Νέο μήνυμα στα Σκόπια

Νέο μήνυμα στα Σκόπια
PHASMA /

"Μη λύση σημαινει μη πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ" επανέλαβε ο πρωθυπουργός, απαντώντας την Παρασκευή στη βουλή σε επκαιρες ερωτήσεις των αρχηγών

“Μη λύση σημαινει μη πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ” επανέλαβε ο πρωθυπουργός, απαντώντας την Παρασκευή στη βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις των αρχηγών των κομμάτων.

Η Ελλάδα έχει ενημερώσει τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για τις αντιρρήσεις,τις παρατηρήσεις,τις προτάσεις της πάνω στο κείμενο που υπέβαλλε. Η σειρά εναλλακτικών ονομασιών που προτείνονται, δεν είναι ούτε εξαντλητική, ούτε δεσμευτική. Καθαρή, πρακτική, βιώσιμη λύση, δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση μιας ονομασίας που απλώς θα περιγράφει το ισχύον πολίτευμα στη γειτονική χώρα. Μια τέτοια ονομασία δεν είναι σύνθετη και δεν μπορεί κατά συνέπεια να αποτελέσει λύση” είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην “Ώρα του πρωθυπουργού” συνέστησε ψυχραιμία και σοβαρότητα σε όλους όσους αναφέρονται στα Εθνικά Θέματα και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της και δεν θα καταθέσει τα διαπραγματευτικά όπλα που έχει στη διάθεσή της. Παράλληλα, κάλεσε τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους.

Στην ερώτησή του ο Γιώργος Καρατζαφέρης παρατηρούσε ότι ο Πρωθυπουργός, αρνούμενος να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για τις εθνικές συνέπειες των αποφάσεών του. Ρωτούσε δε αν σκοπεύει να θέσει τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή, ή υπόψη του λαού με δημοψήφισμα.

Ο κ. Καραμανλής άφησε αιχμές για όσους πλειοδοτούν σε πατριωτικές δηλώσεις, ενόψει και των συλλαλητηρίων της ερχόμενης Τετάρτης. Τόνισε ότι πατριωτισμός δεν είναι η κινδυνολογία και τα μεγάλα λόγια, αλλά η υπέυθυνη στάση στα Εθνικά Θέματα.

Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι ώρα για εντυπωσιασμούς” είπε χαρακτηριστικά  ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απαντώντας, σημείωσε ότι παρατηρεί υποχώρηση και διάθεση για συμβιβασμό από την ελληνική πλευρά.  Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, επικαλέστηκε διακήρυξη του “Κομμουνιστικού Κόμματος Μακεδονίας” του 1944, όπου γινόταν λόγος για “ενοποίηση της Μακεδονίας που διαίρεσαν οι ιμπεριαλιστές των Βαλκανίων” – ενώ επιστρέφοντας στο πιο πρόσφατο παρελθόν, υπενθύμισε δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μιχάλη Παπακωνσταντίνου ότι “αυτή η χώρα θέλει να πάρει όλη τη Μακεδονία”, αλλά και δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ότι “δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να δεχθώ τον όρο ‘Μακεδονία’ υπό οιαδήποτε μορφή αυτός περιέχεται στην ονομασία των Σκοπίων”. 

“Το πιστεύετε αυτό κε Παπανδρέου; Το έχει πει ο πατέρας σας κατά λέξη. Όπως και το δάκρυ,του μεγάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή που το έχουμε απεμπολήσει”, ανέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης.

Υψηλοί τόνοι για την Παιδεία

Με την έκφραση ευχών για αποκατάσταση της υγείας της πρώην υπουργού Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Μαριέττας Γιαννάκου άρχισε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκφράζω τη βαθειά μου λύπη για την περιπέτεια της υγείας της πρώην υπουργού κας Μαριέττας Γιαννάκου είπε ο κ.Καραμανλής, τονίζοντας ότι “όλοι έχουμε συγκλονιστεί”.

Την αλληλεγγύη του και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση καθώς και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ “που αντιτάχθηκε δυναμικά στις πολιτικές της ΝΔ στο χώρο της Παιδείας”, μετέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ενώ -στο πλαίσιο συζήτησης δικών τους επίκαιρων ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό- ευχήθηκαν για την υγεία της κ. Γιαννάκου και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.Την αλληλεγγύη του σώματος εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

Η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι εσείς λέτε λόγια κι εμείς κάνουμε έργα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας στις δεσμεύσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για 5% στην Παιδεία και διανομή δωρεάν υπολογιστών στους μαθητές.  Παράλληλα, διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση προχωρά “απαρέγκλιτα” στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου για την Παιδεία,”όπως ακριβώς έχει ψηφιστεί”. Η μεταρρύθμιση αυτή, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής,”δεν εγκαταλείπεται, δεν σταματά, δεν αλλάζει”.

Ο Κ.Καραμανλής επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αμφισβητεί τα πάντα και ότι παρουσιάζει κοινές,κοινότυπες ευχές σαν προτάσεις, ενώ για τη στάση του απέναντι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος είπε ότι όχι μόνο δεν την υποστήριξε, “αλλά αποφάσισε να υπονομεύσει ολόκληρη τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος”.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για πνιγηρή ατμόσφαιρα σκανδάλων και απαξίωσης των δημοσίων αγαθών, όπως αυτό της Παιδείας, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τις ελλείψεις σε καθηγητές,βιβλία και υποδομές και σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- ότι “η διδακτική στήριξη των μαθητών καθυστέρησε φέτος κατά δύο μήνες και τριάντα χιλιάδες καθηγητές που την καλύπτουν, δεν πληρώνονται ακόμη και σήμερα”.  Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για ευθύνες και του ΠΑΣΟΚ για τα φροντιστήρια, προσθέτοντας ότι “αξιοποιούμε την εμπειρία μας και έχουμε βούληση για να δώσουμε λύσεις”.

Τέλος,για το άρθρο 16 είπε ότι η ΝΔ και τα άλλα κόμματα δείχνουν εμμονή που “θυμίζει αυτόν που του έδειχναν τον ήλιο και αυτός κοιτούσε το δάχτυλο. Εσείς, έχετε κολλήσει τα μάτια σας στο δάχτυλο,που είναι το άρθρο 16. Εμείς, κοιτούμε τον ήλιο,που είναι η δημόσια εκπαίδευση”.

Κόντρα Καραμανλή-Παπανδρέου για τα Blogs

Αντιπαράθεση για την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό έγκλημα σημειώθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την εκπαίδευση.

“Βλέπετε κάθε νέο με ηλεκτρονικό υπολογιστή ως έναν εν δυνάμει μπλόγκερ”. είπε ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θεωρεί ως “απαράδεκτο” το νέο νομοσχέδιο για την “ποινικοποίηση του διαδικτύου” και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει απέναντί της τη νέα γενιά.

Απαντώντας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που σερφάρουν στο διαδίκτυο δεν είναι ψηφοφόροι ενός και μόνο κόμματος για να τους εκμεταλλεύεται ο οποιοσδήποτε. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ουδεμία πρόθεση έχει η κυβέρνηση να μη στηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα έκφρασης στο διαδίκτυο. Κάλεσε τέλος, τον κ. Παπανδρέου να μην μονοπωλεί ένα διεθνές αγαθό με εκατομμύρια χρήστες και να μην παραβλέπει το δικαίωμα στη υπεράσπιση των αξιών της ανθρώπινης υπόστασης, που “εξίσου όλοι δικαιούνται να απολαμβάνουν”.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα