Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Εξετάζονται lockdown και διεύρυνση υποχρεωτικότητας
Θάνος Πλεύρης και Μάκης Βορίδης άφησαν ορθάνοιχτο το παράθυρο για επιβολή lockdown για τους ανεμβολίαστους, με τη σύσκεψη της Επιτροπής της Τετάρτης να είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη.
- 15 Νοεμβρίου 2021 12:15
Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα που προχώρησε σε “lockdown” για ανεμβολίστους πολίτες, ανοίγοντας το “παράθυρο” των νέων μέτρων και για άλλα κράτη. Το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εμφανίστηκε στη τηλεόραση του OPEN και ούτε λίγο ούτε πολύ, προανήγγειλε αυστηροποίηση των μέτρων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της πανδημίας.
Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι τα όποια μέτρα θα αφορούν σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού “καθώς αυτοί είναι πιέζουν το ΕΣΥ”. “Όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα να πάρουμε και αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, θα τα πάρουμε. Δεν θα είναι τιμωρητικά”, σημείωσε ο υπουργός.
Ανέφερε ότι σήμερα ή αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστράτευση, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη.
“Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιατρικούς συλλόγους. Μας έρχονται ορισμένα ονόματα εθελοντικά αλλά μέσα στην εβδομάδα, αν δεν καλυφθούν τα κενά, θα γίνει επιστράτευση αρχικά από Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα. Επιθυμία μας είναι να καλυφθούν τα κενά σε συνεννόηση με τους γιατρούς αλλά όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο”, τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Παράλληλα έκανε λόγο για πλήρη συμπόρευση του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές κλινικές. Ήδη περισσότερες από 700 κλίνες έχουν παραχωρηθεί σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη από ιδιωτικές κλινικές. Υπάρχει και σχετικός προγραμματισμός για την Αθήνα», τόνισε ο υπουργός. “Όλες οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα αφορούν σε non Covid περιστατικά”, πρόσθεσε.
Βορίδης: Δεν συζητείται lockdown – Δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι η υποχρεωτικότητα
“Δεν συζητείται το lockdown”, “να το λέμε καθαρά” δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Επικαλέστηκε τα στοιχεία που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσούν και χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι, τη στιγμή που εμβολιασμένοι νοσούντες και ενδεχομένως καταλήγοντες χωρίς βαριά υποκείμενα νοσήματα είναι το 0,4% του συνόλου.
Σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους έναντι του κορωνοϊού κατά τα πρότυπα της Αυστρίας, ο κ. Βορίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “είναι μια ιδέα που θα την εξέταζα”.
Για τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι είναι κάτι που ποτέ δεν έφυγε από το τραπέζι αλλά πάντα εξετάζεται σε σχέση με την επαφή των υπαλλήλων με το κοινό και δεν εξετάζεται γενικώς στο σύνολο.
Για τον επόπτη υγείας που παρότρυνε αρνήτρια που τελικά κατέληξε να μη διασωληνωθεί, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι έχει κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 105 του υπαλληλικού κώδικα και ο πειθαρχικός του προϊστάμενος έχει τη δυνατότητα να τον θέσει άμεσα σε αναστολή. Ακολούθως θα συνεδριάσει το πειθαρχικό εντός εξαμήνου για να επικυρώσει την αναστολή.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ακόμη πως για τον συγκεκριμένο υπάλληλο τρεις υποθέσεις έχουν φτάσει στο πειθαρχικό. Μια υπόθεση εκκρεμεί και δύο είναι απαλλακτικές. Επίσης πρόσθεσε πως εξ όσων γνωρίζει έχει συνταχθεί και ποινική δικογραφία για την υπόθεση.
Ο κ. Βορίδης επεσήμανε επίσης ότι η πράξη του δεν σχετίζεται με τις αρμοδιότητές του επόπτη υγείας και πως ο τίτλος του δεν θα πρέπει να δημιουργεί σύγχυση. Δεν είναι γιατρός, δεν είναι στο ΕΣΥ, αλλά ανήκει σε μια ειδικότητα που ελέγχει την τήρηση υγειονομικών διατάξεων για παράδειγμα σε καταστήματα.
Γκάγκα: Περισσότερα τεστ από τους ανεμβολίαστους
Από την πλευρά της, η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε και εκείνη στο ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων και περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε ότι είναι πιθανό να απαιτούνται περισσότερα τεστ για να κινηθούν, και παρέπεμψε στις εισηγήσεις της επιτροπής των Ειδικών που συνεδριάζουν την Τετάρτη.
Για την υπόθεση του επόπτη υγείας που προέτρεπε αρνητές ασθενής να μη διασωληνωθούν, η κ. Γκάγκα τόνισε πως κάθε φορά που υπάρχει καταγγελία ελέγχεται από το υπουργείο και τους Ιατρικούς Συλλόγους, πως έχουν απομακρυνθεί συνάδελφοι στο παρελθόν και υπάρχουν και διοικητικές κυρώσεις. “Έχουμε δει αρνητές της επιστήμης σε όλα τα μέρη”, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το εμβόλιο επηρεάζει την δυνατότητα να κάνει κάποιος παιδί.
Επιστροφή της μάσκας
Θυμίζουμε ότι χθες, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών στους άνω των 65 ετών, σχετικά με τη τρίτη δόση.
Αυτό που εξετάζεται είναι η απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους, αν δεν έχει πραγματοποιηθεί η τρίτη δόση, στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.
“Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων, προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας” επισήμανε ο κ. Σκέρτσος, υπολογίζοντας ότι “στην Ελλάδα έως σήμερα έχει επιλέξει να εμβολιαστεί το 75% των ενηλίκων και το 35% των ανηλίκων 12 έως 17 ετών”.
Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι “δεν νοείται lockdown ενώ πλέον έχουμε εμβόλιο και εμβολιασμένους 3 στους 4 ενηλίκους”, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι “δεν ξεχνάμε ποτέ τη μάσκα που είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο αποτροπής της μετάδοσης για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους”. Η χρήση της μάσκας μάλιστα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, αλλά κυρίως η επιβίβαση με διπλή μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει η ατζέντα της επικείμενης συνεδρίασης της Επιτροπής των Ειδικών.
Στον αντίποδα, η επέκταση της υποχρεωτικότητας “λέγεται πολύ πιο εύκολα από όσο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη” σημείωσε ο κ. Σκέρτσος, συμπληρώνοντας ότι “μπορεί να αποτελεί το ύστατο μέτρο όχι οριζόντια αλλά μόνο σε χώρους και δραστηριότητες με υψηλή διασπορά του ιού”, αλλά όχι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αφού “στο δε χώρο της εστίασης δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο”.
Τι ισχύει σε Αυστρία – Βερολίνο
Μετά την απόφαση που έλαβε χθες η κύρια επιτροπή του Κοινοβουλίου και τη συνεννόηση του καγκελαρίου Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, από σήμερα και καταρχήν ως την 24η Νοεμβρίου οι μη εμβολιασμένοι θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο προκειμένου να μεταβούν στην εργασία τους, να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, να αθληθούν, επειδή χρειάζονται ιατρική βοήθεια ή –φυσικά– για να εμβολιαστούν.
Ο εμβολιασμός καθίσταται πλέον υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό κλάδο, ενώ από σήμερα μπορούν να εμβολιάζονται τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών.
Οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται επίσης από τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, ενώ ήδη είχαν αποκλειστεί από τις επιχειρήσεις εστίασης, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια. Οι περιορισμοί ισχύουν για τους πάντες άνω των 12 ετών. Για τους μαθητές ηλικίας 12-15 ετών ωστόσο υπάρχει το λεγόμενο “Πάσο-Νίντζα”, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και ανάρρωσης.
Το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA) υπολογίζει ότι τα μέτρα θα επηρεάσουν την καθημερινότητα περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα.
Οι αποφάσεις της αυστριακής κυβέρνησης εντείνουν την πολιτική αντιπαράθεση και στη Γερμανία, όπου το γενικό lockdown εξακολουθεί να απορρίπτεται από την κυβέρνηση, αλλά παραμένει υπαρκτό ενδεχόμενο για επιμέρους περιοχές.
Από σήμερα πάντως περιορίζεται σημαντικά η κοινωνική ζωή των ανεμβολίαστων και στο Βερολίνο, καθώς –σε πρώτη φάση ως την 28η Νοεμβρίου– δεν θα έχουν πρόσβαση σε χώρους εστίασης, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, γυμναστήρια, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, αλλά και στους ζωολογικούς και βοτανικούς κήπους της πρωτεύουσας. Τα διάσημα νυχτερινά κλαμπ του Βερολίνου λειτουργούσαν ήδη με τον συγκεκριμένο κανονισμό.
Επιπλέον, αν και ο κανόνας δεν ισχύει για τα ξενοδοχεία, θα εφαρμόζεται για τους τουρίστες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τουριστικά λεωφορεία ξεναγήσεων και τουριστικά σκάφη στον ποταμό Σπρέε. Κύριος λόγος της απόφασης της τοπικής Γερουσίας είναι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, αλλά και η σημαντική επιβάρυνση των νοσοκομείων της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ακυρώνει όλες τις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις