Μόρια: Σε ετοιμότητα η ΕΕ – Χωρίς οριστική συμφωνία για τη διανομή των μεταναστών της Μεσογείου
Τραγικό γεγονός χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πυρκαγιά στη Μόρια - Σε ετοιμότητα για περαιτέρω υποστήριξη των ελληνικών αρχών - Σε Ελλάδα και Τουρκία ο Δ. Αβραμόπουλος - "Δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για τη διανομή των μεταναστών που σώζονται στη Μεσόγειο" αναφέρει ο ίδιος.
- 30 Σεπτεμβρίου 2019 14:17
Τραγικό γεγονός χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τραγωδία με το θάνατο της γυναίκας και τον τραυματισμό του παιδιού της στη Μόρια από φωτιά, δηλώνοντας ετοιμότητα για περαιτέρω υποστήριξη των ελληνικών αρχών, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.
«Η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μόρια και που στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας και προκάλεσε τον τραυματισμό του παιδιού της είναι ένα τραγικό γεγονός για το οποίο λυπούμαστε βαθιά», δήλωσε η Μ. Αντρέεβα κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές τις τελευταίες εβδομάδες εντείνουν την ήδη μεγάλη πίεση στα νησιά, δημιουργώντας «μη βιώσιμες συνθήκες».
«Η Επιτροπή παραμένει διαθέσιμη να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές κατεπειγόντως έτσι ώστε να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα για την αποσυμπίεση της κατάστασης», επισήμανε η ίδια, χαιρετίζοντας τα μετρά που έχει ήδη ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται με την «ικανότητα υποδοχής», δεδομένων των αυξημένων προσελεύσεων.
«Αυτά περιλαμβάνουν επιπλέον μεταφορές στην ενδοχώρα με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και χρηματοδότηση από την ΕΕ, αύξηση της ικανότητας υποδοχής στην ενδοχώρα καθώς και αύξηση των επιστροφών από τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντικών επιστροφών», τόνισε.
Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε επίσης ότι ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν το εν λόγω θέμα, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και την Τουρκία με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Σεχόφερ και της Γαλλίας, Kριστόφ Καστανέρ προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και τη συνεργασία με την Τουρκία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε την βοήθειά μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση της κατάστασης προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες», κατέληξε η Μ. Αντρέεβα.
Αβραμόπουλος : “Δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για τη διανομή των μεταναστών που σώζονται στη Μεσόγειο”
Δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για την αυτόματη αναδιανομή σε χώρες της ΕΕ των μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία ή τη Μάλτα, δήλωσε άλλωστε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα συνάντηση με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας στη διάρκεια της οποίας προτάθηκε ένα σχέδιο αναδιανομής των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, το οποίο προτάθηκε στις χώρες μέλη της ΕΕ.
Στη Μάλτα «σημειώσαμε πρόοδο στην κατάρτιση του πλαισίου για μια σειρά μόνιμων και δομικών συμφωνιών», επεσήμανε ο Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.
«Τίποτα δεν έχει υπογραφεί ή συμφωνηθεί. Στόχος ήταν να προετοιμάσουμε ένα έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί στην επόμενη σύνοδο (των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ)», πρόσθεσε.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.
Το προσχέδιο της συμφωνίας έχει στόχο να τερματίσει τις διαμάχες μεταξύ χωρών της ΕΕ για τη διανομή των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο εξαιτίας των οποίων πολλοί μετανάστες παραμένουν στη θάλασσα επί ημέρες και εβδομάδες διότι η Ιταλία και η Μάλτα αρνούνται να τους δεχθούν.
Οικονόμου: Διερχόμεθα μία εθνική κρίση
Σε μία γυναίκα από τους 12 συνολικά Αφγανικής καταγωγής κατοίκους του κοντέινερ (τρία ζευγάρια και έξι παιδιά), της οποίας η απώλεια έχει δηλωθεί, ανήκει τελικά η σορός που είχε μεταφερθεί, χθες, στο νοσοκομείο. Πέραν αυτής, δεν έχει δηλωθεί η απώλεια κάποιου άλλου ανθρώπου, ενώ όλα τα ευρήματα εξετάζονται, σημείωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συσκέψεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.
Επίσης, «στο σύνολό τους, όλοι οι κάτοικοι των οκτώ συνολικά καμένων οικίσκων είναι καλά στην υγεία τους», διευκρινίστηκε κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.
Επίσης, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ανακριτικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού, ενώ η φωτιά φαίνεται πως ξεκίνησε από τον χώρο όπου χρησιμοποιείτο από τους διαμένοντες στους οικίσκους, ως μαγειρείο.
Ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν την πυρκαγιά, τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τρεις άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και ένας πυροσβέστης, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.
«Διερχόμεθα μια εθνική κρίση και απαιτείται όλοι μαζί με πνεύμα υπευθυνότητας, όπως οι Έλληνες μπορούμε να δείχνουμε σε δύσκολες στιγμές, να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Έρχεται ο χειμώνας και όλοι οι Έλληνες, πανελλαδικά, πρέπει να συνδράμουμε στο έργο που φαίνεται ότι έχει αρχίσει να υλοποιείται για την αποσυμφόρηση των νησιών», κατέληξε ο κ. Οικονόμου, ανακοινώνοντας και τη συμφωνία των 13 Περιφερειαρχών με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αναλογική υποδοχή και φιλοξενία αριθμού αιτούντων άσυλο, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Άρης Χατζηκομνηνός, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο ειδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής και οι τοπικοί διοικητές της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Στρατού.