Μωβ μέδουσες: Σε ποιες περιοχές έχουν εντοπιστεί
Σε έξαρση είναι και φέτος ο πληθυσμός των μωβ μεδουσών. Σε ποιες παραλίες εντοπίζονται και τι πρέπει να προσέχουν οι λουόμενοι.
- 07 Ιουνίου 2022 13:21
Την προσοχή των λουόμενων για τις μωβ μέδουσες εφιστά το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας τονίζοντας ότι όταν τις βλέπουμε, δεν μπαίνουμε στη θάλασσα. Θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο και το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν. Η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 και αναμένεται να κρατήσει για περίπου 2 χρόνια ακόμα.
Σύμφωνα με τον χάρτη του iNaturalist, τα σημεία όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Αττική είναι:
- Παραλία Καβούρι
- Ακτή Βουλιαγμένης
- Παραλία Γλύστρα (Λαγονήσι)
- Παραλία Νησάκι Λαυρίου
- Παραλία Κορώνης (Πόρτο Ράφτη)
- Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη)
- Παραλία Βραυρώνα
- Αργυρά Ακτή (Νέα Μάκρη)
Μωβ μέδουσες υπάρχουν εντός του Θερμαϊκού Κόλπου ενώ στην Χαλκιδική εντοπίζονται σε Νέα Μουδανιά, Καλλιθέα, Πευκοχώρι και Μαρμαρά.
Ακόμη, μωβ τσούχτρες έχουν εντοπιστεί και στην Βορειοανατολική Πελοπόννησο με τις περισσότερες να εμφανίζονται κυρίως στα Ίσθμια, τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, στην παραλία Αλμυρής, στην Ακράτα, στους Άγιους Θεόδωρους, στο Πόρτο Χέλι και την Επίδαυρο.
Επιπλέον, έντονη είναι η παρουσία των μωβ μεδούσων και σε νησιά του Αιγαίου όπως:
- Σύρος
- Τήνος
- Μύκονος
- Άνδρος
- Τζια
- Κρήτη
- Αγκίστρι
- Εύβοια
- Κύθνος
- Αλόννησο
- Σκιάθο
- Σκόπελο
- Σκύρο
- Μυτιλήνη
Αναλυτικά τα βήματα φροντίδας:
- Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
- Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
- Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
- Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
- Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
- Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
- ΜΗΝ τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις