Νέα Φιλαδέλφεια: Έτσι έγινε η Monty Python παρέμβαση από τα “ακούρδιστα στρατιωτάκια”

Νέα Φιλαδέλφεια: Έτσι έγινε η Monty Python παρέμβαση από τα “ακούρδιστα στρατιωτάκια”
Μαθήτριες Νέα Φιλαδέλφεια

Δείτε το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ίδιες οι 10 κοπέλες που έκαναν την παρέμβαση αλλά "Silly Walks" των Monty Python διχάζοντας την κοινή γνώμη της χώρας.

Οι 10 νεαρές κοπέλες που έστησαν και πραγματοποίησαν τη “Monty Python παρέμβαση” στη μαθητική παρέλαση της Νέας Φιλαδέλφειας στα πλαίσια των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου, έδωσαν το βράδυ της Τετάρτης στη δημοσιότητα τα πλάνα της προετοιμασίας.

Το βίντεο δημοσιεύθηκε μέσα από τον facebook λογαριασμό της εφημερίδας ΠΡΙΝ.  Καταγράφεται η προετοιμασία των νεαρών κοριτσιών αλλά και το πώς κατάφεραν να παρεισφρήσουν μέσα στο κύριο “σώμα” της παρέλασης.

H ακτιβιστική performance των κοριτσιών προκάλεσε αντιδράσεις με πρώτη αυτή του Δημάρχου Γιάννη Βούρου ο οποίος σε ανάρτησή του έκανε λόγο για “γελοία υποκείμενα”.

Οι δε χρήστες των social media είναι διχασμένοι με αρκετούς να γράφουν για προσβολή προς τη σημαία και προς τους πεσόντες της 28ης Οκτωβρίου, ενώ άλλοι επιδοκίμασαν την πράξη αναφέροντας πως ήταν μια κίνηση εναντίον του μιλιταρισμού, των στρατιωτικών εξοπλισμών και του διεφθαρμένου Κράτους.

Ολόκληρη η επιστολή τους που δημοσιεύθηκε από την efsyn.gr με την οποία εξηγούν την πράξη τους αυτή, για την οποία δέχθηκαν οξύτατη κριτική από θεσμικούς παράγοντες και όχι μόνο:

Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;

Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;

Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;

Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.

Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας.

Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.

Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.

Τι κοινό μπορεί να’χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να’χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.

Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.

Γι’ αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι… Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python.  Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.

Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για “προβληματικά παιδιά”. Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.

Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ. 

Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες,  τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.

10 “στρατιωτάκια” της υπο-κριτικής τέχνης

Το Silly Walk των θρυλικών Monty Python:

Σημειώνεται πως η αναφορά των κοριτσιών είναι στο “The Ministry of Silly Walks” των Monty Python το οποίο είχαμε δει στο Monty Python’s Flying Circus του 1970. Πρόκειται για μια σάτιρα που καυτηριάζει την αναποτελεσματικότητα του κράτους και πρωταγωνιστεί ο υπάλληλος John Cleese σε ένα φανταστικό υπουργείο της βρετανικής κυβέρνησης, αρμόδιο για την ανάπτυξη ανόητων περιπάτων με επιχορηγήσεις.

Το Silly walk, ήταν μεν ένα αστείο σκετσάκι αλλά παρέπεμπε στους στρατιώτες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που έπασχαν από μετατραυματικό Shell shock. Ήταν ο νευρικός κλονισμός που έπαθαν πολλοί στρατιώτες οι οποίοι ανέπτυξαν νευρικό περπάτημα και διαταραγμένη συμπεριφορά μετά την επιστροφή από το Μέτωπο. Η κυβέρνηση της Βρετανίας αρνείτο να παραδεχθεί πως υπήρχε τέτοιο σύνδρομο και οι στρατιώτες δεν λάμβαναν αποζημιώσεις, αλλά θεωρούνταν ψυχικά διαταραγμένοι για άλλα αίτια (εξ ου και το “silly”).

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πήρε θέση υπέρ της παρέλασης

Με ανάρτηση στο Facebook, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία προσβολή από την δρώμενο.

“Αυτό που έπραξαν τα κορίτσια ήταν ένα αντιπολεμικό-αντιμιλιταριστικό μήνυμα το οποίο αρμόζει στην ιδέα της ανθρώπινης συνύπαρξης” αναφέρει μεταξύ άλλων η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεν υπάρχει καμία προσβολή. Οι στρατιωτικού τύπου παρελάσεις αποτελούν μία αναχρονιστική παράδοση, που πρέπει να καταργηθεί. Στο βαθμό όμως που γίνονται, θα πρέπει να μας θυμίζουν τους αγώνες για την Δημοκρατία, την Ελευθερία, για την Ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό που έπραξαν τα κορίτσια ήταν ένα αντιπολεμικό-αντιμιλιταριστικό μήνυμα το οποίο αρμόζει στην ιδέα της ανθρώπινης συνύπαρξης”, αναφέρεται αναλυτικά στην ανάρτηση.

Από τους πρώτους που είχαν ταχθεί στο πλευρό των 10 κοριτσιών ήταν η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, αλλά και ο επίσης πρώην βουλευτής του κόμματος, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα