Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο
Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας INTIME NEWS

Αναλυτικά τι αλλάζει από το Σεπτέμβριο για τους ανεμβολίαστους. Τι θα ισχύσει για τους κλειστούς χώρους, αλλά και σε ποια μέρη θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και μη.

Νέα μέτρα Δημόσιας Υγείας που αφορούν ανεμβολίαστους πολίτες, την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού μπαίνει στο τέταρτο “κύμα” της, με ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας να μην έχουν κάνει ακόμη εμβόλιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το μεσημέρι της Τρίτης (24/07) και τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από το Σεπτέμβρη.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα για τα rapid test:

-Θα τηρηθεί από 1η Σεπτεμβρίου και χωρίς καμία παράταση το μέτρο αναστολής όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης εξαμήνου.

-Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες ιατρούς και φαρμακοποιούς. Για τους ιδιώτες θα θεσμοθετηθούν πρόστιμα και κυρώσεις.

-Από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να κάνουν ένα υποχρεωτικό rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του εργαζομένου, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 10 ευρώ.

-Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, καθώς και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, θα πρέπει να κάνουν 2 υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του εργαζομένου. Τα τεστ θα ελέγχονται με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

-Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν 2 σελφ τεστ την εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν.

-Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν 2 υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του φοιτητή.

-Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες υποχρεούνται σε 1 εργαστηριακό rapid test 48 ώρες πριν το ταξίδι. Οι ανήλικοι ταξιδιώτες μέχρι 12 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει self test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι.

-Τα rapid test θα γίνονται σε ιδιωτικό εργαστήριο.

Διευκρινίζεται πως οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές. Οι ΚΟΜΥ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο από εμβολιασμένους ή ανθρώπους με συμπτώματα.

Χώροι διασκέδασης

Οι κλειστοί χώροι διασκέδασης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι άθλησης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο του αθλητικού χώρου με την εφαρμογή covid free app.

Οι κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων είναι ανοιχτοί για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστουςς που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνουν έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.

Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν για για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνουν έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.

Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης δικαιούται να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι.

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς χώρους υψηλής συνάθροισης θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για χρήση μάσκας.

Όλα τα μέτρα ισχύουν από 13/9/21-31/3/22.

https://www.news247.gr/download/572//759000/metra.pdf

Σχετικά με τα εμπορικά καταστήματα και σουπερμάρκετ, ενώ υπήρξαν πληροφορίες για περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους, τα σενάρια αυτά φαίνεται πως απομακρύνονται καθώς ανακύπτουν δυσκολίες εφαρμογής στην πράξη. Θα ισχύουν, πάντως, μέτρα, όσον αφορά σε χωρητικότητα και αποστάσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει σύσταση για διπλή χρήση μάσκας.

Στο μεταξύ, έχουν φουντώσει τα σενάρια για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού. Το ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. “Είναι από τα ενδεχόμενα που θα αξιολογηθούν και θα μας απασχολήσουν. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να απέχουμε από κάθε κίνδυνο. Για να μην μπούμε πάλι σε περιπέτειες. Με ό,τι εργαλείο έχουμε στα χέρια μας”, τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ερωτηθείς σχετικά το ζήτημα της υποχρεωτικότητας δήλωσε συγκεκριμένα: “Δε φαίνεται να ανοίγει θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας αυτή τη στιγμή και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα