειρία που έχει η OLAF που διερευνά περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, διαφθοράς και σοβαρών παραπτωμάτων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. 

Και η αποκέντρωση έχει να Κάνει με το κρίσιμο της Περιόδου 2014-2020.

Είναι γνωστό ότι θα δοθούν περίπου 800 με 900 εκατομμύρια ευρώ στις Περιφέρειες, έτσι ώστε σε τοπικό σε περιφερειακό επίπεδο να προωθούνται κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις. Αλλά και το ένα τρίτο των κονδυλίων περίπου που αφορά στο πρόγραμμα της αγροτικής ανάπτυξης θα δοθούν επίσης στις Περιφέρειες.

Άρα κάθε Περιφέρεια θα μπορεί να κάνει έργα τεχνικά, έργα που αφορούν στον τομέα της επιχειρηματικότητας, έργα του Κοινωνικού Ταμείου και έργα αγροτικής ανάπτυξης. Κάθε πρόγραμμα λοιπόν σε περιφερειακό επίπεδο, θα είναι ένα σφαιρικό πρόγραμμα και αυτό είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

Θεωρείται κρίσιμη η διαδικασία ελέγχου στις περιφέρειες. Ενώ μέχρι τώρα συνολικά οι Περιφέρειες  διαχειρίζονταν το 22% των πόρων του ΕΣΠΑ, οι 13 Ελληνικές Περιφέρειες στη νέα προγραμματική περίοδο θα διαχειριστούν το 35% των πόρων του ΕΣΠΑ.

Πηγή: Πατρίς

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα