Νέα καταδίκη για τον Άκη Τσοχατζόπουλο
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 27 μηνών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το πολιτικό του γραφείο.
- 17 Νοεμβρίου 2018 08:30
Ένας αμφορέας και μερικά όπλα Ζάσταβα που είχαν βρεθεί στο πολιτικό γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου κατά την έφοδο των αρχών, είχαν σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να καθίσει ξανά στο εδώλιο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 27 μηνών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ.
Η νέα «καμπάνα» ήρθε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, το οποίο τον κήρυξε ένοχο για τα αδικήματα της παράβασης της υποχρέωσης δήλωσης μνημείου, της παράνομης οπλοκατοχής και της παράνομης κατοχής κυνηγετικού όπλου. Το δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή κατά 10 ευρώ ημερησίως, ενώ έκανε δεκτό και αίτημα τα χρήματα να καταβληθουν σε 36 δόσεις. Μάλιστα, η υπεράσπιση προς επίρρωση της κακής οικονομικης κατάστασης του Άκη Τσοχατζόπουλου κατέθεσε βεβαιώσεις ότι τα χρέη του προς το Δημόσιο αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ δήλωσε σχετικά: «ο άνθρωπος δεν έχει να φάει». Ωστόσο, το τελικό ποσό που καλείται να καταβάλει ο καταδικασθείς πρώην υπουργός με τους τόκους και την βεβαίωση στην εφορία, ξεπερνά τα 35.000 ευρώ.
Θα έπρεπε να μεριμνήσει
Όπως ανέφερε στην εισήγηση της η εισαγγελέας της έδρας, ζητώντας την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου, δεν αποδείχθηκε από τη διαδικασία πως υπήρχε πλάνη. «Ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να μεριμνήσει, αλλά πίστευε ότι δεν θα του χρειαζόταν η άδεια για τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή του» υποστήριξε, με το δικαστήριο να καταλήγει στην κατάσχεση των αντικειμένων και την απόδοση του αμφορέα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και των όπλων στις στρατιωτικές σχολές.
Ήταν η περίοδος που άρχισε να καταρρέει η αυτοκρατορία του Άκη Τσοχατζόπουλου, όταν οι αρχές μπήκαν να ερευνήσουν το πολιτικό του γραφείο στην περιβόητη Κόμνα Τράκα. Εκεί, εκτός από τα δεκάδες έγγραφα που κατασχέθηκαν -ορισμένα εκ των οποίων οδήγησαν στην καταδίκη για το μαύρο πολιτικό χρήμα- εντοπίστηκε ανάμεσα σε άλλα, ένας αμφορέας, τρία όπλα Ζάσταβα και μερικά φυσίγγια. Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο ο αρχαιολόγος του υπουργείου Πολιτισμού, που κλήθηκε να ελέγξει, ο αμφορέας χρονολογείται γύρω ατον 5 – 4 αιώνα προ Χριστόν, έχει ύψος 52 εκατοστά και εκτιμήθηκε στα 1.200 ευρώ. Χαρακτήρισε το κομμάτι «διαδεδομένο», προσθέτοντας πως δεν μπορούσε να εντοπιστεί η προέλευση του. Όταν επισημάνθηκε από το συνήγορο, Γιάννη Παγορόπουλο, ότι ήταν δώρο από το διευθυντή του Μουσείου Βραβρώνας, ο μάρτυρας αντέδρασε: «αν ειναι έτσι, είναι κάτι παράνομο. Αυτός που το έδωσε σίγουρα έκανε παράνομη πράξη. Ο αμφορέας δεν είναι περιουσία του, είναι αρχαία πολιτιστική κληρονομιά και ανήκει στον ελληνικό λαό».
Τον υπερασπιστικό ισχυρισμό πως επρόκειτο για εθιμοτυπικά δώρα από διάφορες συναντήσεις που είχε με πολιτικά πρόσωπα, προέταξε ο αντιναύαρχος α.ε. Νικ. Κρυονερίτης, υπασπιστής του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης για σειρά ετών. «Την ευθύνη των δώρων που λαμβάνει ο υπουργός, έχει το γραφείο εθιμοτυπίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, το οποίο έκανε όλες τις διαδικασίες για τη νομιμοποίησή τους. Ιδίως οι αραβικές χώρες έδιναν για δώρα όπλα» κατέθεσε ο μάρτυρας υπεράσπισης, επισημαίνοντας πως ό,τι βρέθηκε στο γραφείο του είναι προσωπικό δώρο. Όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο αν έπρεπε να δηλωθούν, ο Νικ. Κρυονερίτης απάντησε: «Όλη η διαδικασία ξεκινά από την αρμόδια υπηρεσία. Δεν γνωρίζω για τα συγκεκριμένα δώρα. Ήμουν παρών σε άλλες περιπτώσεις».
Ο μάρτυρας πάντως, παραδέχθηκε πως και ο ίδιος δεν έχει δηλώσει το ξιφίδιο της στολής του, το οποίο διατηρεί ως αναμνηστικό, παρά το γεγονός ότι θεωρείται όπλο.
Πρόεδρος: Θα έπρεπε να το δηλώνετε.
Μάρτυρας: Κανείς δεν το δηλώνει. Είναι τιμή μου που το έχω. Μου το έδωσε η πατρίδα μου.
Πρόεδρος: Εκ των υστέρων όταν έφυγε από τη θέση του υπουργού ο κατηγορούμενος δεν έπρεπε να σκεφτεί ότι έπρεπε να τα δηλώσει; Γιατί όταν ήταν υπουργός λογικό είναι να μην το σκέφτηκε. Μετά όμως; Δεν όφειλε να ελέγξει αν το γραφείο εθιμοτυπίας έκανε καλά τις διαδικασίες;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω. Έφυγα το 2001, δεν είχα καμία σχέση με όσα ακολούθησαν.