Mόνο στην Ελλάδα λέμε φούτερ, τα φούτερ

Διαβάζεται σε 3'
Mόνο στην Ελλάδα λέμε φούτερ, τα φούτερ
Μιας που ήλθε η εποχή τους, ας δούμε τι είναι τα φούτερ. iStock

Είμαστε στην εποχή που επιστρατεύουμε τα φούτερ, τα οποία δεν θα βρείτε πουθενά αλλού στον κόσμο… ως φούτερ.

Στη μετά-Covid εποχή μπορούμε να πούμε πως όλοι έχουμε γίνει εξπέρ στις online αγορές. Ενδεχομένως και να μη θυμόμαστε την τελευταία φορά που πήγαμε οι ίδιοι σε ένα κατάστημα, για να ψωνίσουμε ρούχα.

Δεδομένα ένα θεματάκι το αντιμετωπίσαμε όταν επιχειρήσαμε να κάνουμε μια αγορά από την όποια διεθνή αλυσίδα (με βασική τη χρήση άλλης γλώσσας -πέραν της ελληνικής), αφού έπρεπε να προσδιορίσουμε τι ακριβώς θέλουμε να δούμε, πριν καταλήγουμε στο τι θα πάρουμε.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει πουθενά ο όρος φούτερ.

Από ό,τι φαίνεται, μόνο στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο για τις βαμβακερές μακρυμάνικες -χουχουλιάρικες- μπλούζες που στο εξωτερικό κάνουν καριέρα ως long sleeve t-shirts ή sweaters. Εάν έχουν κουκούλα, είναι τα hoodies.

Παρεμπιπτόντως, τα sweaters (σουέτερ) τα βρίσκουμε στην ελληνική αγορά ως pullover (πουλόβερ). Κάτι που δεν είναι απόλυτα λάθος. Ή απόλυτα σωστό.

Όλα τα πουλόβερ είναι σουέτερ, αλλά δεν είναι σουέτερ όλα τα πουλόβερ

Το sweater είναι γενικός όρος για πλεκτό ρούχο που έχει σχεδιαστεί για να μας κρατά ζεστούς (άρα προκαλεί εφίδρωση -sweat). Συνήθως είναι μάλλινο, βαμβακερό ή συνθετικό. Μπορεί να το φοράμε πάνω από το κεφάλι, αλλά και να είναι ζακέτα (cardigan), να έχει την όποια λαιμόκοψη και το όποιο μήκος στα μανίκια.

Το αυθεντικό pullover είναι τύπος σουέτερ που “τραβάς πάνω από το κεφάλι”, γιατί δεν έχει άνοιγμα μπροστά, με κουμπιά ή φερμουάρ. Το βασικό είναι πως δεν είναι ανοιχτό μπροστά. Σαν να λέμε πως είναι το sweater που δεν έχει κουμπιά ή φερμουάρ. ‘Βγαίνει’ σε διάφορα στιλ και υφάσματα.

Στην ουσία, η διαφορά μεταξύ του πουλόβερ και του σουέτερ εξαρτάται από το πλαίσιο που ορίζει η μόδα και τις συνήθειες κάθε τόπου.

Για όλους τους άλλους τα φούτερ είναι τα long sleeve Τ-Shirts -ενίοτε και τα sweaters iStock

Tι ισχύει για το φούτερ

Πίσω στα δικά μας φούτερ, ο όρος προκύπτει από το γερμανικό füttern που σημαίνει ταΐζω (κυρίως όταν ταΐζουμε ζώα ή βάζουμε εμείς το φαγητό στο στόμα άλλου πχ ενός μικρού παιδιού -για όλες τις άλλες περιπτώσεις υπάρχει το ernähren), τροφοδοτώ και φοδράρω.

Κρατήστε το τελευταίο, καθώς füttern ονομάστηκε αρχικά η τοποθέτηση υφάσματος στο εσωτερικό ενός ρούχου, μιας τσάντας ή μιας κουρτίνας. Η φόδρα που όταν μπαίνει μέσα από ένα ύφασμα, το κάνει πιο χοντρό και πιο ζεστό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα