Νέα στοιχεία για τον νεκρό φαντάρο στη Ρω – “Καθάρισαν τον χώρο πριν γίνει έρευνα”

Διαβάζεται σε 8'
Νέα στοιχεία για τον νεκρό φαντάρο στη Ρω – “Καθάρισαν τον χώρο πριν γίνει έρευνα”
Glomex/MEGA

Νέες μαρτυρίες και αποκαλύψεις για το θρίλερ με τον 22χρονο στρατιώτη της Ρω Μανώλη Τσικνάκη παρουσιάστηκαν στο “Φως στο Τούνελ”.

Νέα στοιχεία που δρομολογούν εξελίξεις παρουσίασε η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» το βράδυ της Παρασκευής (26/04), για τον 22χρονο φαντάρο της Ρω Μανώλη Τσικνάκη, που βρέθηκε πυροβολημένος στο κεφάλι, στη σκοπιά του, στο φυλάκιο «Μάτι» της ακριτικής βραχονησίδας.

Κοντά έξι χρόνια από τον περίεργο θάνατό του, το πρωινό της Τετάρτης 27 Ιουνίου 2018, η εκπομπή παρουσίασε μια σειρά από σημαντικές μαρτυρίες και αποκάλυψε άγνωστες πτυχές των όσων διαδραματίστηκαν.

Σύμφωνα με το anikolouli.gr, φαντάροι που έκαναν την θητεία τους στη Ρω την περίοδο που σκοτώθηκε ο Μανώλης, οργανώθηκαν σε ομάδα με κοινό αγώνα μετά την πρώτη προβολή της υπόθεσης στο «Τούνελ», για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Στέκονται στο πλευρό της οικογένειας και υποστηρίζουν ότι ο φίλος τους δολοφονήθηκε.

“Τον αυτοκτόνησαν τον Μανώλη”

Αίσθηση προκάλεσε η μαρτυρία στην εκπομπή ενός στρατιώτη από αυτή την ομάδα, που γνώριζε πρόσωπα και πράγματα. Ήταν αυτός που κάλεσαν οι στρατιωτικοί με το φορείο στο σημείο που βρέθηκε νεκρός ο άτυχος Μανώλης.

Η μαρτυρία του Βασίλη Πασαλάρη ήταν συγκλονιστική και καθήλωσε τους τηλεθεατές.

«Φοβάμαι. Μόνο ένας βλάκας δε θα φοβόταν. Φοβάμαι για τη ζωή μου. Ο εχθρός είναι μεγάλος δεν είναι ένα μόνο άτομο. Φοβάμαι και εγώ και η οικογένειά μου. Το να ζεις, όμως, χωρίς αξιοπρέπεια είναι μεγαλύτερος φόβος. Έχουμε μαζευτεί δώδεκα φαντάροι που ήμασταν τότε στη Ρω για να πούμε την αλήθεια. Εγώ πήγα και είδα τον Μανώλη νεκρό. Κανείς δε με ρώτησε πώς τον βρήκα. Ήταν παγωμένος και είχε αρχίσει η σήψη, κάτι που διαπίστωσε η γιατρός του Στρατού και η τεχνική σύμβουλος, ιατροδικαστής της οικογένειας. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι είχε πυροβοληθεί νωρίτερα από τις 08:30 που είπαν επίσημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πήγαν κάποιοι στρατιώτες στο σημείο, γιατί έτσι τους είπαν και το καθάρισαν πριν γίνει έρευνα. Κανονική μπουγάδα έκαναν και όποιος κατάλαβε – κατάλαβε. Έχω πάει σε ψυχολόγους για να βγάλω από το μυαλό μου αυτό που είδα. Ξέρω πολύ καλά τι είδα! Ο Μανώλης δεν αυτοκτόνησε. Τον Μανώλη τον αυτοκτόνησαν» πρόσθεσε ο Βασίλης Πασαλάρης ο οποίος στη συνέχεια παρέθεσε και άλλα στοιχεία.

Υποστήριξε πως τα στελέχη του Στρατού, ενώ τους είχαν τρελάνει στους συναγερμούς όλο το διάστημα πριν, άκουσαν τον πυροβολισμό και δεν σήμαναν συναγερμό για να διαπιστώσουν τι είχε συμβεί.

Ανέφερε ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο απουσίαζε την ώρα του πυροβολισμού.

Στο τέλος της τηλεφωνικής του παρέμβασης ο Βασίλης άφησε τους πάντες άναυδους όταν είπε:

«Αξιοπρέπεια μόνο και όλα θα πάνε καλά. Είμαι αισιόδοξος. Πριν κλείσω, γιατί έφαγα πολύ από το χρόνο σας, κάτι τελευταίο: Δεν έχω σκοπό να βλάψω τον εαυτό μου, δεν έχω σκοπό να αυτοκτονήσω, δεν οδηγώ υπό την επήρεια αλκοόλ, δεν κάνω χρήση ναρκωτικών ουσιών. Όποιος βλάψει εμένα ή την οικογένειά μου, να ξέρουν όλοι που είναι ο υπεύθυνος. Αυτό ήθελα να πω. Να είστε καλά». Η Αγγελική Νικολούλη τον ευχαρίστησε και του τόνισε πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Σε σύνδεση μέσω Skype με την εκπομπή από το Ηράκλειο Κρήτης, η Μαρία Μανουκάκη και η Αγγελική Τσικνάκη, μητέρα και αδελφή αντίστοιχα του θύματος, έδωσαν τις εξελίξεις στην υπόθεση.

«Να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά την εκπομπή σας που έχει μεγάλη δύναμη και μας βοηθάει. Ψάχνουμε να βρούμε ποιος το έχει κάνει, γιατί αυτός είναι εκεί έξω και ζει κανονικά τη ζωή του», είπε εμφανώς συγκινημένη η τραγική μάνα.

Η αδελφή του αναφέρθηκε στη συνάντηση με φαντάρο που είχε και υποστήριζε πως ο Μανώλης πυροβολήθηκε στις 6:40 και όχι την ώρα που ανακοίνωσε επίσημα ο Στρατός.

Τόνισαν πως η οικογένεια προχωρά σε μήνυση για ανθρωποκτονία κατ’ αγνώστων και κατά παντός υπευθύνου και ζήτησαν για μια ακόμη φορά ο φάκελος με την ένδειξη αυτοκτονία να ανασυρθεί από το Αρχείο του ΓΕΣ και να ερευνηθεί ως ανθρωποκτονία.

Νήσος Ρω: Καθάρισαν με εντολή το χώρο πριν φτάσει η γιατρός

Στρατιώτης που υπηρετούσε μαζί με τον νεαρό φαντάρο Μανώλη Τσικνάκη, ήρθε σε επαφή με το «Τούνελ» και υποστήριξε και αυτός πως ο τόπος που βρέθηκε, καθαρίστηκε.

«Έμαθα ότι κάποιοι στρατιώτες στην ουσία καθαρίσανε με εντολή το μέρος που σκοτώθηκε το παιδί πριν φτάσει η γιατρός. Αυτός που ήταν μαζί με τον Τσικνάκη στη σκοπιά, για δυο-τρεις μέρες δεν τον άφηναν να κυκλοφορεί, εκτός αν είχε δίπλα του στελέχη. Δεν τον βλέπαμε καν στο στρατόπεδο. Τον ρώτησα αλλά δεν έλεγε λεπτομέρειες, δεν μίλαγε. Εγώ λέει άκουσα έναν πυροβολισμό, πήγα και είδα τον Μανώλη σε αυτήν την κατάσταση, μόνο αυτό μου είπε. Δεν έλεγε τίποτα άλλο».

Ο στρατιώτης μιλά και για όσα άκουσε σχετικά με το όπλο που βλήθηκε ο Μανώλης Τσικνάκης εκείνο το πρωινό.

«Με G3 θα είχε γίνει κομμάτια όλο το κεφάλι του, με αυτά που μας έλεγαν αυτοί. Ανοίγει όλο. Δηλαδή αν σε βαρέσει από την απόσταση που βλήθηκε ο Μανώλης, θα σου είχε φύγει όλο το κεφάλι. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτά τα όπλα που είχαμε εμείς, τα πιο πολλά δεν βαράγανε κιόλας. Διότι ήταν στραβά και πολλές φορές δεν οπλίζανε. Πηγαίναμε για βολές, βαράγαμε και 3 στα 5 ή 2 στα 5 δεν οπλίζανε. Ειδικά αυτά που ήταν πάνω στη βραχονησίδα ήταν μέσα στη σκουριά».

Με τον φαντάρο που άλλαξε στη σκοπιά ο στρατιώτης Μανώλης Τσικνάκης, επικοινώνησε το «Τούνελ». Αρχικά υποστήριξε πως άκουσε νωρίτερα τον πυροβολισμό, αλλά στη συνέχεια τα πήρε όλα πίσω.

«Θα σας πω κάτι που θεωρώ σημαντικό. Αμέσως μετά την αλλαγή που έκανα στη σκοπιά με τον Μανώλη, γύρισα στο φυλάκιο, μια απόσταση μερικών λεπτών. Ξάπλωσα λίγο για να ξεκουραστώ πριν την πρωινή αναφορά. Έξι και τριάντα επτά ακούστηκε ένα δυνατό «μπαμ». Δεν μιλάμε για τις οκτώ και τριάντα που λένε..»

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με την ώρα απαντά:

«Είμαι απόλυτα σίγουρος για την ώρα. Όταν μάζευα το όπλο, είδα πως απέναντι υπήρχαν ακταιωροί από την πλευρά της Τουρκίας, που ήταν κοντά στο νησί, με όριο τα σύνορα. Ήταν πάνω από τρία πλοία, γιατί πιθανότατα να είχαν και εκείνοι ακούσει τον ήχο. Στην αρχή φοβηθήκαμε… Ακούσαμε το «μπαμ», είδαμε και τα πλοία και νομίζαμε πως κάτι έχει γίνει».

Τα πήρε όλα πίσω…

Στέλνοντας στην πορεία μέιλ στο «Τούνελ», πήρε πίσω την αρχική του μαρτυρία.

«Σας ανέφερα πως ξύπνησα από πυροβολισμό στις 06:37. Ωστόσο, μετά από συζητήσεις με αρκετούς από τους τότε φαντάρους καθώς και με το τότε ζευγάρι μου στη σκοπιά, κατάλαβα ότι η ώρα αυτή μπορεί να μην ήταν ακριβής. Δεν επιθυμώ να ληφθεί υπόψη η συγκεκριμένη χρονική αναφορά, καθώς υπάρχει πιθανότητα να είναι εσφαλμένη και δεν επιθυμώ καμία παρανόηση εξαιτίας αυτού. Επιβεβαιώνω ότι πράγματι ξύπνησα από πυροβολισμό και ότι η ώρα ήταν μετά τις 06:00 (περίπου) και ότι ο Μανώλης Τσικνάκης και ο φαντάρος της διπλανής σκοπιάς ήταν η αλλαγή μας εκείνη την ημέρα, εμείς είχαμε 03:00-06:00 και εκείνοι 06:00-09:00».

Η οικογένεια του Μανώλη Τσικνάκη με ένα μακρύ και επίμονο αγώνα στάθηκε απέναντι στο Γενικό Επιτελείο Στρατού που χαρακτήρισε ως αυτοχειρία το θάνατο του παιδιού τους. Με τεχνικούς συμβούλους την ιατροδικαστή Ελπίδα Σπανουδάκη και τον οπλουργό Γιάννη Τσιάμπα συνέλεξαν εκείνα τα στοιχεία που «μιλούν» ξεκάθαρα για εγκληματική ενέργεια.

Το σχήμα και τα χαρακτηριστικά του τραύματος στο κεφάλι του Μανώλη, δείχνουν ότι επλήγη από τα δεξιά ενώ ο ίδιος ήταν αριστερόχειρας, ότι δεν προκλήθηκαν από G3A3, αλλά από πιστόλι. Τα προσωπικά του αντικείμενα βρέθηκαν διασκορπισμένα σε διαφορετικά σημεία, ενώ δεν υπήρχε το χαρακτηριστικό εντύπωμα του φλογοκρύπτη, από το μπροστινό μέρος του G3A3.

“Να βγει η υπόθεση από το αρχείο γιατί μιλάμε για ανθρωποκτονία”

Η νομική σύμβουλος της οικογένειας Αλεξάνδρα Σπανάκη, λέει στο «Τούνελ»:

«Συντρέχει λόγος περαιτέρω διερεύνησης. Όλα δείχνουν με τα στοιχεία που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε, ανθρωποκτονία και όχι αυτοχειρία. Πρέπει να διερευνηθούν ξανά οι συνθήκες. Μου έκανε άσχημη εντύπωση πως περιφερόταν μια δικογραφία επί σχεδόν πέντε χρόνια από το αστυνομικό τμήμα Καστελόριζου στην Εισαγγελία και ξανά πίσω γιατί δεν είχαν συσχετιστεί έγγραφα και ούτε είχαν ολοκληρωθεί οι προανακριτικές διαδικασίες. Το συμβάν αυτό έγινε το 2018 και εμείς πήραμε την δικογραφία σχεδόν στην εκπνοή της πενταετίας, χωρίς τις απαραίτητες φωτογραφίες, όπως συμβαίνει σε όλες τις υποθέσεις ανθρωποκτονιών.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα