Novartis: Ο Αγγελής ζητά να καταθέσει μετά τις εθνικές εκλογές

Novartis: Ο Αγγελής ζητά να καταθέσει μετά τις εθνικές εκλογές
Φωτογραφία αρχείου AP

Σε νέο υπόμνημά του υποστηρίζει πως θα πρέπει η έρευνα για τους χειρισμούς της υπόθεσης Novartis να κριθεί από το νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Υπόμνημα – αίτηση προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημ. Δασούλα, υπέβαλε σήμερα ο συνάδελφός του Ι. Αγγελής, ο οποίος πρόκειται σήμερα να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis.

Αντί κατάθεσης, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα, ο πρώην επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς ζητά να αναβληθεί η εξέτασή του τουλάχιστον μέχρι της 10 Ιουλίου, προκειμένου όπως αναφέρει, η κρίση που θα ακολουθήσει να είναι αντικειμενική. «Προσωπικώς αγαπητέ συνάδελφε κε Δασούλα, δεν αμφισβητώ την εντιμότητά Σας (τουλάχιστον μέχρι τώρα). Αποδείξτε όμως και εμπράκτως αυτή. Δώστε μου αναβολή μέχρι την 10-7-2019 για να έρθω να καταθέσω ενώπιον Σας την πραγματικότητα και να μην κριθούν όσα, θα καταθέσω από την νυν Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον νυν Υπουργό Δικαιοσύνης. Μόνον έτσι θα λάμψη η αλήθεια. Επειδή θεωρώ ότι βρίσκομαι «σε κατάσταση ανάγκης» (κατά την νομική έννοια του όρου) και προκειμένου να υπερασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου, Σας επισυνάπτω και τις σχετικές αναφορές μου για την υπόθεση, καθώς και την ανάκληση της με αριθμό 25/4-5-2018 Διάταξης μου, προκειμένου να λάβετε πλήρη γνώση της διερευνούμενης από Εσάς υπόθεσης. Επιφυλάσσομαι δε να δώσω τα παραπάνω έγγραφα στην δημοσιότητα, εάν εξακολουθήσει να εκτελείται «το Β΄ σχέδιο Ρασπούτιν», που είναι να «φορτωθώ» εγώ την ανικανότητα ή ακόμα και τον δόλο κάποιων σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης NOVARTIS. Επαναλαμβάνω αυτό που από πολύ νωρίς είχα και δημοσίως διακηρύξει: ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS» αναφέρει στην πολυσέλιδη αναφορά του.

Επίσης, επαναλαμβάνει ότι τόσο ο ομοιόβαθμος συνάδελφός του όσο και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, θα πρέπει να απέχουν από τα καθήκοντά τους, διαφορετικά να εκλάβουν τη συγκεκριμένη αναφορά ως αίτηση εξαίρεσης. Μεταξύ άλλων, ο Ι. Αγγελής στρέφεται κατά της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Η παραγγελία μάλιστα την οποία διέταξε η κα Εισαγγελέας είναι «διπλή», αφού θα ερευνήσετε «και όσα η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, καταλογίζει στον κ. Αγγελή». Και ευλόγως διερωτώμαι: Με ποια νομική λογική η κα Εισαγγελέας Αρείου Πάγου συνένωσε τις καταγγελίες του επόπτη της Εισαγγελίας διαφθοράς (δηλαδή τις δικές μου), με την υπερασπιστική γραμμή της από εμένα εποπτευομένης και μάλιστα μόλις έλαβε δημοσιότητα η μη διερεύνηση των καταγγελιών μου; Μήπως για να «ενισχύσει» την δική της υπερασπιστική γραμμή (κατά το δόγμα ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση»), όταν θα της ζητηθούν ποινικές ευθύνες, αφού:

α) ουδόλως ερεύνησε όσα είχαν καταγγελθεί από εμένα; (πλην του θέματος της ‘διαρροής’ της συζήτησης στην Βιέννη), όταν μάλιστα οι περισσότερες πράξεις προέκυπταν από απλή επισκόπηση εγγράφων,

β) απέκρυψε από το Δικαστικό Συμβούλιο, που ανανέωσε την θητεία της προϊσταμένης του τμήματος διαφθοράς, τα αναγραφόμενα στην από 21-2-2019 αναφορά μου, όπου ανέγραφα, ύστερα από αιτιολόγηση (κατά λέξη) ότι, «… η έρευνα μπορεί να ορθοποδήσει» μόνον εάν αντικατασταθεί, έστω και σ΄ αυτό το δικονομικό στάδιο έρευνας, η κα Τουλουπάκη και οι ασχολούμενοι με την συγκεκριμένη έρευνα επίκουροι Εισαγγελείς, οι οποίοι επίσης κρίνονται (τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που υπήρξα επόπτης, ως ανεπαρκείς, κατά την έννοια του Ν. 1756/1988) …. »;».

Τέλος, να απορριφθεί το αίτημα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή για την εξαίρεση της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου και του αντεισαγγελέα Δημήτρη Δασούλα, από τη διερεύνηση των καταγγελλομένων για την υπόθεση της Νοβάρτις, εισηγήθηκε ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευάγγελος Ζαχαρής, προς το Δικαστικό Συμβούλιο που θα λάβει την απόφαση το επόμενο διάστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα