Νέες πλωτές παγίδες και νέο δόλωμα για τον “καλοφαγά” κροκόδειλο Σήφη

default image

Παγκόσμιες διαστάσεις έχει πάρει η παρουσία του "Σήφη" στη λίμνη, με την αεροπορική εταιρεία Ryanair να συμπεριλαμβάνει τον κροκόδειλο στα αξιοθέατα του κόσμου.

Νέες πλωτές παγίδες και νέου τύπου δόλωμα συνέστησε ο ειδικός Ολιβιέ Μπερά στα μέλη της επιτροπής για την παγίδευση του Σήφη του κροκόδειλου.

Ο διάσημος ερπετολόγος κατά την αποχώρησή του είπε ότι πρέπει να τοποθετηθούν τουλάχιστον δύο ακόμα παγίδες στο νερό του φράγματος, ενώ προσέθεσε ότι πρέπει να αλλάξει και το δόλωμα, αφού ο κροκόδειλος δεν δελεάστηκε από τα ψόφια κοτόπουλα. Σύμφωνα με τον κ. Μπερά, ο κροκόδειλος έχει συνηθίσει να τρώει ζωντανά πτηνά στη λίμνη, οπότε και “το δόλωμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ζωντανό”, όπως δήλωσε διευθυντής του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Βαγγέλης Μαμαγκάκης. Προς το παρόν είναι η μοναδική λύση, καθώς έχει αποκλειστεί η χρήση αναισθητικού βέλους, γιατί ενέχει τον κίνδυνο πνιγμού του ζώου, εάν αυτό δεν απομακρυνθεί έγκαιρα από το νερό.

Η ηλικία του Σήφη είναι μεταξύ τεσσάρων και επτά ετών, με τον κ. Μπερά να εκτιμά ότι ο κροκόδειλος είναι τεσσάρων ετών, αν και μοιάζει με 7χρονο, καθώς είναι αρκετά καλοθρεμμένος. Ο κροκόδειλος του Νείλου φαίνεται πως είναι ο μοναδικός κάτοικος του είδους στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών, παρόλο που μαρτυρίες τοποθετούσαν και δεύτερο κροκόδειλο στη λίμνη. Αυτό συνέβη, γιατί ο ίδιος κροκόδειλος φαίνεται διαφορετικός ανάλογα με την ώρα, το σημείο και το φωτισμό. Πάντως, ενώ δεν θεωρείται επικίνδυνος για τον άνθρωπο, δεν συνιστάται η προσέγγιση της λίμνης.

Ο Ολιβιέ Μπερά υποσχέθηκε πάντως να επιστρέψει τον Οκτώβριο, εάν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο και εάν φυσικά δεν έχει παγιδευτεί ο κροκόδειλος. Η ομάδα δράσης έχει μέχρι τώρα δεχθεί αρκετά αιτήματα από ειδικούς για συμμετοχή στη διαδικασία σύλληψης του Σήφη, με αντάλλαγμα την αντίστοιχη διαφήμιση. Η επιτροπή αρνήθηκε τέτοιου είδους αιτήματα, σύμφωνα με τον κ. Μαμαγκάκη, ενώ εξετάζει πολύ προσεκτικά και τα υπόλοιπα, με μοναδικό κριτήριο τη σωστή διεξαγωγή της διαδικασίας και όχι τη διαφήμιση των ενδιαφερομένων.

Όσον αφορά το “σπίτι” που θα φιλοξενήσει το Σήφη, μετά την παγίδευσή του από το φράγμα, ο κ. Μαμαγκάκης δήλωσε: “Εμείς λέμε ότι εκτός Φράγματος υπάρχει μία περιοχή, προς τη μεριά των Βολεώνων που έχει εξαγοραστεί και απαλλοτριωθεί όπου μπορεί να βρεθεί ένας χώρος 2-3 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 300-400 τετραγωνικά να διαμορφωθεί για να μπορέσει να φιλοξενηθεί [ο κροκόδειλος]. Πήγαμε τον κ. Μπερά στο σημείο, είδε το χώρο και μας είπε ότι είναι πολύ καλός. Μας είπε τι προδιαγραφές χρειάζονται. Υπάρχει μία διεθνής επιτροπή που θα μας πει τις προδιαγραφές και εμείς θα κάνουμε την πρόταση. Οφείλουμε να κάνουμε την πρόταση και αυτή θα εξεταστεί από τους αρμόδιους”.

Ενδιαφέρον για τη φιλοξενία του κροκόδειλου έχουν εκφράσει επίσης τόσο το Ενυδρείο της Κρήτης όσο και το Αττικό Πάρκο, αφού όμως ο κροκόδειλος εξεταστεί πρώτα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Το μόνο που μένει είναι η “συγκατάθεση” του Σήφη και η απόφασή του να απαρνηθεί την ελευθερία του.

Η παρουσία του κροκόδειλου στη λίμνη του φράγματος έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η αεροπορική εταιρεία Ryanair εξέδωσε φυλλάδιο με “παγκόσμιο προορισμό τον Σήφη”!

Πηγή: Goodnet.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα