Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Αντιπαράθεση στο ΣτΕ για τα ύψη των κτιρίων
Διαβάζεται σε 2'“Στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα” η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού
- 11 Οκτωβρίου 2024 15:08
Η αντιπαράθεση νομικών επιχειρημάτων γύρω από τη συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, απασχόλησε την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
Σύμφωνα με το ΣτΕ, «Ενόψει της ιδιαίτερης σημασίας των υποθέσεων και των επιπτώσεων τους σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, οι σχετικές αποφάσεις θα εκδοθούν στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».
Το λόγο για το καίριο αυτό ζήτημα πήραν οι δυο εισηγήτριες, Μαρία Σωτηροπούλου και Χριστιάνα Μπολόφη, αναφερόμενες στα ζητήματα που έχουν προκύψει γύρω από τον κανονισμό. Μεταξύ άλλων, η Μ. Σωτηροπούλου επεσήμανε ότι «τα επίμαχα πολεοδομικά «κίνητρα» δεν είναι πρόσφορα για την επίτευξη των σκοπών που φέρεται να επιδιώκουν, παρά αποβλέπουν κυρίως στην ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας μέσω της αποδοτικότερης εκμετάλλευσης των οικοπέδων».
Από την πλευρά τους, οι προσφεύγοντες μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, έκαναν λόγο για μια από τις πιο σοβαρές υπόθεσης, πολεοδομικού ενδιαφέροντος, των τελευταίων 40 ετών, λόγω του ζητήματος της αντισυνταγματικότητας που τίθενται. Μεταξύ άλλων, έκαναν λόγο για επιβάρυνση της πολεοδομικής ικανότητας, με το σκεπτικό ότι οι επιπτώσεις προσαυξάνουν κατά δύο ορόφους τα ακίνητα, με αποτέλεσμα -παρά την πρόβλεψη η ανέγερση κτισμάτων να φτάνει τους 5 ορόφους-, ο Κανονισμός να δίνει δυνατότητα μέχρι και 7. Συγχρόνως, τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας διατάξεων που σχετίζονται με σύγχρονες λύσεις ως προς την κλιματική αλλαγή.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω το ν δικηγόρων του ΝΣΚ, υποστήριξε πως δεν τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας αφού ο ΝΟΚ επιφέρει μικρές πολεοδομικές παρεμβάσεις, χωρίς να επηρεάζει τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Υποστήριξαν δε τη δυσκολία του να συντάσσεται πολεοδομική μελέτη για κάθε δήμο ξεχωριστά καθώς και ότι η αύξηση του ύψους των κτιρίων συμβάλλει στις περιβαλλοντικές συνθήκες.