Νέες φωτιές από κεραυνούς σε Μάνδρα και Χαλκιδική

Νέες φωτιές από κεραυνούς σε Μάνδρα και Χαλκιδική
Shutterstock

Φωτιές έχουν ξεσπάσει στην περιοχή Παρθενώνας Σιθωνίας στην Χαλκιδική και στην περιοχή Γκίνη στην Μάνδρα, στο βουνό πάνω από τα διόδια Ελευσίνας-Όλες ξέσπασαν από κεραυνούς και πλέον βρίσκονται σε ύφεση ύστερα από άμεση επέμβαση-Χωρίς ενεργές εστίες παραμένουν σήμερα Βόρεια Εύβοια, Γορτυνία και Πάρνηθα

Νέες φωτιές ξέσπασαν και πάλι από κεραυνούς, στην Κεντρική Εύβοια, στην Μάνδρα και στην Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, οι φωτιές έχουν ξεσπάσει μέσα σε δασικές εκτάσεις, στην Δίρφυ ανάμεσα σε Σέτα και Μίστρο, στην περιοχή Παρθενώνας Σιθωνίας στην Χαλκιδική και στην περιοχή Γκίνη στην Μάνδρα, στο βουνό πάνω από τα διόδια Ελευσίνας.

Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής ήδη όλες χαρακτηρίζονται σε ύφεση με τις δυνάμεις να παραμένουν και να επιχειρούν μέχρι να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο.

Στον Μίστρο Εύβοιας επιχειρούν 23 άντρες με 10 οχήματα, πλήθος εθελοντών και υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ. Από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Στην Σιθωνία Χαλκιδικής επιχειρούν 15 άντρες με 6 οχήματα, 2 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος και στην Μάνδρα επιχειρούν 37 άντρες της Πυροσβεστικής με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 11 οχήματα και από αέρος 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σε Βόρεια Εύβοια, Γορτυνία και Πάρνηθα έως τώρα δεν έχουν σημειωθεί τυχόν αναζωπυρώσεις και δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Στην Βόρεια Εύβοια συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχει κινητοποιηθεί ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Εικόνα από τη φωτιά στην Εύβοια Eurokinissi

Στην Γορτυνία, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από τη Γαλλία 240 πυροσβέστες με 60 οχήματα, από τη Γερμανία 244 πυροσβέστες με 56 οχήματα και από Αυστρία 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχει κινητοποιηθεί ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Αντίστοιχα στην Πάρνηθα παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Πάνω από 1.000.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσίασε το Meteo.gr, με τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που επηρέασαν τη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα να βρίσκονται σε ύφεση ή και να έχουν ελεχθεί, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS – https://effis.jrc.ec.europa.eu).

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σύμφωνα με αυτά, παρότι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών του 2021 στη χώρα μας παρουσιάζει σχετικά μικρή αύξηση (26%) σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 – 2020, η συνολική καμένη έκταση καταγράφει εξαιρετικά μεγάλη αύξηση, ίση με περίπου 450% ως προς τον αντίστοιχο μέσο όρο της ίδιας περιόδου. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των 15 εξετασθέντων χωρών της Μεσογείου, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από τη δεύτερη Τουρκία και την τρίτη Κύπρο, που επίσης καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις.

Σε απόλυτους αριθμούς, μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2021, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 58 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση ίση με 1.161.650 στρέμματα. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα αυτά, προκύπτει ότι η μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 20.000 στρέμματα για το 2021 (έως και 13.08.2021), γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας πρώτη στη Μεσόγειο, με πολύ σημαντική διαφορά ακόμα και από τη δεύτερη Τουρκία.

Πυρκαγιά Michael Varaklas/AP Photo 2021

Παράταση της απαγόρευσης διέλευσης ή παραμονής σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση

Παρατείνεται για μια εβδομάδα ακόμη, έως την Παρασκευή 20 Αυγούστου, η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ετέθη σε εφαρμογή στις 5 Αυγούστου και σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.

Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα