Μπαράζ σεισμών ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό – 4,9 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος σήμερα

Διαβάζεται σε 5'
Σεισμική δόνηση στη Σαντορίνη
Σεισμική δόνηση στη Σαντορίνη EUROKINISSI

Αισθητός και στην Αττική ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, εντάσεως 4,9 Ρίχτερ. Νέες σεισμικές δονήσεις.

Μια σειρά από σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας (10/02) στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, στις Κυκλάδες, με τους ισχυρότερους να είναι 4,9 και 4,6 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο πιο πρόσφατος από τους σεισμούς, αυτός των 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3.14 μ.μ., με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και με εστιακό βάθος 15,8 χιλιόμετρα. Τον διαδέχθηκε μια ακόμα σεισμική δόνηση στις 3.31μ.μ. μεγέθους 4,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 17 χιλιόμετρα νότια – νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού και με εστιακό βάθος 13 χιλιόμετρα.

Εκείνος των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε στη 1.23 μ.μ., εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος του εκτιμάται στα 17,7 χιλιόμετρα.

Πέρα από τα νησιά των Κυκλάδων, ο σεισμός έγινε αισθητός και σε περιοχές της Αττικής, όπως επίσης και της Κρήτης.

Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησαν δύο ακόμα σεισμοί. Ένας μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη 1.27 μ.μ., με επίκεντρο 10 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος στα 16,3 χιλιόμετρα, και ένας μεγέθους 4,3 Ρίχτερ στη 1.43 μ.μ., με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος στα 10,9 χιλιόμετρα

Οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή το προηγούμενο 24ωρο

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας δύο σεισμικές δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στις Κυκλάδες, ταρακουνώντας Σαντορίνη, Αμοργό και τα γύρω νησιά, καθώς ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα, σεισμός δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:20 σε απόσταση 229 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα ανατολικά βορειοανατολικά της Οίας.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε και νωρίτερα, στις 10:06 σε απόσταση 230 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 11 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας σημειώθηκαν αρκετές αλλά ασθενείς σεισμικές δονήσεις, οι περισσότερες εντάσεως μεταξύ 2,8 και 3,4 βαθμών. Το βράδυ της Κυριακής, λίγο μετά τις 9, σημειώθηκαν δύο νέοι σεισμοί 4,7 και 5 Ρίχτερ στην ίδια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με εστιακό βάθος 41 χιλιόμετρα.

Είχαν προηγηθεί στις 21.16 σημειώθηκε και νέα δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιόμετρα και επίκεντρο 13χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Στις 20.53 σημειώθηκε δόνηση 4,5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 21 βόρεια – βορειοδυτικά της Ανάφης. Νωρίτερα στις 20.41 έγινε σεισμός 4,2 Ρίχτερ με επίκεντρο 21 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

To απόγευμα της Κυριακής και συγκεκριμένα στις 17.16 σημειώθηκε σεισμός έντασης 4,4 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με το επίκεντρο να προσδιορίζεται 21 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Παπαζάχος: Υπάρχει μικρή ύφεση, αλλά όχι κάτι σημαντικό

Για την εξέλιξη των σεισμικών δονήσεων μίλησε το πρωί της Δευτέρας (10/02) ο καθηγητής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, εξηγώντας πως η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού δεν έχει αλλάξει χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μικρή ύφεση, αλλά όχι κάτι σημαντικό» είπε και υπογράμμισε ότι επειδή οι σεισμοί γίνονται σε χωροχρονικές ομάδες, υπάρχει μια ψευδαίσθηση ότι η ακολουθία ολοκληρώνεται όταν δεν γίνεται σεισμός για ώρες και μετά η σεισμική ακολουθία είναι λιγότερο έντονη.

Τόνισε επίσης, ότι η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για μερικές εβδομάδες ακόμη.

«Τα μεγέθη δεν μικραίνουν όσο περνάει ο χρόνος, αραιώνουν, αλλά οι ισχυροί σεισμοί θα συνεχιστούν», δήλωσε ο κ. Παπαζάχος αλλά όπως είπε δεν θα έχουν τόσο μεγάλη συχνότητα.

Για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού είπε ότι «δεν έχει απομακρυνθεί εντελώς το ενδεχόμενο».

Για το ηφαίστειο της Σαντορίνης που είναι μέσα στην καλντέρα είπε ότι είναι σε έξαρση από το καλοκαίρι του 2024 και ότι πρόκειται για ένα ανεξάρτητο φαινόμενο εξηγώντας ότι «άμεση σύνδεση σεισμών και ηφαιστείου δεν υπάρχει».

Σε εγρήγορση οι φορείς – Κλειστά τα σχολεία

Σε εγρήγορση παραμένουν αρχές, σεισμολόγοι και κάτοικοι των νησιών, με τις δονήσεις, πάντως, να είναι πιο αραιές.

Οι αυτοψίες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ζημιές σε κτίρια. Εκτός από τη Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη σε Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο και Κίμωλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα