Νέα Μέτρα: Τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων
Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους από την ερχόμενη Δευτέρα 22/11, σύμφωνα με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Αλλαγή ωραρίου σε χώρους εργασίας και λιανεμπόριο.
- 20 Νοεμβρίου 2021 07:11
Σε σειρά νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού και τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Πέμπτης.
Μεταξύ αυτών, η επέκταση των περιορισμών εισόδου σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους, που ενώ αρχικά δημιούργησε απορίες, σχετικά με το τι ακριβώς ισχύει, ακολούθησε διευκρίνιση, με την οποία κατέστη σαφές σε ποιους χώρους μπορούν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.
Έτσι από την Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, θα μπορούν να εισέρχονται σε αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία κλπ), σε φαρμακεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην εκπαίδευση, σε χώρους εργασίας και χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τους ανοιχτούς χώρους εστίασης.
Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα γίνεται πλέον η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα και κινηματογράφους, μουσεία και εκθεσιακούς χώρους, γυμναστήρια και γήπεδα.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα:
- Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες, όπως σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια. Στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ, όπως προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.
- Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Δίνεται, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.
- Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Εντατικοποίηση των ελέγχων θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.
- Στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.
Αλλαγή ωραρίου σε χώρους εργασίας και λιανεμπόριο
Στους χώρους εργασίας, από τις 22/11 θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, τροποποιείται το ωράριο καταστημάτων, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές.
Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα (22/11):
- Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30.
- Στο λιανεμπόριο τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά κάθε ημέρα από τις 10:00 μέχρι τις 21:00 τις καθημερινές.
Σημειώνεται ότι ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, υπογράμμισε πως στους ελέγχους των πιστοποιητικών που θα γίνονται στις επιχειρήσεις, θα πρέπει να επιδεικνύεται και το πιστοποιητικό και ένα έγγραφο για ταυτοπροσωπία, όπως ταυτότητα.
Τα στοιχεία ελέγχων και παραβάσεων
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα στοιχεία με τους αριθμούς των ελέγχων, των παραβάσεων των μέτρων, των προστίμων και των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή.
Οικονόμου: Η Πολιτεία δεν θα αφήσει τα μέτρα στην τύχη τους
«Ανάλογα με τη δυναμική εξέλιξης των πραγμάτων προσαρμόζαμε αντίστοιχα και τα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους ότι τα μέτρα που πήραμε είναι και για την προστασία των ίδιων και για την αποφυγή μετάδοσης. Οφείλει ο καθένας να πειθαρχεί. Ο σκοπός δεν είναι να διεγείρουμε διχασμούς. Είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι πρέπει να ακολουθήσουν αυτές τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις, έτσι ώστε και οι ίδιοι να προστατεύσουν την υγεία τους» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι έλεγχοι θα γίνονται παντού και στα θέατρα και στους κινηματογράφους και στα εμπορικά καταστήματα για να τηρηθούν τα μέτρα.
«Όποιος δεν πειθαρχεί σ’ αυτό που έχει αποφασιστεί, δηλαδή να προσκομίζει το rapid test, θα έχει τις κυρώσεις που προβλέπονται από το πλαίσιο που έχει δημοσιευθεί το προηγούμενο διάστημα» υπογράμμισε.
Επίσης σημείωσε ότι στη διασκέδαση δεν προβλέπεται να αλλάξει το ωράριο.
«Αυτό που είναι σαφές πλέον, σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση, είναι ότι για τους κλειστούς χώρους επιτρέπεται μόνο η παρουσία των εμβολιασμένων συμπολιτών μας, είτε αυτό αφορά εστίαση, είτε μαγαζιά μουσικής διασκέδασης, ή μπαρ, ή θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια» είπε.
Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ τόνισε ότι υπάρχουν πάνω από 700 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα που είναι στη διάθεση του ΕΣΥ, το σύνολο των ΜΕΘ, η επίταξη των υπηρεσιών γιατρών κατ’ αρχήν στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί που υπάρχει μεγάλη πίεση.
«Είχαμε περίπου 90 κενά. Τόσες θα είναι οι επιτάξεις. Όταν παραδοθούν τα σημειώματα, θα παρουσιάζονται για να προσφέρουν κι αυτοί τις υπηρεσίες τους στο Σύστημα Υγείας» είπε.
Για την προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες, αφού σημείωσε ότι σε συνεργασία και με την Ιερά Σύνοδο αποφασίστηκε ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα στις εκκλησίες θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν θωρακισμένοι, επισήμανε:
«Οι εκκλησίες έχουν την ιδιαιτερότητα που καταλαβαίνει κανείς. H Πολιτεία δεν θα αφήσει τα μέτρα στην τύχη τους. Γι’ αυτό και τα μέτρα που παίρνουμε είναι μέτρα που να μπορούν να εφαρμοστούν. Οφείλουν να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι πιστοί που πηγαίνουν κάθε Κυριακή στην εκκλησία ότι πρέπει να πειθαρχήσουν σ’ αυτό και που η Ιερά Σύνοδος τους έχει ζητήσει και που η κυβέρνηση είπε ότι χρειάζεται, να πηγαίνουν με τεστ. Η Εκκλησία και δειγματοληπτικά η Πολιτεία θα κάνουν αυτό που πρέπει στις εκκλησίες».
Τέλος, για τα ΜΜΜ υποστήριξε ότι σήμερα στην Αθήνα κυκλοφορούν 1.350 λεωφορεία, περίπου 400-500 παραπάνω από αυτά που κυκλοφορούσαν πριν την πανδημία.
«Βεβαίως και τις ώρες αιχμής υπάρχει -όπως υπάρχει σε όλες τις πρωτεύουσες- συνωστισμός. Το ερώτημα είναι: Κάτσαμε και είδαμε το πρόβλημα μοιρολατρικά με σταυρωμένα τα χέρια; Όχι. Πολλαπλασιάσαμε τα λεωφορεία, μειώσαμε τους χρόνους αναμονής στα δρομολόγια και στις γραμμές κορμού στο κέντρο και στο μετρό και στον ηλεκτρικό. Υπάρχουν αυστηρές συστάσεις για να φοράει ο κόσμος μάσκες και να ακολουθεί τα προστατευτικά μέτρα. Υπάρχει, επίσης, η απόφαση για το κυλιόμενο ωράριο στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, που και αυτό με έναν τρόπο θα βοηθήσει, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση» σημείωσε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις