Νέος φορολογικός νόμος: Συζητήθηκαν οι προσφυγές στο ΣτΕ

Διαβάζεται σε 3'
Συμβούλιο της Επικρατείας
Συμβούλιο της Επικρατείας SOOC

Ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ οι αιτήσεις ακύρωσης κατά του νέου φορολογικού νόμου και του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης. Τι ανέφεραν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι όλων των πλευρών.

Συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης κατά του νέου φορολογικού νόμου, με τον οποίο επιβάλλεται τεκμαρτή φορολόγηση στα εισοδήματα ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων. Την ίδια ώρα, έξω από το δικαστικό μέγαρο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας δικηγόρων, ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων, εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών, που επηρεάζονται από το νομοθέτημα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, τόσο ο πρόεδρος του ΣτΕ, Μιχάλης Πικραμένος, όσο και σύμβουλοι της Επικρατείας έθεσαν ερωτήσεις προς των πληρεξούσιους δικηγόρους όλων των πλευρών. Από τη μία, η πλευρά των επαγγελματιών άσκησε κριτική στο νέο νόμο. Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι το τεκμήριο του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, που θέσπισαν οι διατάξεις των άρθρων 15 επ. του Ν. 5073/2023, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας καθώς και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθόσον η διαδικασία αμφισβήτησης του τεκμηρίου αλλά και η ίδια η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη έπεται, αντί να προηγείται, τόσο της πράξης καταλογισμού όσο και της ίδιας της πληρωμής του φόρου.

Συγχρόνως, επισημάνθηκε πως το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος κατ’ άρθρο 28Α του Ν. 4172/2013 δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.

Αντιθέτως, οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου αναφέρθηκαν σε υπέρτερους λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι εξυπηρετούνται με το νέο φορολογικό νόμο, ο οποίος όπως τονίστηκε κύριο μέλημα έχει την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας και Πρόεδρος του ΔΣΑ  Δημήτριος Βερβεσός, δήλωσε σχετικά: «Σε αυτήν την υπόθεση μετρήθηκε η Κυβέρνηση διαψεύδοντας τις δεσμεύσεις της απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες όταν αντιδράσαμε στο νόμο Κατρούγκαλου και επιδεικνύοντας το ίδιο πρόσωπο με τους προκατόχους της. Σε αυτήν την υπόθεση θα μετρηθεί η Ελληνική δικαιοσύνη αναφορικά με όσα κρισιολόγησε με τις υπ’. αρ. 1880-1891/19 αποφάσεις της και σε σχέση με την αντισυνταγματικότητα του ν. 4387/16, ως προς την μη εξομοίωση των ελευθέρων επαγγελματιών με τους μισθωτούς. Οι δικηγόροι μετρηθήκαμε για άλλη μια φορά με την Ιστορία, τους αγώνες για την υπεράσπιση του κύρους, της αξιοπρέπειας και της επιβίωσης του κλάδου. Θα συνεχίσουμε διεκδικητικά για την επικράτηση των δικαίων αιτημάτων μας, σε όλα τα μέτωπα αυτού του αγώνα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα