Μόσιαλος: “Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν μπορεί να μείνει μόνο στους άνω των 60 ετών”

Μόσιαλος: “Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν μπορεί να μείνει μόνο στους άνω των 60 ετών”
Εμβολιασμός για κορονοϊό. AP

Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη ο εμβολιασμός, ώστε να μη μπουν μεγάλα διλήμματα και να πρέπει να γίνει επιλογή για το ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού άνω των 60 ετών, για την παραλλαγή του κορονοϊού Όμικρον, αλλά και για την γενικότερη προστασία των εμβολίων έκανε λόγο ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» δήλωσε πως το νέο μέτρο για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ήταν αναπόφευκτο, αλλά θα έπρεπε πρώτα να έχουν ληφθεί θετικά μέτρα.

“Είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν προηγηθεί άλλα και αν η κοινωνία μας ήταν μια κοινωνία συναινετική, το πολιτικό σύστημα ήταν διαφορετικό από αυτό που έχουμε, δηλαδή μιλούσαν οι πολιτικοί μεταξύ τους και υπήρχε μια συνεννόηση. Εγώ θα επιθυμούσα μεγαλύτερη μίξη προς τα θετικά μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν ληφθεί 2-3 μήνες πριν κι αν είχαν αποτύχει, να πηγαίναμε στα αρνητικά μέτρα”, είπε.

Ο ίδιος στη συνέχεια σημείωσε ότι το ορθό είναι να υπάρχει μια μίξη θετικών και αρνητικών μέτρων. “Τα θετικά μέτρα είναι ότι στους νέους, στους 18-25 ετών, μπήκε το voucher. Και υπάρχουν τα αρνητικά, δηλαδή η δυσκολία στην πρόσβαση σε χώρους, δηλαδή αν δεν έχεις εμβολιαστεί δεν μπορείς να μπεις στα καταστήματα κλπ. Επίσης, πρέπει να υπάρχει σταθερότητα των μηνυμάτων. Δε λες για 2-3 μήνες ότι είναι αντισυνταγματικό να κάνω την υποχρεωτικότητα, δε θα πάρω κανένα μέτρο και ξαφνικά αρχίζουν τα μέτρα να έρχονται το ένα μετά το άλλο. Η σταθερότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και στην ψυχολογία των πολιτών”, δήλωσε ο καθηγητής.

Η ανάγκη του εμβολιασμού

Ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε στη συνέχεια πως είναι “επιτακτική ανάγκη ο εμβολιασμός, ώστε να μη μπουν μεγάλα διλήμματα και να πρέπει να γίνει επιλογή ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει”.

“Έχουν φορτωθεί οι ΜΕΘ, έχει μπει ο Δεκέμβριος. Αν γεμίσουν οι ΜΕΘ και έχουμε 1.000 άτομα στις ΜΕΘ και δεν έχουμε άλλες δυνατότητες νοσηλείας, το δίλλημα το οποίο θα μπει στην ιατρική κοινότητα και θα είναι δυσβάσταχτο είναι το εξής: Θέλει πρόσβαση σε κρεβάτι ένας 75χρονος ανεμβολίαστος κι ένας 40αρης ανοσοκατεσταλμένος που έχει κάνει και τις δύο δόσεις, αλλά δεν τον έχει πιάσει το εμβόλιο. Θα πάμε αναγκαστικά στην επιλογή ασθενών, όπως έγινε στο Μπέργκαμο της Ιταλίας και στην Αγγλία στο πρώτο κύμα. Αν δεν γίνει ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, τα ηθικά διλλήματα θα είναι ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει”, ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι τα μέτρα υποχρεωτικότητας δεν μπορούν να μείνουν μόνο στους άνω των 60 ετών. “Τι θα γίνει με την εστίαση; Μπορούν να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι και όσοι εργάζονται να είναι ανεμβολίαστοι; Είναι θέμα υγειονομικού χώρου”, είπε.

Η μετάλλαξη Όμικρον

Σχετικά με την νέα μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Μόσιαλος δήλωσε ότι η ανησυχίας που υπάρχει είναι λογική, ενώ επεσήμανε πως θα πρέπει να απαντηθούν 4 βασικά ερωτήματα. “Το πρώτο είναι αν είναι πιο μολυσματικό το νέο στέλεχος. Το δεύτερο αν είναι πιο επικίνδυνο. Το τρίτο είναι τι κάνουμε με τα εμβόλια και το τέταρτο είναι αν πιάνουν τη νέα παραλλαγή τα φάρμακα”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “παραμένει άγνωστο αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός ή αν μεταδίδεται πιο εύκολα επειδή έχει γίνει πιο μολυσματικός λόγω των πολλών μεταλλάξεων ή δεν τον πιάνουν τα εμβόλια και για αυτό το λόγο κολλάνε και οι εμβολιασμένοι”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα